COVID-19

Osnovne informacije o koronavirusu

U okviru programske saradnje s UNICEF predstavništvom u Crnoj Gori pokrenuta je postojeća platforma zbog novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa i započete su aktivnosti pružanja podrške djeci i odraslim osobama s invaliditetom i njihovim porodicama, uključujući i djecu i mlade, korisnike usluga postojećih servisa. Osnovni cilj je da se povećaju mogućnosti na otpornost od COVID-19 među djecom i omladinom s invaliditetom i njihovim porodicama kroz volonterske aktivnosti, psihosocijalnu i pravnu podršku, uključujući i online pravne konsultacije.

Aktivnosti podrške u zajednici su usmjerene, prije svega, na informisanje i lični razvoj, kao i povećanje nivoa svijesti opšte javnosti o važnosti podrške za OSI u prevazilaženju COVID-19 pandemije. Takođe, aktivnosti uključuju umrežavanje s drugim institucijama i organizacijama koje se bave djecom i odraslim OSI, odnosno svim zainteresovanim subjektima.

Naime, aktivnosti pravnih i psihosocijalnih savjeta, i pravnog zastupanja, kada je to potrebno i svrsishodno, pružaju se na postojećim platformama: poziv, poruka, čat, video poziv, dok će se aktivnosti ličnog razvoja i informisanja, sprovoditi putem različitih materijala koji će biti dostupni na platformi, uključujući i različite onlajn edukacije, ali i kroz neposredan rad stručnog kadra, kroz onlajn metode i mehanizme.

UMHCG realizuje i projekat Mladi za Stvarnu Inkluziju uz finansijsku podršku Uprave za sport i mlade posredstvom Konkursa u oblasti društvene brige o mladima. U okviru pomenutog projekta sprovedeno je mini istraživanje o potrebama mladih s invaliditetom od 15 do 30 godina u njihovim lokalnim zajednicama, o preprekama s kojima se suočavaju i mogućim rješenjima ovih izazova, uključujući i dostupnost i pristupačnost postojećih servisa i aktivnosti koje se organizuju u njihovim zajednicama: školama, omladinskim centrima i klubovima, od strane lokalnih samouprava i drugih subjekata. Osim podataka o stepenu obrazovanja i trenutnom zanimanju, pitanja su se odnosila na zaposlenje, te prepreke s kojima se mladi s invaliditetom suočavaju u svakodnevnom životu zajednice, zatim o uticaju COVID-19.

Bilo je riječi o društvenom životu i učešću u zajednici, sadržajima koje se nude, uključujući i one u omladinskim centrima/klubovima, te potrebama i predlozima mladih s invaliditetom o aktivnostima koje bi trebalo sprovesti i ocjeni nadležnosti za te aktivnosti. Upitnik je popunjen od strane 50 mladih s invaliditetom u 14 gradova Crne Gore, od čega je obuhvaćeno šest gradova na sjeveru. Takođe je izrađen i video poziv za mlade s invaliditetom s informacijama kako i na koji način da se priključe Mreži volontera i postanu njeni članovi ili korisnici. U aprilu 2021. održan je i Trening za umrežavanje mladih i vršnjačku podršku koji je prethodio daljem širenju Mreže volontera i učlanjenju novih volontera/ki.

Zainteresovani korisnici i volonteri UMHCG mogu kontaktirati putem čat opcije, koja se nalazi u donjem lijevom uglu (ikonica vidljiva na svim uređajima: kompjuter, tablet, mobilni telefon). U okviru čata postoji i mogućnost zahtjeva za video pozivom od strane zaposlenih u UMHCG (u slučaju da su korisnici zainteresovani za ovaj vid komunikacije potrebno je da to naglase u poruci na čatu). 

Osim na ovaj način možete nas kontaktirati i putem telefona na 069385981 (uključujući Viber).

 

 

Veličina fonta