Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Dječak s oštećenjem govora koristi asistivnu tehnologiju koja podstiče njegov razvoj.

Seid je veseo i miran šestogodišnjak koji ide u vrtić i voli da sluša muziku. Počeo je da koristi aplikaciju SiBord (C-board - komunikaciona tabla) i komunicira koristeći simbole, pa njegovi roditelji sad mnogo bolje mogu da razumiju kako se osjeća i što želi. Aplikacija je razvijena kroz program Za svako dijete glas koji sprovodi Zavod za školstvo uz podršku UNICEF predstavništva u Crnoj Gori.

,,Prije SiBorda se dešavalo da ga zaboli zub, da je nervozan i da plače, a da mi ne možemo da shvatimo šta mu je i što ga boli“, priča Dorina Ljuca, Seidova majka.

Ona kaže da nova aplikacija dječaku pomaže da izabere jedan u nizu simbola koji prikazuje svakodnevne aktivnosti koje djeca obavljaju i da joj tako objasni što želi.

,,Sada, kad hoće da jede grožđe,  pronađe taj simbol na tabetu, pokaže prstom i onda se čuje glasovna poruka – „želim da jedem grožđe“.

Seid s majkom Dorinom koristi aplikaciju SiBord, u Podgorici, u decembru 2021.

SiBord pomaže djeci s invaliditetom da razviju gest pokazivanja, podstaknu verbalizaciju i da se lakše socijalizaciju s porodicom i ostalom djecom. Osim u kućnim aktivnostima i u komunikaciji s roditeljima, Seid aplikaciju koristi i u vrtiću i u Resursnom centru.

Njegova vaspitačica Snežana Šćekić kaže da su u aplikaciju uključene  aktivnosti koje dječak obavlja u vrtiću poput doručka, ručka, odlaska u toalet.

,,Primjećujem da je dječak zainteresovan za aplikaciju i da je rado koristi. Kada tačno pokaže ono što želi, onda ga mi i nagradimo'', kaže Snežana Šćekić, vaspitačica.

I asistentkinja u vrtiću Mirnela Muratović smatra da je Seid sada bolje komunicira s njom i ostalim vaspitačicama.

,,Kako bismo ohrabrili Seida da koristi SiBord kreirali smo aktivnosti u vrtiću koje on voli i tako smo uspjeli da ga podstaknemo da koristi aplikaciju“, rekla je Mirnela Muratović, asistentkinja u vrtiću.

Asistentkinja u vrtiću Mirnela Muratović priča kako uz pomoć SiBord aplikacije, Seid lakše komunicira s njom i ostalim vaspitačicama u vrtiću, u Podgorici.

Ovu aplikacija je od 2019. dobilo ukupno 75 djece s oštećenjem govora. S djecom rade profesionalci iz tri resursna centra, ali i zaposleni u pet vrtića i škola u Podgorici, Nikšiću i Baru.

Anita Marić iz Zavoda za školstvo je objasnila da je asistivna tehnologija osmišljena tako da pomogne djeci da ostvaruju verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Uz to, pomaže porodici i nastavnicima da postanu svjesni punog potencijala djece.

,,Tehnologiju možemo upotrijebiti na najbolji način i u najbolje svrhe tako što ćemo je primijeniti u svrhu edukacije i razvoja mališana, a to su upravo ove aplikacije koje su stručnjaci osmislili da bi se koristila na pravilan način i dala svoje rezultate“, rekla je Anita Marić.

Anita Marić priča kako aplikacija koju su osmislili stručnjaci daje rezultate.

Program Za svako dijete glas sprovodi Zavod za školstvo od 2019. Program je proširen 2021. i predstavlja dio regionalnog projekta koji finansira Evropska unija u cilju ublažavanja uticaja COVID-19 pandemije na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Izvor: sajt UNIFEF

Priredio: Ivan Čović

Veličina fonta