Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

“Porast nasilja je zabilježen i kod nas i globalno, a sve se reflektuje na djecu. Kad sistemi nijesu spremni onda se često porodice u kojima se dešavaju problemi ili djeca proglašavaju za problematične”, ocjenjuje načelnica Stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva Dijana Popović Gavranović.

Ona je, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti povodom Međunarodnog dana djece koji se obilježava danas, navela da u situacijama kada se govori o problematičnom ponašanju maloljetnika postaje vidljivo da sistem nedovoljno brine o djetetu i porodici, ali i stručnjaci koji treba da budu na liniji.

“U posljedne dvije godine siromaštvo i diskriminacija djece, kojima nije bilo dostupno obrazovanje i zdravstvena zaštita, u porastu”, istakla je Popoviuć Gavranović.

Prema njenim riječima, kada u okviru pravosuđa tražite zaštitu za dijete onda su svi sistemi prije toga propustili da urade šta je potrebno da bi dijete uživalo svoja prava.

Govoreći o dječijim pravima, psihološkinja Lidija Mirković je navela da se ona, kao i obaveze stalno mijenjaju.

“Imamo veliki broj razvoda, djeca teško komuniciraju sa oba roditelja jer oni nijesu dovoljno zreli da ih uključe. To jeste ugrožavanje prava djeteta, rekla je Mirković.

Ona je istakla da se kao zlostavljanje djeteta smatra fizičko, ali da postoji psihičko zlostavljanje.

“Jedan njegov vid je razgovor odraslih pred djetetom, a dijete ne razumije i plaši se. Posljednje dvije godine tokom pandemije su bile teške. Promijenjene okolnosti uvijek imaju refleksiju na djecu. Smanjena interakcija, smanjeni časovi, promijenjen način edukacije, to uvijek izaziva posljedice”, kazala je Mirković.

Izvor: portal Roditelji.me

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta