Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Rad u banci nije samo ono što vidimo na šalteru. Mit je da je IT industrija samo za momke. Ovo su uvidi koje su dvije adolescentkinje, Ivona Đokmarković i Jelena Jovanović, stekle učešćem u UNICEF-ovom programu Prilike.

Ivona se za program prijavila po preporuci vršnjaka, a Jelena je htjela da se oproba u novom zanimanju.

„Naučila sam kako izgleda rad u banci, koliko ljudi i pozicija tu postoji“, kaže Ivona. Jelena dodaje da iz programa nosi lijepe utiske: „Shvatila sam da su žene zapravo prihvaćene u IT industriji.“

Prilike sprovode tri nevladine organizacije: Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) – Zid, Digitalizuj.me i Udruženje mladih s hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Programska asistentkinja u ADP – Zid Milena Šćepanović zadovoljna je što se praksa odvijala na teritoriji 95 posto opština u Crnoj Gori.  

„Najviše adolescenata imamo iz centralne regije – 62,4 posto,  zatim sjeverne – 29,4 posto i oko 8,2 posto iz južne regije“, istakla je programska asistentkinja Šćepanović.

ADP – Zid imao je najviše prijava za oblast marketinga, zatim novinarstva, te za grafički dizajn, modni dizajn, ekonomiju, pravo...

Projektna menadžerka u NVU Digitalizuj.me Bobana Radović ističe da su se njihovoj organizaciji do sada prijavljivali mladi iz čak 17 opština, a da se praksa obavlja u njih 12.

„Najveće interesovanje vladalo je za arhitekturu, te za informacione tehnologije. Listu od pet najtraženijih zanimanja zaokružuju ekonomija, grafički dizajn i pravo“, kaže projektna menadžerka Radović.

Koordinatorka projekta u Udruženju mladih sa hendikepom Anđelija Savić kaže da najviše mladih s invaliditetom dolazi iz srednjih stručnih škola.

„Najveći uspjeh do sada je to što je jedan polaznik obuke dogovorio volonterski rad kod jednog poslodavca nakon završene obuke“, ističe koordinatorka Savić.

Konsultantkinja u UNICEF-u Ivana Bošković najavljuje da će se program Prilike nastaviti do 2026:

 „U narednom ciklusu biće uloženi dodatni napori da se, osim privatnog sektora, dobra saradnja nastavi sa školama i dodatno osnaži saradnja s lokalnim samoupravama.“

Ona je pozvala poslodavce da se prijave i pruže šansu mladima da steknu prvo praktično iskustvo i upoznaju svijet rada – iznutra.

Program Prilike finansijski podržava fondacija TUI ker (TUI care).

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: sajt UNICEF-a (predstavništbo u Crnoj Gori)

Veličina fonta