Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ljekari su otkrili da majka svojoj djeci može prenjeti sjećanja na svoje pretke. Kada u djetetu prepoznate neku od svojih osobina, znajte da nije slučajno. Stvari koje možete nasljediti od roditelja su daleko šire od vašeg fizičkog izgleda ili zdravlja.

Zapravo, geni su ti koji diktiraju ili barem snažno utiču na mnoga područja vašeg života. Od muzike i hrane koju volite do raznih sklonosti i vještina koje posjedujete.

Alergije
Nedavna naučna studija otkrila je da je 82% faktora koji uzrokuju alergiju na hranu genetski, navodi Serendip Studios. Primjera radi, ako roditelj ima astmu, i dijete je u većem riziku da dobije istu bolest, ako oba roditelja imaju astmu, rizik ide i do 60%.

Kako kijate
Naučnici su otkrili da je način kijanja vjerovatno nasljeđen od roditelja. Tako, kijanje kada naiđete na jaka svijetla ili prašinu vjerovatno je osobina koju su vam prenijeli majka ili otac.

Inteligencija
Prema časopisu Scientific American, inteligencija je definitivno povezana sa DNK. Stoga, ako je vaša mama astrofizičarka, vjerovatno ćete i sami biti prilično obrazovani i inteligentni. Iako je DNK odgovorna samo za polovinu vaše inteligencije, na drugu polovinu utiču mnogi drugi faktori.

Metabolizam i figura
Naučnici su saznali da DNK često igra veliku ulogu u određivanju buduće figure deteta. Prema istraživanjima, geni mogu promijeniti način na koji mozak obrađuje hranu, šta traži i koliko mu je potrebno da se stomak osjeća punim.

Brbljivost
Prema Introvertdear-u, otkriveno je da postoji ekstrovertni gen. Što znači da ako imate društvenu, brbljivu majku, vjerovatno ćete nasljediti to od nje – pod uslovom da se geni vašeg oca ne umiješaju previše.

Sklonost ka muzici
Dokazano je da su određeni talenti zapisani u genima, pa ako vaša mama ima talenta za sviranje nekog instrumenta, vrlo je vjerovatno da ćete i vi nasljediti i tu sposobnost. Međutim, da li će talenat biti iskorišćen ili ne zavisiće od interesovanja i odluke.

Sjećanja
Ljekari su otkrili da majka svojoj djeci može prenjeti sjećanja na svoje pretke. U početku se smatralo da je to nemoguće i da je po sredi rezultat okruženja u kojem dijete odrasta. Međutim, studija koju je sproveo Univerzitet u Atlanti otkrila je da su miševi koji su doživjeli ekstremnu traumu istu prenjeli na svoje bebe kroz DNK.

OKP
Opsesivno kompulzivni poremećaj je mentalno zdravstveno stanje zbog kojeg ljudi imaju opsesivne misli i izvode kompulzivne rituale. Naravno, postoji mnogo faktora koji doprinose i utiču na ovaj poremećaj, ali prema Healthiplace-u jedan od najjačih uticaja je genetika.

Izvor: Makanje

Priredila: Nina Bakić

Veličina fonta