Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U proljeće, kada oživi vegetacija i biljke cvjetaju, sve su učestalije zdravstvene tegobe prouzrokovane alergenima iz vazduha, koje ne zaobilaze ni djecu.

Pedijatar u barskom Domu zdravlja dr Rajko Zdravković za Radio Bar i Bar info pojašnjava kako kod djece prepoznati, ublažiti i reagovati na simptome proljećne alergije.

„Alergija predstavlja pretjeranu reakciju organizma na faktore iz okoline, koje organizam prepoznaje kao opasnost, na šta reaguje burnom odbranom. U alergijske reakcije većinom su uključena tzv. Igre antitijela. Ova antitijela vežu se na receptore mastocita (posebnih odbrambenih ćelija) koji sadrže histamin. Kada dođe do ovog spoja, mastocit otpušta histamin u okolinu i na taj način pokušava da upozori organizam na „napad“. To prouzrokuje širenje okolnih kapilara i pojavu simptoma alergije: kijanja, obilne vodenkaste sekrecije iz nosa, suzenja očiju, crvenila očiju, svraba, kašlja, promuklosti, grebanja u grlu, osipa po koži, proliva, povraćanja, a u težim slučajevima otoka disajnih puteva koji dovodi do gušenja“, objašnjava dr Zdravković.

Genetske predispozicije

Kod alergijske reakcije imunološki odbrambeni sistem se bori protiv neželjene materije stvaranjem antitijela.

“Za pojavu alergija postoji i genetska predispozicija. Roditelji navode da su i oni imali ili i dalje imaju alergijske reakcije u vidu polenske kijavice, ekcema, astme… Kada preosjetljivo dijete dođe u kontakt sa alergenom, u roku od nekoliko minuta, sati ili dana, ispoljiće se simptomi alergije. Polenske alergije najčešće se pojavljuju kod djece poslije treće godine života. Simptomi ponekad mogu biti slični infekcijama izazvanim virusima”, ističe dr Zdravković uz konstataciju da se najveći problemi javljaju početkom proljeća.

Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vrijeme sa slabim vjetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana. Polen drveća najzastupljeniji je, dodaje Zdravković, tokom marta i aprila.

„U maju je najveća koncentracija polena trava, borova i lipe, a u junu, osim polena trava i lipe, i polen bokvice”, navodi on.

Komplikacije

Kod djece se polenska alergija ispoljava kroz tegobe u sistemu organa za disanje: kijanje, pojačana sekrecija iz nosa, svrab nosa, čujno disanje i hrkanje, te smanjen osećaj mirisa. Često se javlja i svrab i pojačano suzenje očiju, a može se javiti i grebanje u grlu.

“Ako se polenska kijavica ne prepozna na vrijeme, može da se iskomplikuje upalom sinusa i srednjeg uha. U rjeđim slučajevima alergeni mogu da prouzrokuju napad astme. Stoga proljećne alergije treba ozbiljno shvatiti i potražiti pomoć ljekara”, poručuje dr Zdravković.

 A da li je i na šta neko alergičan, mogu da pokažu rezultati alergološkog testiranja.

“Najčešće se rade kožne probe na paletu inhalatornih alergena (prick test). Postoji i alergološko testiranje iz krvi. Iako sva testiranja mogu biti negativna, ne znači da nije prisutna alergija, jer su alergeni brojni i nijesu svi obuhvaćeni alergološkim testiranjem. Ako se potvrdi alergija kod djeteta na određeni alergen, ljekar će odrediti terapiju, prvenstveno antihistaminicima, koji mogu da se primjenjuju u dužem vremenskom periodu, odnosno koliko god je neophodno”, pojašnjava dr Zdravković.

Kako pomoći djetetu?

Podsjeća koje su preventivne mjere i što roditelji mogu da preduzmu da bi njihovo dijete potpuno izbjeglo, ili barem smanjilo kontakt sa alergenom koji kod njega dovodi do pojave simptoma alergije.

“Koncentacija polena znatno varira u toku dana, a najveća je u jutarnjim časovima. Vjetroviti dani takođe mogu pogoršati stanje, jer vjetar olakšava polenu da dođe u kontakt sa alergičnim osobama. Veća koncentacija polena je prisutna i tokom toplih i suvih dana, a najmanja koncentacija polena u vazduhu je poslije kiše. Nakon boravka u prirodi, potrebno je da po dolasku kući umijete dijete, operete mu ruke, počešljate ga i promijenite mu odjeću, jer na taj način eliminišete alergene koje je donijelo iz spoljne sredine. Takođe, tokom najveće koncentracije polena na koji je dijete alergično, njegovu odjeću ne bi trebalo sušiti napolju. Važno je i da dijete ne bude izloženo duvanskom dimu i jakim mirisima, jer ovi faktori štetno djeluju na sluzokožu i ubrzavaju dejstvo alergena. Možete olakšati boravak djeteta u prirodi preduzimanjem preventivnih mjera i poštovanjem savjeta i terapije propisanim od strane ljekara”, savjetuje dr Zdravković.

Izvor: portal Roditelji.me 

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta