Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Digitalna škola – platforma za učenje, nastavu i saradnju fenomenalan je projekat koji doprinosi povećanju digitalne pismenosti i predstavlja izuzetan iskorak u korišćenju digitalnih alata u nastavi, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na predstavljanju ove platforme juče u UN Eko zgradi, u Podgorici.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, Kabineta predsjednika Vlade i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, digitalna škola je zasnovana na Pasošu za učenje, koji su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu, a koji se trenutno koristi u 17 zemalja širom svijeta.

„Poremećaji u obrazovanju uzrokovani pandemijom pružili su nam jedinstvenu priliku da za ovu generaciju ponovo osmislimo obrazovanje – da transformišemo način na koji djeca uče i stiču vještine kako bismo odgovorili na zahtjeve 21. vijeka”, poručila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For.

Digitalna škola je, kako je saopšteno, usklađena sa nastavom i učenjem uživo, a njen cilj je jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije COVID-19.

“Dostupna je sa pametnih telefona, tableta i računa na www.digitalnaskola.edu.me, a svi učenici, nastavnici i roditelji mogu joj pristupi sa edu.me imejl adrese. Pruža čitav niz kvalitetnih digitalnih sadržaja, uključujući 400 kurseva sa osam hiljada lekcija. Sadržaj je trenutno fokusiran na podršku ranom učenju i prva tri razreda osnovnog obrazovanja, ali ova platforma nudi  i digitalne materijale za druge nivoe obrazovanja. U planu je širenje platforme tako da pokrije sve razrede do kraja srednje škole”, navodi se u saopštenju.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić istakla je da je dalji rad na unapređenju platforme prepoznat i u Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema.

„Konstantnim unapređenjem nastavnih sadržaja, usavršavanjem kadra koji radi u obrazovno-vaspitnim ustanovama, digitalizacijom i modernizacijom obrazovnog sistema težimo stvoriti što bolje uslove za kvalitetno obrazovanje mladih, ulažemo u mlade i njihovo znanje, jer time ulažemo u zajedničku budućnost”, poručila je Bratić.

Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, podsjetilada tokom perioda u kojem su škole bile zatvorene skoro svaka peta porodica u Crnoj Gori nije imala pristup kompjuteru povezanom na internet, kako bi djeca mogla da nastave s učenjem.

„Da bi se to riješilo, veoma je značajno da Vlada i njeni partneri kao prioritet utvrde povezivanje sve djece i mladih na internet, uključujući i one najugroženije, i da se postaraju da digitalno učenje bude dostupno svoj djeci i mladima”, poručila je Kan.

Digitalna škola predškolskoj djeci nudi obilje edukativnih interaktivnih igara, a osnovce i srednjoškolce očekuje nastava sa platforme #UčiDoma, koja je dopunjena smjernicama za samostalno učenje, vježbama, testovima i interaktivnim aktivnostima. Dostupni su i materijali za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i korisni resursi za neformalno obrazovanje koji se odnose na bezbjednost na internetu, sprečavanje nasilja, sport, zdravlje, digitalne tehnologije, itd.

Albena Spasova, voditeljka Microsoft-ovog programa za obrazovanje za Centralnu i Istočnu Evropu, kazala je da je Crne Gora primijenila ambiciozan i inovativan pristup u razvoju Digitalne škole kroz koji je proširen opseg platforme, primijenjena su nova rješenja i fokus je stavljen na potrebe učenika, čime je omogućena bolja podrška sistemu obrazovanja.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je osiguravanje prava svakog djeteta na kvalitetno obrazovanje napor cijelog društva.

,,U ovim nastojanjima podrška nastavnicima mora biti jedan od prioriteta, jer njihova uloga nikada nije bila važnija u stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za učenje i nijedna reforma ne može biti uspješna bez njihovog učešća od samog početka”, kazao je Santander.

Nastavnicima će Digitalna škola biti korisna za izradu efektnih planova rada, jačanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, unapređenje pedagogije, pristup obukama o informaciono-komunikacionim tehnologijama, itd.

,,Ovo je alat koji đacima pruža drugačije i bliži oblik učenja, a nastavnicima daje mogućnost da pohađaju dodatne obuke, koje su dostupne na platformi, u vrijeme kad im odgovara”, kazao je nastavnik Mladen Janković.

Platforma i roditeljima nudi niz korisnih sadržaja o roditeljstvu i zdravim načinima života.

,,Kada sam pristupila Digitalnoj školi osjetila sam sigurnost i pronašla konkretne smjernice koje roditeljima pomažu da se nose sa izazovima i da pomognu djeci”, kazala je Jelena Đurović, majka djevojčice Jane.

UNICEF-ova mlada reporterka Ana Lazović, inače srednjoškolka, istakla je da je trenutno na platformi ograničena količina materijala namijenjenog njenim vršnjacima, ali da im svakako preporučuje je koriste.

Ona je i dala prijedlog za dalje unapređenje platforme. „Ono što bih voljela da vidim u budućnosti jeste da platforma nudi i mogućnost da je ocjenjujemo, odnosno da mi kao korisnici možemo dati povratnu informaciju o našem korisničkom iskustvu i da možemo slati svoje materijale koje smatramo korisnim, kako bismo na taj način učestvovali u unapređenju platforme”, objasnila je Lazović.

UNICEF će, kako je saopšteno, nastaviti da pruža podršku Vladi Crne Gore u daljem razvoju Digitalne škole u predstojećem periodu, kao i u omogućavanju pristupa ovoj platformi svakom djetetu i adolescentu u zemlji.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Analitika

Veličina fonta