Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Na jesen su prehlade i virusi česti, zato je važno da imamo jak imunitet. Izdvajamo devet korisnih savjeta, koji će pomoći da ojačate zdravlje cijele porodice.

Jesen je naročito pogodna za razne viruse i prehlade. Kako bismo se odbranili, ali i mnogo lakše izborili s time, potrebno je da imamo jak imunitet.

Kvalitet životnog stila je osnova imuniteta, zbog čega je važno da poradimo na tome. Izdvajamo devet savjeta za jačanje imuniteta cijele porodice.

1. Spavajte dovoljno

Spavanje i imunitet su u veoma bliskoj vezi. Važno je da san bude kvalitetan i da traje više od sedam sati kada su odrasli u pitanju. Što se djece tiče, ona treba da spavaju duže. Tinejdžeri treba da spavaju osam do 10 sati dnevno, a mlađa djeca i do 14 sati. Ako imate problem sa snom, pokušajte da ograničite gledanje u ekrane, naročito pred spavanje. Zatamljena prostorija, čitanje knjige mogu vam pomoći da lakše zaspite.

2. Povrće i voće treba da budu dio svakog obroka

Nikada nije dovoljno da govorimo o ovome. Ishrana je od velike važnosti za imunitet, a trebalo bi da bude bogata nutrijentima, antioksidantima. Zato bi ishrana trebalo da se bazira na povrću, voću, orašastim plodovima. Za imunitet su antioksidanti vrlo značajni.

3. Jedite više zdravih masti

Ne zaboravite da u ishranu uključite maslinovo ulje, losos i druge ribe, čija sjeme. Sve to će vam pomoći da se mnogo lakše izborite s infekcijom.

4. Probiotici su važni

Za imunitet je veoma važno zdravlje crijeva, a na njega utiču probiotici. Zato se preporučuje unos jogurta i kefira, recimo, a mnoga istraživanja pokazala su njihove benefite po zdravlje djece.

5. Ograničite unos šećera

Stručnjaci ističu da rafinisani i dodati šećeri mogu dovesti do gojaznosti i problema s kilogamima, dijabetesa. Sve to može dodatno oslabiti imunitet. Zbog toga je od velikog značaja ograničavanje ugljenih hidrata, kako kod odraslih tako i kod djece.

6. Vježbajte!

Iako preterano treniranje može naškoditi imunitetu, kretanje i umjereno vježbanje su veoma važni. To će poboljšati rad organizma, ojačaće imunitet, a tijelo će se tada mnogo lakše obraniti od bolesti. Možete se igrati s djecom napolju, šetati se, trčati, raditi vježbice.

7. Pijte dovoljno vode!

Voda vas neće direktno zaštiti od virusa i bolesti, ali je važno spriječiti dehidrataciju organizma, jer može ozbiljno da naškodi cijelokupnom zdravlju. Uvjek radije birajte vodu, nego neke zaslađene napitke.

8. Smanjite stres

Smanjenje stresa i anksioznosti je jedan od najvažnijih koraka do jakog imuniteta. Dugotrajan stres može prilično oslabiti imunitet i rad organizma generalno.

9. Suplemente koristite mudro

Svi znaju da je dobro uključiti vitamine u svakodnevicu. Ipak, ne smijemo pretjerati s njima, zato je naročito važno da popričamo o tome s ljekarom a, kada su djeca u pitanju, s pedijatrom.

Za jak imunitet preporučuju se najčešće vitamin C, vitamin D, cink. Ipak, o količini nemojte da donosite odluku sami.

Izvor: portal Yumama

Pripremio: Ivan Čović

Veličina fonta