Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U odnosu na razdoblje kad su odrastali njihovi djedovi i bake, čak i roditelji, današnja djeca imaju mnogo više mogućnosti za napredak i razvitak.

Savremena tehnologija omogućila im je dostupnost informacija na klik miša, igraonice i tečajeve prilagođene dobi, razvoj školskih, a posebno vanškolskih programa kojima se podstiče kreativnost, koncentracija, sposobnost logičkog zaključivanja, kritičko mišljenje i još mnogo toga. Danas je djeci dostupno - skoro sve.

Video igre stvaraju zavisnost

Zavisnost od video igara psihijatri upoređuju s zavisnošću od kockanja. Liječenje od takve zavisnosti prerasta u cjeloživotnu borbu protiv samog sebe i vlastitih poriva. Djeci je još teže da se savladaju.

Zdrav san izuzetno je važan za funkcionisanje organizma, a posebno kad je riječ o djeci. Nažalost, djeca uglavnom uveče za razonodu, nakon svih dnevnih obaveza, posežu za računarom i igricama. Igrajući ih, gube pojam o vremenu, prekasno liježu, nenaspavani su i s vremenom razvijaju ozbiljne probleme sa spavanjem.

Češće se bude noću, teško utonu u san, smanjuju trajanje REM faze sna u kojoj se tijelo najbolje odmara, a češće imaju i “lucidne snove” u kojima promatraju sebe izvan svog tijela. Slično je to umišljenim moćima potpune kontrole poput onih koje se javljaju tokom igranja video igara - kontrolisanje i promatranje glavnog lika u igri.

Video igre ometaju san

Problem može biti vrlo velik, jer posljednja sprovedena istraživanja pokazuju da je igranje video igara u uskoj vezi s nesanicom i uopšteno problemima sa spavanjem.

Nije svaka video igra ista i neće svaka imati isti učinak na dijete. Ako vaše dijete igra neku edukativnu igru na tabletu pomoću koje uči slova i brojeve i ako mu striktno ograničavate vrijeme provedeno pred ekranima, neće se ništa dogoditi. Naprotiv, igranje takvih igara može mu samo pomoći u sticanju novih znanja.

Međutim, ako vaš školarac cijele noći provodi pred računarom, umrežen s nekolicinom prijatelja s kojima se takmiči u igranju nasilne video igrice, zatvaranjem očiju pred takvim ponašanjem vašeg djeteta činite mu nemjerljivu štetu. 

Video igre povećavaju agresivnost

Preko 15% djece širom svijeta zavisno je od igranja video igara, pokazuju najnovija istraživanja, a taj je broj u stalnom porastu. U posljednje vrijeme psiholozi upozoravaju na povećanje agresivnog ponašanja kod djece predškolske i školske dobi i to direktno povezuju s igranjem video igara.

Roditelji uglavnom zabranjuju djeci igranje videoigara tek posredno, kao kaznu za neko loše ponašanje ili loš rezultat u školi. Obično prođe mnogo vremena kad shvate da je dijete razvilo ozbiljan problem i zavisnost, a tada je već kasno da bi se stvari lako ispravile.

Ograničite djeci vrijeme pred ekranima

Djeca moraju biti upoznata sa svim mogućnostima i načinima funkcionisanja savremene tehnologije. Bez nje je život danas nezamisliv i neprihvatljivo je neznanje o njenom korišćenju. Međutim, bitno je koja im je tehnologija dostupna zavisno od toga u kojoj su dobi i na koji je način upotrebljavaju. Roditelji su ti koji igraju ključnu ulogu u načinu na koji će je djeca koristiti i koliko, i trebali bi imati zadnju riječ, bez izuzetka.

Djeca moraju ići na vrijeme u krevet kako bi bila naspavana i srećnija u danu koji je pred njima. Dozirajte igranje video igara svojoj djeci, posebno pred spavanje.

Izvor: Hespo

Pripremila: Milica Garić

Veličina fonta