Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Aktivacija čula i motorike, širenje svijesti o značaju zaštite životne sredine, sticanje zdravih navika u ishrani, su samo neke vještine koja djeca stiču radom u bašti.

Imajući u vidu da djeca u ranom uzrastu i razvoju posjeduju najveće kapacitete za učenje, a da kontakt sa prirodom, boravak napolju i uzgajanje biljaka pozitivno utiče na cjelokupno zdravlje, razlozi za uključivanje djece u baštovanstvo su brojni.

1. Aktivacija čula i razvoj motorike kod djece

U bašti djeca osim što dodiruju zemlju, koriste razne alatke i sjemena, uočavaju razlike između biljaka, osjećaju različite mirise i čuju zvuke raznih insekata. Interakcija djece sa prirodom koja ih okružuje podstiče njihov saznajni proces. Igranje zemljom, lopaticama i koficama s vodom, kopanje, sađenje, zalivanje, čupanje korova stimuliše pokrete, tijela, posebno ruku i šaka. Ove aktivnosti razvijaju motoriku, a vlastita iskustva djecu uče šta je teško – lako, malo-veliko, glatko-hrapavo, hladno-toplo ili suvo – vlažno.

2. U bašti djeca uče o važnim prirodnim procesima

Djeca vole da pomažu, posmatraju i uče. Od momenta kada posiju prvo sjeme, s neizmjernom znatiželjom pratiće rast biljaka, cvjetanje, formiranje i sazrevanje plodova. Imaće bezbroj pitanja i tako će učiti o prirodnim procesima. Saznaće značaj insekata i glista za biljke i shvatiće da je u prirodi sve povezano. Upoređivanje rasta biljaka i veličine plodova, brojanje semena, plodova ili latica na cvijeću, su djeci zanimljive igre, dok je prepoznavanje biljaka na osnovu izgleda i imena odlična igra memorije.

3. Stiču odgovornost, strpljenje i svijest o značaju zaštite životne sredine

Anagažovanjem u bašti djeca će brzo naučiti da moraju biti strpljivi i odgovorni, dok čekaju da sjeme proklija, da njihova biljka poraste i da da prve plodove. Naučiće da je potrebno redovno zalivanje, čišćenje od korova i okopavanje, da biljke treba da imaju dovoljno sunca i da čekaju da sjeme preraste u biljku. Brzo će shvatiti zašto je važno brinuti o životnoj sredini i planeti zemlji. To je i prilika da nauče šta su, štetočine, pesticidi, zagađenje i reciklaža.

4. Njeguju samopouzdanje i zdrave navike u ishrani

Sadnja i njega biljaka, berba povrća i voća, čišćenje povrća i uključivanje djece u pripremi hrane od biljaka u čijem su gajenju učestvovala, sigurno će rezultirati željom da probaju i konzumiraju hranu koju su pripremili. Rado će grickati povrće i voće koji su sami zasadili i gajili. To je najbolji način da shvate važnost zdrave hrane i pravilne ishrane.

5. Korisna porodična aktivnost i kreativna igra u vrtićima

Rad u bašti može biti porodična tradicija koja okuplja cijelu porodicu svake godine u isto vrijeme. Roditelji i djeca,  provešće kvalitetno vrijeme u timskom radu, a kasnije svi učestvovati u pripremi hrane, što je u današnje vrijeme rijetkost. Studije su pokazale da baštovanstvo poboljšava raspoloženje i ima pozitivne efekte na zdravlje i kvalitet života odraslih i djece.

Izvor: Novak djokovic foundation

Priredila: Nina Bakić

Veličina fonta