Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Mreža za mlade Crne Gore je u nedelju, 29. maja 2022. održala završni događaj Nacionalne razmjene mladih, pod nazivom Razmjeni, uMreži kojem su prisustvovali brojni direktori srednjih škola, roditelji, porodice domaćini, učesnici/ce razmjene, degelati Unije srednjoškolaca kao i ostali gosti i predstavnici Upravnog odbora Mreže za mlade Crne Gore. Svim prisutnima su se obratili predsjednik Mreže za mlade Crne Gore (MMCG) Miloš Marković, ispred Ministarstva sporta i mladih Danijela Vujošević, koordinatorka Programa za razmjenu i mobilnost mladih Edina Osmanović, kao i asistentkinja koordinatorke i generalna sekretarka MMCG Sara Borančić.

Završni događaj je ujedno bio i kruna Nacionalne razmjene mladih na kojem su se prikazala iskustva i rezultati razmjene kroz razne literarne i video radove mladih učesnika, koji su istovremeno dokaz uspješnosti Programa za razmjenu i mobilnost mladih.

Nacionalna mreža mladih je organizovana u devet crnogorskih opština (Ulcinj, Cetinje, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Žabljak, Budva i Rožaje) u periodu od 23. maja do 27. maja 2022. Iz svake opštine je odabrana po jedna srednja škola koja je učestvovala u programu razmjene, i kojima se i ovim putem zahvaljujemo na saradnji, a to su:

JU Srednja stručna škola Nikšić; JU Srednja mješovita škola ,,Vuksan Đukić” Mojkovac; JU Srednja stručna škola Rožaje; JU Gimnazija Kotor; JU Srednja mješovita škola ,,Danilo Kiš” Budva; JU Gimnazija Cetinje; JU Srednja mješovita škola ,,Bratstvo-jedinstvo” Ulcinj; JU Srednja mješovita škola ,,Bećo Bašić” Plav; JU Srednja mješovita škola "17. septembar" Žabljak.

Prvu generaciju Nacionalne razmjene mladih je pohađalo 14 učenika/ca na razmjeni koji su dolazili iz devet pomenutih opština.

Učenici na razmjeni su bili raspoređeni u različite opštine u odnosu na onu iz koje su dolazili. U toku petodnevne razmjene, učenici su imali priliku da pohađaju nastavne i vannastavne aktivnosti, da promijene svoje škole, profesore, da upoznaju nove prijatelje, kao i da borave u drugoj porodici Cilj razmjene jeste omogućavanje prilika za srednjoškolce/ke iz raznih krajeva Crne Gore, da bolje upoznaju navike i običaje svojih vršnjaka, da se osamostaljuju, da budu otvoreni za nove prilike, nove sredine i poznanstva, kao i da bivaju sve fleksibilniji kada su u kontaktu sa nepoznatim okruženjem i da razbijaju postojeće predrasude i bivaju primjeri tolerancije i zajedništva.

Mreža za mlade Crne Gore je ponosna jer je bogatija za 14 mladih ljudi koji su bili dovoljno hrabri i smjeli da zakorače u ovu avanturu i da budu dio nečeg novog. Nadamo se da će Nacionalna razmjena mladih nastaviti da se realizuje iz godine u godine i da okuplja sve veći broj učesnika, škola i opština.

Očekujemo da će Program za razmjenu i mobilnost mladih zaista doprinjeti jačanju kapaciteta Mreže za mlade, kao i umrežavanju mladih i doprinjeti stvaranju sve jačeg i kohezivnijeg društva. Društva zasnovanom na toleranciji i poštovanju različitosti.

Izvor: sajt Mreže za mlade Crne Gore

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta