Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Fizička aktivnost blagotvorna je za svu djecu. Osim što je dobra za zdravlje i donosi dobrobit djeci,  ima ključnu ulogu u njihovu razvoju i učenju. Zahvaljujući fizičkoj aktivnosti djeca i adolescenti/kinje mogu ojačati samopouzdanje, razviti međuljudske odnose i naučiti da prevaziđu vlastita ograničenja.

Ta tri elementa su ključna kako bi se pomoglo djeci da žive samostalno i nezavisno, što je posebno važno u slučaju djece s invaliditetom.

Krećite se svojim tempom!
Uprkos značajnim naporima da se dokaže suprotno, i dalje je veoma rašireno uvjerenje da osobe s invaliditetom ne mogu učestvovati u sportskim aktivnostima. Međutim, dokazano je da fizička aktivnost blagotvorno utiče na sve osobe s invaliditetom jer im pomaže u jačanju i razvoju mišića, kao i u gubljenju i kontrolisanju težine, a pomaže im i da poboljšaju sliku o sebi. Stoga se preporučuje da svaka osoba s invaliditetom pokuša voditi aktivan život koliko je god moguće.

Odnosi li se to i na djecu? Svakako! Mogućnosti za uživanje u kulturnim, rekreacijskim i sportskim aktivnostima za osobe s invaliditetom sve su brojnije, uključujući i mnoge prilagođene fizičke aktivnosti za djecu koje su lako dostupne i potpuno sigurne.

Preporučuje se da roditelji podstiču djecu da vježbaju od najranije dobi. Taj pristup treba individualno prilagoditi sposobnostima djeteta jer djeci iste dobi s istom dijagnozom mogu biti preporučene različite aktivnosti.

Takođe je važno da djeca prepoznaju te aktivnosti kao dio svoga slobodnog vremena, a ne kao obavezu, da im se dopusti određen stepennezavisnosti u izboru aktivnosti u skladu s njihovim željama, ali ne gubeći iz vida njihova ograničenja. Zato preporučujemo da se djeca s invaliditetom „kreću svojim tempom“. Konačno, postoji mnogo aktivnosti koje djeca s invaliditetom mogu raditi i koje djetetu omogućuju razvoj mašte i kreativnih vještina bez prepreka.

Šest razloga zašto je fizičkaaktivnost dobra za djecu s invaliditetom.

1. Poboljšava fizičku i mentalnu ravnotežu
Bavljenje sportom omogućuje djeci da se oslobode negativne energije, pospješuje stvaranje adrenalina i razvija njihovu sposobnost samokontrole. Na ovaj ili na onaj način sport im pomaže da usmjere svoju energiju, što je neophodno za njihov svakodnevni razvoj.

2. Podstiče društvenost i doprinosi integraciji
Fizičkaaktivnost čini djecu s invaliditetom društvenijima. Priprema i vježba postaju im „izgovor“ za upoznavanje novih ljudi, koji mogu i ne moraju biti osobe s invaliditetom, te da se s njima povežu na temelju dobi ili sklonosti.

3. Poboljšava sposobnost koncentracije
Fizička aktivnost pomaže djetetu da usmjeri svoju fizičku energiju dok vježba, što se manifestuje u pojačanju intelektualnih napora tokom obavljanja drugih svakodnevnih zadataka. Ustvari, mnogi stručnjaci tvrde da  fizičkom aktivnošću kod djece s invaliditetom poboljšava se njihov uspjeh u školi i to im donosi bolje rezultate.

4. Stimuliše i motiviše
Fizička aktivnosti donosi i motivaciju  za učenje. Time se u konačno razvijaju istrajnost, snaga i sposobnost za uspjeh, što su ključne komponente svih sportova. Taj način učenja posebnoće kod djece imati pozitivan efekat na njihov svakodnevni život.

5. Podstiče timski rad
Fizička aktivnost, bilo individualna, bilo timska, zahtijeva aktivnu interakciju s drugim osobama. Za djecu s invaliditetom to je način učenja kako raditi zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva.

6. Pozitivno utiče na svakodnevni život
Dobrobiti fizičke aktivnosti za djecu s invaliditetom nisu ograničene na igralište ili sportsku salu. Zahvaljujući ciklusu kontinuiranog učenja krozfizičke aktivnosti, djeca su sposobnija razviti vještinu preduzimanja inicijative i savladati svoje svakodnevne prepreke i strahove. Pospješuje razvoj fizičkihi mentalnih vještina kod djece s invaliditetom i blagotvorno je ne samo za njih nego i za njihove porodice. Ako imate dijete s invaliditetom, nemojte oklijevati. Mnogi roditelji strahuju da će se dijete tokom fizičkih aktivnosti povrijediti, ali to ne može biti dalje od istine: s aktivnostima prilagođenim njihovim sposobnostima blagotvorni efekti biće vidljivi od prvoga dana. Razgovarajte sa svojim doktorom i razmotrite koje bi fizičkeaktivnosti mogle donijeti najviše dobrobiti vašem djetetu.

Izvor: Portal bauerfeindcroatia  

Pripremio: Ivan Čović

Veličina fonta