Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ne tako davno gledali smo kako profesoru i političkom analitičaru Robertu Keliju (Robert Kelly) u toku javljanja uživo u TV program u sobu utrčava dvoje djece. Simpatični video osvojio je srca gledalaca, ali i dokazao koliki je izazov rad od kuće uz mališane, čak i kada imate dadilju koja ih čuva.

U vrijeme epidemije koronavirusa, kada mnogi od nas rade iz svojih domova, a djeca ne idu u vrtiće i pohađaju nastavu online, nije lako ostati fokusiran i produktivan.

Plan spašava dan
Rad od kuće ima svojih prednosti, posebno ujutro. Možemo duže da odspavamo, nema gubljenja vremena u saobraćajnim gužvama, nema dodatnih troškova za prevoz, doručak ili kafu, a s dobrom organizacijom vremena moguće je biti i produktivan. Naravno, nije svaki dan isti, niti možemo imati sve pod kontrolom, stoga trudite se da postavite realne ciljeve i poslovne obaveze na listu „za uraditi“ (to-do list) tako da najprije rješavate one hitne. Sada kad radimo i školujemo se od kuće, raspored aktivnosti novi je izazov.

Niko vaš posao ne shvata ozbiljno
Poseban izazov predstavlja činjenica da posao od kuće mnogi vama dragi ljudi uopšte ne shvataju ozbiljno. Zovu vas telefonom i očekuju opuštene, dugotrajne razgovore, ne pitaju kad vam je pauza jer zaboga, pa vi ste kod kuće, a da ne spominjem djecu koja konstantno traže vašu pažnju, zapitkuju vas, očekuju da im pomognete s domaćim zadacima, slaganjem kockica, dramom koja je nastala jer je jedna čarapa spala s noge, a dok imate važan poslovni razgovor od vas se lako može očekivati da, na primjer, nacrtate macu.

Kako postaviti stvari na svoje mjesto?
Ako su djeca dovoljno velika, otvoreno porazgovarajte o novonastaloj situaciji i važnosti vaše uloge u njoj. Objasnite im da vas ne smiju ometati dok radite, osim ako je nešto zaista hitno. Tako će vam biti od pomoći i kada je potrebno zabaviti mlađeg brata ili sestru dok vi obavite neki posao. Sa mlađima ćete morati na druge načine.

Kako zabaviti djecu?
Roditelji koji rade od kuće znaju da je nekad i 15 minuta okupiranja dječije pažnje nekom aktivnošću izuzetno korisno.

Tehnologija: Htjeli mi to da priznamo ili ne, u vrijeme kada hitno morate da završite neke obaveze, sve priče o ograničavanju tehnologije padaju u vodu. Mnogi od nas u nedostatku opcija biće primorani da mijenjaju svoje principe o korišćenju laptopa, gledanju televizije ili igranju igrica. Naravno, to ne znači da djeci dozvoliti da satima gledaju crtane filmove.

Kreativni projekti: Za tako nešto se morate opremiti, pa izvadite iz fijoka kolaž papir, bojanke, bojice, perlice… Moraćete da se postavite u ulogu učiteljice, a nekada djeca za domaći dobiju upravo takav zadatak, kao što je pravljenje slikovnice, ogrlice od makarona, pisanja pisama prijateljima, gdje njihova kreativnost može doći do izražaja, a vama omogućiti da radite dok ih nadgledate.

Društvene igre: Skinite prašinu s Monopola, Ne ljuti se čoveče, Džamba, kutija slagalica… Neke od ovih igara moći ćete igrati i dok telefonirate ili čitate poslovne mejlove. Zaposlite djete da računa i za vas, osmišljava strategije, traži djelove slike…

Zajedničko čišćenje i raspremanje: Djeca vole da pomažu i oduševljava ih kopiranje starijih i nagrađivanje. Možete im dati vlažne maramice da brišu prašinu ili malo vode, četku i peškire da čiste svoje plastične igračke. Pritom ugrabite vrijeme da odgovorite na e-mejlove ili bacite na papir neke ideje za posao.

Video-pozivi s prijateljima i rodbinom: Većina djece voli da razgovara s djedom, bakom, drugarima iz razreda, rođacima… U vrijeme izolacije u kući, djeci će svakako prijati da popričaju s dragim osobama, pokažu im šta su napravili i naprave planove za druženje kada virus prođe.

Igra napolju: Ako uslovi to dozvoljavaju, igranje na otvorenom omogućiće im da uživaju na suncu i dobro se razgibaju. Ako imate kuću s dvorisštem eto još jedan prijedlog koji ne treba propuštiti. I na kraju, šta god osmislite da stvari funkcionišu u ovom periodu, potrudite se da to ne prouzrokuje stres ni vašoj djeci, a ni vama.

Izvor: Reprezent.rs 

Veličina fonta