COVID-19

Osnovne informacije o koronavirusu

Osnovni savjeti

Održavajte higijenu ruku što češćim pranjem sapunom i vodom ili dezinfekcijom preparatima na bazi alkohola. Higijena ruku i fizička distanca su imperativ u zaštiti od novog koronavirusa. U slučaju dodirivanja nekih površina rukama važno je da ne dodirujete lice, oči, usta, nos prije pranja ruku.

Sve površine koje potencijalno dodiruje veliki broj ljudi nose sa sobom visok rizik da budu kontaminirane virusom. 

  • Zašto? - U slučaju da se virus nalazi na vašim prstima pranje i dezinfekcija ruku će ga ukloniti i najvjerovatnije ubiti.


Koja pravila važe kada je u pitanju pranje ruku?
Pranje i dezinfekcija ruku su ključni za sprječavanje infekcije. Trebalo bi često i temeljno prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nijesu dostupni, možete upotrijebiti i sredstvo za dezinfekciju s najmanje 60% udjela alkohola. Virus može ući u tijelo putem sluznice očiju, nosa i usta, stoga je neophodno izbjegavati dodir ovih djelova tijela.

10 najbitnijih situacija nakon kojih treba obavezno prati ruke su:

1. Nakon izduvavanja nosa, kijanja i kašlja.
2. Prije i nakon njege oboljele osobe.
3. Prije, tokom i nakon pripremanja hrane.
4. Prije jela.
5. Prije i nakon tretiranja rane ili posjekotine.
6. Nakon upotrebe toaleta.
7. Nakon mijenjanja pelena ili higijene djeteta koje je koristilo toalet.
8. Nakon kontakta s životinjama, hranom za životinje ili životinjskim izlučevinama.
9. Nakon hranjenja životinja i kućnih ljubimaca.
10. Nakon odlaganja kućnog otpada

Ostali savjeti: 

Kada kijate i kašljete prekrijte usta i nos laktom ili maramicom.
Maramicu odbacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ili dezinfikujte ruke.

  • Zašto? - Na ovaj način onemogućićete virus da dospije u vazduh, a odatle i na različite površine. Ako kijate i kašljete u dlan, na taj način ćete kontaminirati sve površine koje dotaknete.


Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta

  • Zašto? - Na ovaj način onemogućićete virus da dospje u vazduh a odatle i na različite površine. Ako kijate i kašljete u dlan, na taj način ćete kontaminirati sve površine koje dotaknete.


Pridržavajte se mjera distanciranja
U socijalnim kontaktima održavajte najmanje 1 do 2 metra rastojanja između vas i osobe s kojom razgovarate.

  • Zašto? - Kada neko kija ili kašlje, kapljice iz nosa i usta u kojima se može naći virus velikom brzinom dospijevaju u vazduh i imaju domet od oko jednoga metra tako da se sve osjetljive osobe koje se nađu u tom radijusu nalaze u opasnosti da budu zaražene.


Izbjegavajte konzumiranje sirovog ili nedovoljno termički obrađenih namirnica životinjskog porijekla.

  • Zašto? - Sva sirova i termički neobrađena hrana izložena je mogućnosti kontaminacije virusom, tako da je od posebnog značaja da se sa sirovim mesom, mlijekom i drugim sirovim namirnicama životinjskog porijekla postupa na adekvatan način, te da se iste termički dobro obrade.


Tražite medicinsku pomoć odmah ako kijate, kašljete ili imate poteškoće sa disanjem.

  • Zašto? - Kada god imate visoku tjelesnu temperaturu, kašalj, kijanje i druge respiratorne tegobe od posebnog je značaja da se ne ide kod doktora. Svaki odlazak doktoru sa simptomima respiratorne infekcije nosi rizik za sve osobe iz okruženja, posebno stare zato treba pozvati telefonom najbliži dom zdravlja ili Institut za javno zdravlje koji će dati jasne instrukcije za postupanje.


Građani koji osjete neki od simptoma koronavirusa potrebno je da se do 21 sat jave svom izabranom ljekaru, uporedo s tim mogu se javiti i Institutu za javno zdravlje, a od 22 časa pozive mogu uputiti Hitnoj pomoći. (Detaljnije na 
linku)

Da li je potrebno nositi medicinsku masku i rukavice?
Upotreba medicinske maske je obavezna kako biste zaštitili druge i sebe. Pravilno nošenje maske podrazumijeva da ona pokriva i nos i usta. Rukavicama štitimo sebe od drugih, ali ne i druge od sebe, zato je važno da prilikom njihovog nošenja budemo pažljivi, da ne dodirujemo sopstveno lice i površine koje mogu biti kontaminirane, posebno ako ćemo nakon toga imati kontakt s drugima: dodavanje predmeta i sl. 

Ako nosite maske, one se moraju adekvatno koristiti i pravilno uklanjati, kako bi se osigurala njihova učinkovitost i izbjegao povećani rizik od prenošenja virusa.

Upotreba maske sama po sebi nije dovoljna za sprječavanje infekcije i mora se kombinovati s čestim pranjem ruku, prekrivanjem nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja, te izbjegavanjem bliskog kontakta sa svima koji imaju simptome prehlade ili gripa (kašalj, kijanje, temperatura). Detaljnije na linku.

Na linku se nalaze savjeti u video formatu koje preporučujemo da pogledate.

 

Veličina fonta