Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ovo je možda situacija kada ne dobijaš onoliko potvrda i ohrabrujućih poruka, a potrebnije su ti nego ikad. Zato je važno da znaš da je OKEJ da tražiš za sebe ono što ti je potrebno!

Ako želiš da te neko zagrli, traži, jer to je u redu! Taj zagrljaj je jednako dobar kao i onaj koji dobiješ iznenada, ili kad mu se nadaš ili ga očekuješ. Isto važi ako ti je potrebno da od nekoga čuješ o sebi i svojim snagama. Pitaj! Možda u početku nije prijatno, možda nijesi siguran kako će tvoje okruženje na to reagovati, ali zapravo istina je da ćeš u većini slučajeva dobiti ono što tražiš. Uostalom, govorimo o bliskim ljudima, porodici, partneru, prijateljima. To su ljudi koji te vole i žele ti dobro.

Pronađi svijet oko sebe
Ovih dana, kada su nam mogućnosti ograničene, kada se osjećamo skučeno i tjeskobno, vjerovatno nam ni ukupna energija nije na visokom nivou. U redovnim okolnostima životni polet predstavlja nalet pozitivne energije, koja uljepšava naše dane i vodi nas ka uživanju u životu onakvom kakav je, ili žudnji za nečim većim i boljim što on može da nam pruži.

Da li si ikada zaista probao jabuku?
Koliko nas zaista žvaće hranu, a koliko nas je samo guta? Ko još zaista obraća pažnju na svaki zalogaj, na teksturu, ljepljivost, mekoću hrane koju jedemo? Čuli smo da hranu treba žvakati dugo, čak preko 15 sekundi po zalogaju. Zašto? Zbog varenja? Ma ne! Zbog svjesnosti. Varenje, kažu, počinje u ustima, a mi kažemo da počinje u mislima. Uzmi bilo koju namirnicu i posveti joj svoju svjesnost. Na primjer – jabuka. Jednobojna je ili ima nijansi? Ravna ili ima neravnina? Miriše li? Koje je tvrdoće, težine? Ako je samo lizneš ima li ikakvog ukusa? Kakva je pod jezikom? Glatka? Zagrizi je. Nemoj da odgrizeš, samo zagrizi i stani. Krenula je voda na usta, osjeća se slatkoća ili kiselost? Miris je intenzivniji? Sad odgrizi parče ali nemoj da žvaćeš. Samo ga drži u ustima. Kakvo je to parčence jabuke? Zagrizi ga samo jednom. Kakvo je sada? Kojeg je oblika? Ukusa? Može li parčence jabuke da se sisa kao bombon? Kako to izgleda? Dobro, sad ga sažvaći do kraja. Sada si stvarno okusio jabuku. Nadam se da ti se sviđa.

Slušanje sopstvenog orkuženja
Ova vježba ti može pomoći da se motivišeš da očistiš prostor u kojem boraviš. Pogledaj okolo u bilo šta što te okružuje i postani svjesna toga što se tamo nalazi. Dopusti da ti svaka stvar govori o sebi i svom odnosu sa tobom. Na primjer, moj radni sto kaže: “Ja sam u neredu i pretrpan poslovima koje ti moraš da uradiš. Sve dok me ne središ, ja ću da te iritiram i da ti onemogućavam da se koncentrišeš”. Jedna skulptura od drveta kaže: “Vidi kako ja mogu da plovim, uprkos tome što mirujem. Uspori i otkrij svoju ljepotu.” Odvoj oko pet minuta i dozvoli da ti govore predmeti iz tvoje okoline. Pažljivo slušaj ove poruke koje primaš od svega što te okružuje. Ako možeš da naučiš da zbilja slušaš svoje okruženje, možeš shvatiti kakav uticaj ono ima na tebe, a da toga nijesi ni bila svjesna. Kada postaneš svjesnija tih uticaja, možeš promijeniti to okruženje tako da ono postane ugodnije i manje uznemirujuće, manje iritirajuće, itd. Možeš se otarasiti, na primjer, viška stolica ili ih drugačije razmjestiti. Probaj! I zapiši svoje utiske!

Umjesto pozdrava
Ne moraš iz ovoga izaći ni bolji ni pametniji. Nije za svakoga vrijeme krize ujedno vrijeme izazova i promjena. Ne moraš trenirati, upisati 4 kursa jezika, pročitati sve knjige za koje nisi imao vremena, pogledati mnoštvo filmova, serija, biti dio svih webinara... Za neke je kriza signal za povlačenje, bijeg i pasivnost. Uvijek imaj u vidu da je čak i pasivnost jedan od mnogih OKEJ načina prilagođavanja, odnosno adaptacije. Adaptacija na latinskom prosto znači “ugoditi sebi”, a ne ispunjavati tuđa očekivanja. Zapamti da je sasvim OKEJ šta god da odabereš, dok god se TI s time DOBRO osjećaš.

Materijal preuzet iz dokumenta Psihoteka – (pre)Živjeti izolaciju uz zbirku vježbi za jačanje ličnih snaga.

Veličina fonta