Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Uprava za sport i mlade sufinansiraće ove godine do 70 odsto iznosa članarina za djecu koja se bave sportom u crnogorskim klubovima. Prema odluci Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, planirano je da dijela članarina budu oslobođeni mali sportisti rođeni 2010, 2011, 2012, 2013, 2014. i 2015. Tokom važenja ove odluke djeca mogu najviše tri puta promijeniti vrstu sporta ili sportski klub.

Ista odluka o podršci dječijem sportu donijeta je i 2020. kada je i raspisan poziv za prijavu klubova, ali projekat nije do kraja realizovan, niti su djeca oslobođena ijedne članarine.

U odluci, objavljenoj juče, sportovi koji će biti sufinansirani iz budžeta Crne Gore razvrstani su u tri kategorije, koji su na programu Olimpijskih igara. U prvoj grupi su fudbal, košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo i atletika, a u drugoj su streljaštvo, džudo, jedrenje, skijanje, stoni tenis i tenis. Trećoj kategoriji pripadaju biciklizam, boks, gimnastika, plivanje, rvanje i tekvondo.

Pravo na sufinansiranje dječijeg sporta ostvaruje se posredstvom sportskih klubova, koji će biti izabrani na javnom konkursu, koji će biti raspisan u narednih mjesec dana. Međutim, veći dio njih, koji okupljaju djecu, neće ni imati pravo prijave. Zakonom o sportu definisano je da pravo prijave na javni poziv ima sportski klub koji, pred toga što postoji minimum godinu dana, između ostalog, mora imati najmanje jednu seniorsku ekipu ili seniora takmičara koji učestvuje u sistemu takmičenja koje organizuje nadležni nacionalni sportski savez.

Kako se navodi u odluci, mjesečna članarina se neće sufinansirati ako u prethodnih šest mjeseci taj klub nije naplaćivao članarinu, odnosno ako je članstvo bilo besplatno.   

Izvor: Roditelji.me

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta