Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U susret Međunarodnom danu roditelja, koji se obilježava 1. juna, UNICEF podsjeća na značaj podrške roditeljima kroz politike, mjere i usluge u svim opštinama Crne Gore.

Čestitajući svim roditeljima njihov dan, vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić istakla je da savremena istraživanja o dobrobiti djece pružaju brojne dokaze o značaju podrške roditeljima.

“UNICEF, u saradnji sa Vladom Crne Gore i Evropskom unijom te drugim partnerima, kontinuirano radi na programima i politikama koje doprinose postojećim i novim zakonima, mjerama i uslugama koje pomažu roditeljima u njihovoj najzahtjevnijoj životnoj ulozi. Kroz promociju i zagovaranje politika po mjeri porodica na radnom mjestu, rad na povećanju dostupnosti vrtića i usluga, te program roditeljstva Brižne porodice i aplikaciju Bebbo, nastojimo da doprinesemo izgradnji podrške društva roditeljima u obavljanju njihove uloge“, kazala je Žunić.

Ona je poručila da ta podrška treba da doprinese i očuvanju i unapređenju dobrobiti i mentalnog zdravlja roditelja u skladu sa savremenim zahtjevima života.

Podrška roditeljstvu, prema njenim riječima, još je značajnija kada su u pitanju ranjive grupe djece – onih koji žive u hraniteljskim porodicama ili djece s invaliditetom.

Kako je saopšteno, UNICEF, u saradnji s Evropskom unijom u Crnoj Gori, podržava razvoj i sprovođenje politika za roditelje i djecu i radi na uspostavljanju inovativnih usluga koje odgovaraju na savremene potrebe roditelja.

Takav je program roditeljstva Brižne porodice koji se sprovodi u osam opština i kroz koji je prošlo više od 700 roditelja, te aplikacija Bebbo koju je preuzelo preko 6.000 korisnika i koja roditeljima pruža naučno utemeljene i provjerene savjete i informacije o zdravlju, njezi i vaspitanju djece do šeste godine života.

Anketa o korisničkom iskustvu roditelja koji koriste Bebbo aplikaciju pokazala je, kako su saopštili iz UNICEF-a, da je većina roditelja ocijenila da je laka za korišćenje i pouzdan izvor informacija.

Roditelji koji su pohađali program Brižne porodice kazali su da ovaj program doprinosi unapređenju odnosa među članovima porodice, porodičnom zadovoljstvu i direktno utiče na mentalno zdravlje. „Program je fenomenalan i preporučio bih ga svima”, poručio je Mirsad Sijarić, otac dvoje djece iz Bijelog Polja.

Hraniteljka iz Bijelog Polja Rozana Božović istakla je da bi program preporučila i roditeljima i hraniteljskim porodicama.

Navedene aktivnosti koje podržavaju roditeljstvo sprovode se u saradnji s Vladom Crne Gore, uz podršku EU i UNICEF-a. Cilj aktivnosti je da se svakom djetetu u Crnoj Gori omogući bezbjedno porodično okruženje koje će podsticati djetetove potencijale.

Izvor: portal Roditelji.me

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta