Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Izraelska ministarka za energetske i vodene resurse Karin Elharar (Karine Elharrar) bila je spriječena da prisustvuje prvom danu Samita COP26, koji se održava u Glazgovu (Glasgow), zbog nepristupačnosti transporta od hotela do prostora u kojem se održava Samit, što ju je primoralo da se vrati u hotel u Edinburgu (Edinburgh).

Mnogi su ovaj događaj ocijenili kao „sramotan propust organizatora“, nakon čega je propust sledećeg dana riješen. Naime, ministarka nije mogla sa svojim kolicima stati u prevozno sredstvo koje joj je ponuđeno od hotela do mjesta događaja, a odbila je ići pješke kilometar. Naime, kako je kazala izraelskim medijima, na konferenciju se moglo jedino ići pješke ili prevozom koji nije prilagođen korisnicima kolicima. 

„Jedini način da uđem, kako su mi rekli, jeste da hodam kilometar do zgrade ili da se ukrcam na njihov šatl u koji nisu mogla da stanu kolica“, rekla je izraelska ministarka.

„Došla sam na konferenciju radi susreta s kolegama i napretka u zajedničkoj borbi protiv klimatske krize. Tužno je da UN, koje promovišu pristupačnost i inkluziju za osobe s invaliditetom, 2021. ne brinu o pristupačnosti sličnim dešavanjima“, napisala je ministarka nakon nemilog događaja preko društvene mreže Tviter. Izrazila je nadu da će se problem riješiti i da će moći prisustvovati drugom danu Samita. 

Izraelski ministar vanjskih poslova Jer Lapid (Yair Lapid) je kritikovao organizatore rekavši da je nemoguće brinuti se o budućnosti, klimatskim promjenama i ljudima ukoliko se prvobitno ne pobrinemo za ljudska bića, pristup i osobe s invaliditetom.

U delegaciji izraelskog premijera Naftalija Beneta (Naftali Bennett) rečeno je da je upućena žalba organizatorima. Najavio je da neće prisustvovati sastancima ako ministarka Elharar ne bude mogla da pristupi Samitu u Glazgovu koji će trajati do 12. novembra.

Britanski ministar za zaštitu okoline Džordž Džastis (George Justis) kazao je da duboko žali zbog incidenta i da zbog loše komunikacije organizatori nisu unaprijed znali za potrebe izraelske ministarke.

Britanski ambasador u Izraelu Nil Vigan (Neil Wigan) uputio je duboko izvinjenje ministarki i rekao da ovakva situacija nije smjela da se desi.

„Želimo da Samit o klimi bude inkluzivan i da su svi dobrodošli”, naveo je ambasador.

Problem je drugog dana riješen, nakon njenog sastanka s Borisom Džonsonom (Boris Johsnon), premijerom Velike Britanije. Ona je istakla da je sada iskustvo značajno drugačije ne samo za nju, nego se nada i za UN koje će sljedećeg puta od početka obezbijediti jednak pristup za sve. Kako je navela: „Možemo govoriti o pristupačnosti i pravima osoba s invaliditetom, ali u praksi moramo osigurati da se konvencije i zakoni sprovode, i da se obraća pažnja na sve „detalje“, uvijek i svugdje.“

Na skup u Glazgovu došlo je više od 120 lidera, ukupno će prisustvovati više od 25.000 ljudi, a više od 400 privatnih aviona sletjelo je na aerodrom u Glazgovu zbog prisustva događaju.


Izvor: portali
Nedeljnik, Radio Televizija Srbije, Radio Sarajevo.ba

Pripremio: Ivan Čović

Veličina fonta