Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

O važnosti digitalne i medijske pismenosti, kao i digitalnoj transformaciji sve više slušamo, ali čini se nikad dovoljno. Osim toga, neka od važnih pitanaja na koja mladi moraju da znaju odgovor jesu šta je digitalna transformacija, kako da se zaštitimo na internetu, šta je sajber-bezbjednost i sl. Digitalna transformacija je proces koji traje, pogotovo jer govorimo o promjeni navika i načina na koji razmišljamo, kazala je za portal Makanje Snežana Nikčević iz NVO 35mm.

“Tehnologija je postala neodvojiv dio svakodnevice i važno je komunicirati je tako. Ne kao nešto što je zasebnoili apstraktno, već nešto što je ljudima opipljivo, korisno i pri ruci. Zato je negdje važno imati i kontinuitet ovakve komunikacije, jer govoriti o bilo kakvoj transformaciji na kraju dana znači govoriti o društvenoj promjeni”, poručila je Nikčević.

Kada je riječ o medijskoj i digitalnoj pismenosti, Nikčević kaže da je, u vremenu u kom živimo, nemoguće odvojiti medijsku od digitalne pismenosti. “Medijska pismenost podrazumijeva da ovladamo kritičkim i kreativnim vještinama kako bi mogli da razumijemo medijske sadržaje, da ih tumačimo i kritički vrednujemo. Digitalna pismenost podrazumijeva da znamo kako da se snađemo na internetu i kako da procijenimo informaciju koju pronađemo i koristimo dok smo na internetu”, objašnjava Snežana Nikčević.

Ona je objasnila da biti digitalno pismen znači da znamo kako da budemo: -oprezni na internetu, kako ne bismo povjerovali lažnim informacijama -bezbjedni na internetu i da podatke dijelimo s pažnjom -ljubazni i učtivi na internetu i prepoznamo digitalno nasilje -pametni na internetu i znamo kako da na pravi način koristimo izvore

U današnje vrijeme važno je znati kako se zaštiti u digitalnom prostoru. Nikčević nam objašnjava šta svi možemo da uradimo po tom pitanju.

“Nemojte objavljivati vaše lične podatke na društvenim mrežama i na internetu uopšte. Ne odgovarajte na mejlove u kojima se od vas traže vaši lični ili bankovni podaci od strane nepoznatih osoba (pogotovo ako vam se jave pojedinci koji vam kažu da imate rođaka iz Amerike koji vam je ostavio neko bogatstvo). Nemojte instalirati softvere koje dobijate u prilogu mejla, pogotovo ako je to nepoznat ili neprovjeren mail. Trudite se da ne čuvate podatke bankovne kartice na sajtovima i da ne koristite aplikacije koje traže nepotrebne dozvole za pristup. Ažurirajte svoje uređaje redovno, imajte lozinke koje kombinuju slova, brojeve i simbole, i obratite pažnju na podešavanje privatnosti podataka vaših profila na društvenim mrežama”, podsjeća nas Snežana.

Takođe, korisno je i da mladi znaju razliku između zaštite podataka i privatnosti podataka.

“Zaštita podataka odnosi se na sprječavanje neovlašćenog pristupa ličnim podacima i generalno je vezan za tehnologiju. Sa druge strane, privatnost podataka predstavlja ovlašćeni pristup (posjedovanje podataka i definisanje toga ko može da ih koristi), i tiče se legislative. Povezanost ova dva pojma leži u tome da podatke ne možemo zaštiti samo tehnologijom već moramo imati odgovarajući pravni okvir. Zapamtite: U osnovi, nema garancije da na sajtovima koje posjećujete postoje protokoli za zaštitu ili privatnost podataka, pa budite oprezni kada ih dijelite”, ističe Nikčević. Svijest o sajber sigurnosti na Zapadnom Balkanu generalno nije na visokom nivou, ali je to tema o kojoj koliko god da se govorilo, nije dovoljno, smatra Snežana Nikčević.

“Mladi nijesu u dovoljnoj mjeri svjesni načina na koji dijele svoje podatke, velikog broja opasnosti koje postoje u sajber prostoru, a ni na koji način da reaguju u slučaju da postanu žrtva sajber napada”, kazala je Nikčević ispred NVO 35mm.

U slučaju da imate neka pitanja ili vam je potrebna pomoć, budite slobodni da kontaktirate bilo koju od organizacija članica mreže ili da posjetite e-centre (kontakti ispod), a u slučaju da ste žrtva sajber napada, kontaktirajte Upravu policije dok Agencija za sajber bezbjednost, čije je pokretanje najavljeno za ovu godinu, ne počne sa radom, savjetuje Snežana Nikčević.

Mreža u okviru regionalnog projekta Povećanje građanskog angažmana na polju Digitalne agende-ICEDA realizovala aktivnosti na ovom polju kroz edukativne multimedijalne kampanje, ali i kroz rad na terenu.

“Uspostavljena su tri e-centra, dva u Podgorici i jedan u Pljevljima u kojima građani mogu dobiti besplatnu podršku za korišćenje elektronskih servisa. U osnovnoj školi Božidar Vuković Podgoričanin je u okviru e-centra sa radom počeo i digitalni klub, gdje đaci te škole zajedno sa nastavnicima rade na povećanju nivoa digitalne pismenosti, a na Cetinju su uspostavljeni i klubovi za digitalnu i medijsku pismenost u tri srednje škole. Negdje su ovo sve pilot koncepti koji će, nadam se, zaživjeti i u drugim gradovima. Urađeno je još puno toga u okviru mreže koju čine organizacije iz sve tri regije Crne Gore (Osim NVO 35mm koji koordinira mrežmo, tu su Centar za omladinsku edukaciju u saradnji sa Nest Coworking, Romska omladinska organizacija Koračajte sa nama - Phiren Amenca i NVO Roditelji iz Podgorice, Centar za političku edukaciju iz Nikšića, NVO Super iz Pljevalja, Aktivna Zona sa Cetinja i Akcija za socijalnu pravdu iz Spuža.)  Mi ćemo i ove godine nastaviti sa radionicama, između ostalih, i za mlade, ali i događajima koji okupljaju donosioce odluka na svim nivoima”, zaključila je Snežana Nikčević.

Izvor: portal Makanje

Pripremila: Anđela Miličić

Veličina fonta