Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Odgajanje djece je dvosmjerna ulica. Pomažemo svojoj djeci da uče, rastu, osamostaljuju se, ali istovremeno i djeca uče nas i podstiču da rastemo i razvijamo se, i to ne samo kao roditelji, već i kao ljudi.

1. Sticanje novih vještina i znanja

Vjerovatno niste imali pojma kada i kako djeca uče da koriste nošu, da hodaju i govore, sve dok vi niste postali roditelj. Nova roditeljska uloga nam pruža priliku za širenje vidika i sticanje novih vještina: čitanje priča pred spavanje, organizovanje druženja sa drugom djecom i rođendana, učenje o različitim obrazovnim pristupima dok tražimo vrtić, upoznavanje novih roditelja, itd. Na ličnijem nivou, ko smo mi kao osobe počinje da dobija potpuno novi smisao i dubinu. Da li ste spremni da učite i razvijate se više i dublje?

2. Suočavanje sa unutrašnjim djetetom

Odgajanje sopstvenog djeteta neizbježno vas vraća u vaše djetinjstvo – bilo dobre ili loše stvari. Sa jedne strane ponovo otkrivamo ljepotu igre, parkova, ljuljaški, igranja plastelinom i crtanja prstima, a sa druge smo suočeni sa svim onim što nam se u ranom dobu nije svidjelo, stvarima koje naši roditelji nisu dobro radili, ili čak sa našim dubljim traumama. Ako na tome ranije niste radili, trenutak je da se suočite sa svim tim stvarima, da njegujete svoje unutrašnje dijete, da porazgovarate sa svojim roditeljima ili krenete na terapiju. Na kraju, ne želimo svoj bol i disfunkcionalne obrasce da prenesemo svojoj djeci.

3. Rad sa sopstvenom sjenkom

Niko ne zna tako dobro vaše bolne tačke kao vaša djeca. Kao da intuitivno znaju gdje ste „tanki“ i kako da vas natjeraju da reagujete. Ako u ovakvim situacijama možete biti mirni, otvoreni i pogledati dublje, dobićete sjajan poklon – uvid u svoj nesvjesni um. Tokom godina vodila sam mnogo bitaka sa ćerkom oko pospremanja njene sobe. Uspjele smo da nađemo neki kompromis, ali mnogo kasnije sam shvatila da je nered povezan sa mojim vlastitim strahom od gubitka kontrole. Organizovan prostor je moj mehanizam „preživljavanja“ u haotičnom i nepredvidivom svijetu. Kad vas dijete izazove, zapitajte se: Šta mi ovo pokazuje o meni samoj? Zašto reagujem ovako? Šta je ispod površine?

4. Pronalaženje unutrašnje snage

Nikad nisam znala da mogu toliko toga da podnesem pre nego što sam dobila ćerku i morala da se suočim sa svim roditeljskim izazovima – od visoke temperature, izliva besa, adaptacije na vrtić … pa redom sve do pritiska vršnjaka, žurki, prvih romantičnih veza, slomljenog srca, itd. Kada imate dijete, zaista postajete odrasli! U svakom smislu te riječi. Počinjete da razvijate nove sposobnosti: strpljenje, unutrašnji mir, aktivno slušanje, neosuđivanje, brigu o sebi, itd, naravno, ukoliko ste spremni da radite na sebi.

5. Otkrivanje novog nivoa ljubavi

Mi volimo svoju djecu „do neba“, „najviše na svijetu“, djeca su naše „sunce“ i „zlato“ i učinili bismo sve za njih. Ako uvidimo da ljubav uključuje ne samo brigu, podršku i razumijevanje, već i poštovanje, slobodu i puštanje, možemo se zaista približiti pravoj bezuslovnoj ljubavi i izgraditi nevjerovatan odnos sa svojom djecom. Čak možemo primjeniti to razumijevanje i otvorenost na druge odnose i znatno ih poboljšati.

Često ne uspijevamo da prepoznamo te edukativne trenutke sa djecom, jer nas najčešće izazivaju i izbacuju iz zone komfora. Ako uspijemo da ostanemo otvorenog uma i budemo spremni da se se suočimo sa nelagodom i zagledamo dublje u sebe, možemo mnogo toga dobiti od svoje roditeljske uloge.

Izvor: Novak djokovic foundation   

Priredila: Nina Bakić

Veličina fonta