Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Veoma je važno da se češće nego inače podsjećamo da smo sposobni da se pobrinemo za sebe i da iz ove situacije možemo izaći zdravi i bezbjedni. Dokazano je da su pokazivanje naklonosti i ljubavi važni za održanje emotivnog i fizičkog zdravlja. Ovo možemo postići razmjenom poruka koje afirmišu postojanje i vrijednost osobe.

Takve poruke možemo poslati i dobiti na različite načine, možemo reći ili uraditi nešto lijepo, to može biti sve, od zagrljaja (samo s ukućanima naravno :)), preko pogleda, pa do dodira. Važno je da to bude iskren kontakt koji će osobi preko puta kroz jednostavan gest reći: „Volim što si tu“. Ovakve poruke nam daju osjećaj da smo živi i važni, i pojačavaju naše lično osjećanje da smo dobro.

Hvalisanje
Najbolje bi bilo da se više vas okupi putem video poziva! Na listu papira napiši sve ono što si postigao, sve nagrade, pohvale i sve na šta si ponosan! Ako se pojavi neka misao koja te sprečava, kao na primjer: “Šta to pišeš? To je glupost!“, eliminiši je! Nemoj zaboraviti ni događaje koji ti na prvi pogled ne izgledaju bog zna kako važno! Sada ispričaj drugima ili sebi u ogledalu svoje uspjehe! Ukoliko radite ovu vježbu u grupi ostatak grupe neka se čuva bilo kakvih potcjenjivačkih reakcija! Važno je da se podržimo! Ukoliko vježbu radiš sam, nakon par dana ponovo pročitaj svoje uspjehe kao objektivan posmatrač. Obrati pažnju na to što misliš o toj osobi. Da li je potcjenjuješ ili misliš da je „lažno skromna“ ili da se samopotcjenjuje?

Svi kažu “kažem sebi”, a niko ne kaže “slušam sebe”
I nećemo ti reći ništa više. Razmisli malo o ovome.

Završavanje rečenica
U ovoj vježbi daćemo ti prvi dio rečenice i želimo da je u sebi završiš prvim što ti padne na pamet (ili dopuni svaku rečenicu tri puta što brže možeš). Sada reci naglas i zapiši cijelu rečenicu. Ova vježba se može raditi i u paru, pa možete ti i tvoj prijatelj ili prijateljica putem video poziva naizmjenično da završavate rečenice i porazgovarate o svakoj po nekoliko minuta. Ili možeš da zamisliš nekoga kome bi se obraćala. Izaberi najmanje pet rečenica koje će završiti. “Da me zaista poznaješ...”, “Sada te izbjegavam time što...”, “Pokušavam da ostavim kod tebe utisak da...”, “Ja neću...”, “Kontrolišem se time što...”, “Ono što sada ne govorim je...”, “Pretvaram se da...”, “Da ugodim sebi, ja bih...”, “Odbijam da...”, “Osjećam se uzbuđena tvojim...”, “Plašim se da ne pomisliš da sam...”, “Željela bih da ti dam...”, “Kad bih ti rekla šta sad osjećam...”, “Kad bih sad impulsivno reagovala, ja bih...”, “Sabotiram naš odnos time što...”, “Izbjegavam...”, “Jasno mi je da...”, “Kad bih bila iskrena prema tebi sada, rekla bih...”, “Ono što želim od tebe je...”, “Kada bih sada pošašavila, ja bih...”, “Upravo sada, ja...”, “Željela bih da ti...”, “Upravo sada bojim se da...”, “Kad bih se naljutila na tebe...”, “Nemoj da...”, “Mogla bih da te šokiram tako što...”, “Želim da ti kažem...”, “Kad bih te dotakla...”, “Očekujem da ćeš ti...”, “Pokušavam da ti ugodim time što...”, “Ne dam ti da mi priđeš bliže tako što...”, “Željela bih da mi saopštiš ukoliko...”, “Od sljedećih nekoliko minuta očekujem...”, “Odbijam da se suočim sa...”, “Odbijam da osjetim...”, “Pripremam se za...”, itd. Šta ti je bilo teško da završiš? Da li imaš neki novi uvid? Zapiši.

Upoznavanje
Ova vježba se radi u paru! Ukoliko je radiš s nekim s kim zajedno boraviš u izolaciji, sjednite jedno naspram drugog. S druge strane, ukoliko ti je partner u vježbi fizički daleko, a blizak srcu toliko da dijeliš ovo iskustvo s njim, sjednite ispred ekrana računara/mobilnog telefona. Zamislite da ste se upravo upoznali, i da nikada ranije niste vidjeli jedno drugo. Pokušajte da vidite onog drugog onakvim kakav je baš sada u ovom momentu. Želim da se upoznate, i budite svjesni kako ovo radite: o čemu pričate i kako otkrivate ovu novu osobu koju ste upravo sreli. Provedite oko deset minuta upoznajući se sa svojim partnerom. Sada želim da kažete jedno drugom čega ste bili svjesni dok ste se upoznavali. Kako i u kojoj mjeri ste se zaista upoznali i koliko iskreno ste stupili u kontakt jedno s drugim? Koliko je svako od vas otkrio o sebi i svojim osjećanjima, a koliko ste sakrili? Ko je bio aktivniji pri ovom upoznavanju? Odvojite pet minuta da biste istražili sve detalje o onome što se događalo tokom proteklih deset minuta.

Razdvoj ponašanja od osobe
Često smo u situaciji da poistovjetimo jedan naš postupak s nama kao osobom. „Ako nisam naučila/naučio pet jezika u izolaciji, pročitala/pročitao pregršt knjiga, naučila/naučio da kuvam, ja sam u cjelini nesposobna osoba“. Molim te, ne šalji ovakve poruke sebi, napravi razliku između ponašanja i ličnosti u cjelini. Nijesi nesposobna osoba, već si u proteklom periodu bila/bio manje aktivna/aktivan nego što si inače. Trenutna situacija je samo majušan djelić naših života. Prisjeti se svih svojih vještina i sposobnosti, kvaliteta i vrlina. Vidiš da nijesi nesposobna osoba. To su česte greške u razmišljanju, ali nemoj na osnovu njih donositi globalne zaključke o svojoj ličnosti jer su oni netačni. Razmisli: koga u ovom periodu kritikuješ, sebe ili pak svoje ponašanje? S čim se osjećaš bolje, zašto?

Materijal preuzet iz dokumenta Psihoteka – (pre)Živjeti izolaciju uz zbirku vježbi za jačanje ličnih snaga.

Veličina fonta