Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Polazak u prvi razred je velika stavka u životu djeteta, ali i roditelja. Naročito u okolnostima pandemije važno je da se sa svojim detetom pripremite za ovaj veliki životni korak.

Učiteljica Lejla Lorens je odgovorila na jedno od najčešćih pitanja koja joj roditelji postavljaju - kako pripremiti dete za prvi razred osnovne škole? 

Iako se sa tim pitanjem susreće svake godine krajem ljeta, ove godine je zbog pandemije COVID-19, koja je zahvatila cijeli svijet, još teže dati konkretan odgovor.

"Pored fokusiranja na aktivnosti, kao što su svakodnevno čitanje u porodici i vježbanje brojenja do 10, držanja olovke i prepoznavanja slova, uvijek se više fokusiram na manje akademske vještine koje su podjednako, ako ne i više, vitalne za školski uspjeh učenika", objašnjava ona.

To uključuje stvari poput:

1. Provjerite zna li vaše dijete svoje puno ime i prezime, zna li da prepozna svoje ime napisano na određenoj oznaci.
2. Vježbajte oblačenje i skidanje jakne.
3. Podstaknite ih da govore razgovjetno kako biste ih svi čuli i razumjeli.
4. Podstičite ih da provode neko vrijeme sami, daleko od roditelja ili braće i sestara.
5. Naučite ih da nakon jela počiste iza sebe.

Ove godine imamo i niz novih parametara kojima se moramo prilagoditi.

"Dok će svaka država drugačije pristupiti pitanju školskih očekivanja usred ove pandemije, evo nekoliko stvari koje će dobro doći mališanima koji se pripremaju za veliku životnu promenu pod neobičnim okolnostima", istakla je Lorens.

1. Naučite djecu poštovanju ličnog prostora

To je teško za osnovnoškolce, pogotovo jer je vrlo vjerovatno da su fizički kontakti normalan deo njihovog svakodnevnog života. Naučite ih beskontaktnim pozdravima, poput mahanja kao alternative zagrljajima.

2. Naučite ih da pravilno peru ruke

Brzo ispiranje nije pravilno. Naučite ih da pjevaju pesmice koje su duge otprilike 20 sekundi, i insistirajte na toploj vodi sa sapunom, pa se usredsredite na detaljno pranje.

3. Objasnite kada treba oprati ruke

Djecu je potrebno naučiti da peru ruke nakon što dodirnu stvari poput vrata, da ih uvijek peru prije jela, a ne samo nakon odlaska u toalet ili dodirivanja vidno prljavih površina.

4. Insistirajte na tome da prestanu sa diranjem nosa

Umjesto toga, naučite dijete da koristi papirnu maramicu koju će nakon korištenja baciti i potom oprati ruke.

5. Vježbajte nošenje maske

Obavite malo "istraživanje" kako biste pronašli masku koja će biti ugodna vašem djetetu i koja mu neće padati sa lica, a zatim vežbajte nošenje maske po kući.

6. Djeca traže razloge

Umjesto da im jednostavno naredite kako se moraju ponašati, objasnite zašto se sada posebno moraju pridržavati novih smernica. Započnite objašnjavanjem da svi imamo mikrobe, pa im objasnite kako se čuva vlastito zdravlje.

Izvor: portal Yumama.Mondo

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta