Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Fizička distanca se već više od godinu dana često spominje i preporučuje zbog očuvanja zdravlja svih nas. Međutim, šta kada smo fizički distancirani od svojih najbližih – od svoje porodice? Iako i prije pandemije, nije bilo rijetko  da jedan roditelj radi i prevashodno živi u inostranstvu, barem je postojala mogućnost putovanja i češćeg sretanja nego što to trenutno stanje dozvoljava. Kako biti roditelj na daljinu i kako da veza između vas i djece ostane jaka čak i kada se ne nalazite na istom mjestu?

Izdvajanje vremena za poziv ili poruku može biti izazovno pored svih dnevnih obaveza koje imate vezano za posao. Ali zato treba obratiti pažnju na svoje prioritete – šta je zaista nešto što vam je važno? Nekada se čini da je neki posao u potpunosti neodložan, ali da li je zaista tako? Da li će se nešto strašno desiti ako na neki poslovni mejl ne odgovorite odmah, već iskoristite tih pet minuta da pozovete svoju porodicu? Najverovatnije da neće. Ne zagovaram da svoj posao ne radite odgovorno, već upravo suprotno, mislim da s dobrom organizacijom vremena i obaveza može da se postigne sve.

Sa druge strane, možda imate strah da propuštate bitne momente u odrastanju svoje djece što je u potpunosti razumljivo, ali je važno da ne budite ni previše strogi prema sebi, jer to što se odlučili da idete da radite u inostranstvo vjerujem da je bilo kako biste bolje obezbijedili svoju porodicu u finansijskom smislu.

Ukoliko i propustite neki bitan momenat, to nije ništa strašno i to se dešava i roditeljima koji ne žive u inostranstvu.

Nema savršenih roditelja, svakome se desi neki propust i potkrade neka greška, ali dok god naša djeca znaju da smo tu za njih i da ih neizmjerno volimo, na dobrom smo putu.

Hajde da razmislimo kako najčešće pokazujemo ljubav. Da li je to kroz provođenje kvalitetnog vremena zajedno u nekoj aktivnosti, da li smo skloni da to pokazujemo kroz neka djela kao na primjer da skuvamo omiljeno jelo djeci, da li kroz davanje poklona, fizički dodir poput zagrljaja i poljubaca ili smo ipak skloni da verbalizujemo svoje emocije tako što kažemo djeci da ih volimo najviše na svijetu. Zašto je važno razmisliti o ovome? Zato što možda sada neki od ovih načina nije adekvatan da se prenese, odnosno koristi putem ekrana na primjer zagrljaj ekrana nije isto kao kada osjetimo dodir našeg djeteta, njegovih ručica oko našeg vrata.

To govori u prilog tome da je vrijeme da uvedemo neke nove načine pokazivanja ljubavi i njegovanja bliskosti, a neki načini možda zahtijevaju samo modifikaciju. Na primjer kuvanje omiljenog jela nije izvodljivo na daljinu, ali ako je u pitanju neko jednostavno jelo možda možete da dajete instrukcije djetetu kako bi probalo samo da ga napravi uz asistenciju nekog odraslog i naravno sve zavisno od uzrasta djeteta, jer ukoliko je dijete suviše malo naravno da ovo ne bi bila dobra ideja. Jedan od načina komuniciranja ljubavi jeste upravo da se o tome govori, to možete kada se nalazite na istom mjestu ali takođe iako se nalazite na različitim krajevima svijeta.

Kada koristite više načina pokazivanja ljubavi, odličan ste primjer i svojoj djeci.

Još nekoliko konkretnih savjeta koji vam mogu biti od koristi da fizička daljina ne podrazumijeva onu staru izreku „Daleko od očiju, daleko od srca“. Šta podrazumijevam pod tim? Da vas partner uključi, odnosno pozove kada se dešavaju važni trenuci, na primjer trenutak kada vaše dijete počinje da hoda  vjerujem da je momenat koji ne biste htjeli da propustite. Ukoliko ste u tom momentu spriječeni da odgovorite na poziv, može se momenat zabilježiti kamerom, kako biste ga pogledali malo kasnije kada budete u mogućnosti.

Rutine su nešto što je jako korisno za djecu u njihovom odrastanju, zato ne bi bilo goreg da imate jedan trenutak u toku dana kada se svakodnevno čujete i svi znate da je to vrijeme za vas. Tokom tih momenata podijelite važne stvari, koje se dešavaju kako vama tako i vašem partneru i vašoj djeci.

Više kraćih poziva u toku dana – znamo da je dječija pažnja kratka i još uvijek se razvija, zato bih preporučila da se držimo onog pravila kratko ali slatko, kako bi nam ti pozivi bili dinamični i da jedva čekamo sljedeći.

Promjene ne moraju da budu loše ali znamo da čak i nama odraslima nekada zadaju glavobolju i treba nam vremena da se na njih adaptiramo, pa tako i djeca. Potrudite se one stvari koje ne moraju da se promijene neka ostanu iste, jer je već dosta promjena na koje se navikavate kao porodica. Na primjer ako ste vi bili ti koji ste kupali dijete onda je to dobar trenutak za poziv kada se dijete kupa ili ako ste uspavljivali dijete sa pričom možete preko ekrana da ispričate ili pročitate priču za laku noć i na taj način održavate bliskost ali i stvarate osjećaj sigurnosti kod djeteta, da može da se osloni na vas iako niste fizički pored njega.

Povremeno slanje paketa – sadržaj paketa neka bude nešto čemu će se dijete odnosno djeca odradovati i čime ćete poslati poruku da ste mislili na njih. Pritom to apsolutno ne mora da bude nešto skupo, već može biti neka sitnica koja za vas i vašu djecu ima neko posebno značenje.

Naravno da ovo nije iscrpan spisak, zato vas pozivam da budete kreativni i pronađite još načina kako da pokažete vašu ljubav, jer ljubavi nikad dosta. Dobra stvar je, da sa ljubavlju ne možete pretjerati, ne možete sa njom razmaziti djecu, a sa druge strane sa puno ljubavi i prihvatanja možete da podržite njihov razvoj, razvoj njihovog samopouzdanja i samopštovanja, što vjerujem da nam je svima cilj.

Izvor: Novak djoković foundation

Priredila: Nina Bakić

Veličina fonta