Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ministarstvo zdravlja će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti unapređenju njege porodilja i novorođenčadi, u okviru inicijative Porodilište po mjeri beba.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je to na prvom sastanku Radne grupe za rani razvoj djeteta Savjeta za prava djeteta, formirane u okviru projekta EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori. Ona je kazala da je Ministarstvo, kao jedan od prioriteta, definisalo upravo brigu o zdravlju najmlađih, kao i da će, kroz strateške dokumente, nastojati da dodatno uredi i unaprijedi taj veoma bitan segment zdravstvene zaštite.

Prema riječima Borovinić Bojović, važno je pomenuti da je oformljen Nacionalni Komitet za dojenje, što će u mnogome doprinijeti realizaciji aktivnosti i u krajnjem povećanju stopa dojenja.

Ona je najavila da će na jesen početi treninzi za trenere u okviru inicijative Porodilišta po mjeri beba. Zatim će se, kako je kazala, kroz projekat podržati procjena porodilišta u cilju definisanja potrebnih koraka kako bi inicijativa zaživjela u Crnoj Gori.

„Nadam se će ova Radna grupa uspješno realizovati sve zadatke i ciljeve koji su predviđeni projektom EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori, i da ćemo svi zajedno učiniti da se naša djeca razvijaju i rastu u zdravom okruženju, obasuta ljubavlju, brigom i pažnjom“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona pozvala je roditelje u Crnoj Gori da se vakcinišu i da, kako je navela, ne opterećuju svoju djecu odgovornošću za koju nijesu spremna.

„Onoliko koliko je važna uloga zdravstvenog i obrazovnog sistema, i cjelokupnog društva, jednako je važna i uloga roditelja odnosno porodice u pravilnom razvoju njihove djece“, kazala je Borovinić Bojović.

Zato je, smatra ona, veoma važno da roditelji, posebno u izazovnim vremenima, kakvo je pandemija izazvana koronavirusom, shvate koliko je važno da prihvate preporuke i da zaštite svoju djecu i sebe.

Ona je podsjetila na riječi britanskog pedagoga Aleksandra Nila koji je konstatovao da od djeteta ne treba tražiti da se suočava s odgovornošću za koju nije spremno, niti ga treba opterećivati odlukama za čije donošenje nije dovoljno odraslo.

Borovinić Bojović je zato poručila roditeljima da ne budu teret svojoj djeci i pozvala ih da se vakcinišu, kako svoje najrođenije ne bi izlagali riziku od obolijevanja i kako ih ne bi lišavali, eventualno, njihovog trajnijeg odsustva u slučaju da se zaraze koronom.

Izvor: Portal Roditelji.me

Priredio: Ivan Čović

Veličina fonta