Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG), koje okuplja nekoliko hiljada prosvjetnih radnika, poziva Vladu i Skupštinu da se pored pitanja načina izbora direktora škola i vrtića u Crnoj Gori pod hitno posvete i pitanju organizacije nove školske godine koja treba da počne za mjesec dana, a o kojoj nastavnici, učenici i roditelji nemaju apsolutno nikakvih informacija, saopštio je Upravni odbor PZCG.

“Ovo pitanje značajno utiče na život više od polovine stanovništva naše zemlje. Oko četvrtinu stanovništva Crne Gore čine djeca i mladi uzrasta do 18 godina, ali će i njihovi roditelji i porodice, kao i prosvjetni radnici, svoj život ubrzo morati da prilagode novoj školskoj godini tokom pandemije koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Način na koji će nova školska godina biti organizovana uticaće na kvalitet obrazovanja novih generacija, ali i na kvalitet života stotine hiljada porodica u Crnoj Gori.

“Stoga, smatramo da je neprihvatljivo da se o tom pitanju ne samo ništa ne zna u javnosti, nego i da se o tome uopšte ne razgovara s predstavnicima nastavnika, učenika i roditelja. Nema informacija, a kamoli dijaloga i učešća različitih sektora društva u odlučivanju o pitanju koje će za mjesec dana iz korijena promijeniti živote stotine hiljada građana”, kazali su iz PZCG.

Ovaj scenario su, kako kažu, već jednom doživjeli od prethodne vlasti tokom prošlog ljeta. Kao rezultat, imali smo značajan pad ne samo u kvalitetu obrazovanja, već i u kvalitetu života djece i mladih i odraslih građana Crne Gore.

“Stoga, Prosvjetna zajednica Crne Gore poziva Vladu i Skupštinu da preuzmu ulogu koja im pripada po Ustavu i zakonima naše zemlje i da nas ne samo informišu, već i saslušaju i uključe u javnu i stručnu debatu o najboljim načinima organizacije nove školske godine. Sigurni smo da će se kroz inkluzivnu javnu debatu i stručne konsultacije sa nastavnicima, učenicima i roditeljima doći do boljih rješenja nego što smo ih do sada imali”, zaključili su iz Prosvjetne zajednice.

Izvor: portal Mladi Nikšića

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta