Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Djeca, kao i odrasli, treba da posjećuju stomatologa dva puta godišnje, Kada dođe vrijeme za pregled, kada razgovarate sa svojim djetetom o odlasku kod stomatologa, pričajte o tome kao da idete u supermarket ili u kupovinu novih cipela. Tako će dijete podsvjesno shvatiti da je to jedna sasvim normalna, svakodnevna stvar.

Kada malo dijete usvoji naviku odlaska kod stomatologa i održavanja oralne higijene, najvjerovatnije da će se držati te navike tokom odrastanja.

Kako biste prvi, ali i svaki sljedeći pregled učinili prijatnim prije svega djetetu, a onda i sebi, pokušajte da se držite ovih pet pravila.

Prvi pregled na vrijeme

Prvi pregled se preporučuje odmah po nicanju prvog mliječnog zuba. Roditelji često zanemaruju mliječne zube jer znaju da će ih zamjeniti stalni, ali bitno je shvatiti da je njihovo zdravlje jednako bitno kao i zdravlje stalnih zuba jer oni, između ostalog, služe kao čuvari prostora za stalne zube.

Ako se mliječni zubi prerano izgube, dolazi do njihovog pomjeranja i kao posljedica toga, stalni zubi mogu nići na pogrešnom mjestu i stvaraju se uslovi za različite anomalije položaja zuba i poremećaje zagrižaja. Pored toga što je svaki potencijalni problem najbolje uočiti što prije, možete dobiti korisne informacije o smjeni mliječnih i stalnih zuba, karijesu mliječnih zuba i lošim navikama poput sisanja prsta.

Takođe, mlađe dijete će odlazak stomatologu usvojiti kao normalnu stvar koje se ne treba plašiti, mnogo lakše nego starije dijete.

Ne koristite negativne riječi kada govorite o stomatologu

Svjesni smo da ni odrasli nisu veliki ljubitelji stomatologa i da se zbog toga kod njihove djece često stvara strah, ali uprkos tome, potrudite se da ne koristite negativne riječi kada govorite o stomatologu, nemojte pred djecom prepričavati svoja loša ili bolna iskustva jer ćete svoj strah sigurno prenijeti na njih. Čak i kad vam se čini da nešto drugo rade i da vas ne čuju dok s nekim drugim razgovarate, oni upijaju svaku reč.

Ne koristite riječi poput: bol, strah, krv, injekcija. Kada govorite o odlasku kod stomatologa, koristite rečenice poput: „Volim da idem kod zubara, tako znam da ću imati lijepe i zdrave zube.“, a izbjegavajte rečenice poput: „Moramo da idemo kod zubara.“

Recite im šta da očekuju

Strah kod djece često dolazi od nepoznatog. Dok budete prali djetetu zube, recite mu da će nešto slično i kod stomatologa doživjeti. Što više informacija dijete zna, biće pripremljenije i samim tim strah od nepoznatog biće uklonjen.

Možete im reći: „Idemo da pogledamo kakav je tvoj osmijeh i da prebrojimo zubiće.“ Izbegavajte ucjene i obećanja da će dijete dobiti sladoled ili čokoladu ako ne bude plakalo ili ako bude mirno. Samim tim nagovještavate mu da će se neka neprijatnost dogoditi. Radeći ovo samo ćete više povećati strah i stomatologa povezati sa slatkišima što je zapravo suprotno od onoga što želimo da postignemo.

Igrajte se zubara s djecom

Djeca vole da se igraju igre pretvaranja da su doktori, frizeri, učitelji, pa zašto onda ne bi bili stomatolozi?

Sve što vam je za početak potrebno je četkica za zube. Igrajte se sa djetetom tako što mu perete zube, zatim brojite zube. Izbegavajte da imitirate zvukove zujanja ili bušenja. Zatim kad se dijete navikne dajte mu četkicu i neku plišanu lutku i neka ono imitira kako lutki pere zube. Što se više uhodate u tu rutinu, djetetu će biti udobnije na pregledu i povezivaće pregled sa zabavom.

Govorite o važnosti oralnog zdravlja

Jako je važno da dijete shvati da je odlazak kod stomatologa obaveza, a ne izbor i da će stomatolog voditi računa da njegovi zubi budu jaki i zdravi tako da može lijepo da jede, pije i da se smeje. Možete čitati knjige ili gledati crtaće omiljenih crtanih likova koji posećuju stomatologa.

Što bolje dijete razumije važnost posjete stomatologu, to će prije biti voljno da sedne u stolicu.

Ne zaboravite da ste vi model ponašanja djetetu. Bilo bi dobro da dijete vidi da i vi perete zube i da posjećujete stomatologa i da se prema tome odnosite kao prema najnormalnijoj, svakodnevnoj stvari.

Jako je bitno da se vi, čak i da se neko negativno iskustvo dogodi, ponašate pozitivno. Ako reagujete negativno, svaka sljedeća posjeta će biti teža i neprijatnija. Razmotrite da nagradite dijete za hrabrost nakon posjete, ali ne obećavajte unaprijed nagrade i svakako ne ucjenjujte dijete poklonima.

Izvor: Zelena učionica 

Pripremila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta