Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Postoje roditelji koji jedva čekaju da se završi školska godina, tek da bi djeci mogli da omoguće brojne druge aktivnosti koje preko godine nije bilo moguće uklopiti u raspored.

Mnoga djeca, naravno, negoduju kada je takva vrsta organizacije u pitanju. Ako se potrudite da razumijete zašto dijete odbija aktivnosti u kojima smatrate da bi inače uživalo, vidjećete da je odgovor poput onog koji bi obično dali odrasli: „Niko me ništa nije ni pitao“ odnosno „Niste me pustili da ja sam odaberem!“

Nije rješenje ni otići u drugi ekstrem i dopustiti djetetu da po cijeli dan gleda crtaće, provodi vrijeme uz igrice na računar ili se po cijeli dan igra na ulici samo zato što ono tako želi, odnosno zato što je to aktivnost koju bi ono izabralo. Iako se ni jedno rešenje ne može posmatrati uvijek kao apsolutno dobro ili apsolutno loše, već se razmatra od konteksta do konteksta, ovi ekstremi se ipak mahom karakterišu kao nepoželjne varijante.

Ako bismo željeli da na najbolji način odgovorimo na pitanje iz naslova, to bismo zapravo mogli učiniti jednom riječju.

Ta riječ je: Zajedno!

Zašto je važan raspored? Možda bismo radije zamijenili riječ raspored riječju „struktura“. Ideja je da dijete ima pregled aktivnosti koje radi u toku dana. Ideja strukture nije da „zarobimo“ dijete u raspored koji mi u njegovo ime izmislimo, već da dijete naučimo da samo organizuje, planira i orijentiše se u odnosu na slobodno vrijeme koje ima. Važno je da dijete ima u vidu kada je to vrijeme kada je važno da bude kući za ručak, kada je vrijeme odmora ili kada je vrijeme za spavanje. Isto tako, struktura daje i ograničenje onim aktivnostima poput gledanja TV-a ili igranja igrica ali i cjelodnevnog igranja na ulici. Struktura daje prostora da pronađete neke nove aktivnosti koje mogu biti zanimljive. Dakle, ako zajedno sa djetetom dogovarate „šta je to što ćete danas raditi“ zapravo podstičete osamostaljivanje djeteta. Takođe, određen stepen strukturisanja vremena omogućava jednostavniju tranziciju (prelazak) u „školsko doba“ za djecu koja tek treba da pođu u školu ili kasnije lakši povratak u rutinu za djecu koja već idu u školu.

Održavanje izvjesne strukture tokom ljetnjeg raspusta omogućuje i da dijete napravi dobar miks zanimljivog i korisnog. Kao i kod odraslih, kada razmislite šta je to što želite da radite, manje su šanse da provedete dane „smarajući se“. Kada pomažete djetetu da odabere aktivnosti, obratite pažnju na njegove potrebe i sklonosti, više nego na sopstvene želje i ideje o tome „šta bi bilo dobro za njega“ (jer, ipak je ljetnji raspust). U prevodu, uključite dijete u planiranje onoga što želi da radi. Planiranje strukture je korisno jer tako imate prilike i da razgovarate sa djetetom o tome šta mu prija, šta ne, koje su aktivnosti kojima se raduje a koje su aktivnosti koje uopšte ne voli. Uvijek ćete naravno tim planiranjem ostaviti sate koji su „višak“ za sve one neplanirane, nepredviđene aktivnosti ili za produžetak aktivnosti koje su djetetu zabavne ili korisne. Planiranje ne podrazumijeva unaprijed određivanje svih aktivnosti i njihovog trajanja. Podrazumijeva da dijete stekne ideju o tome kako će provesti dan i da ga nekako, samo i organizuje.

Evo predloga nekih korisnih aktivnosti za koje možete izdvojiti vremena tokom raspusta:

  • Kreativne aktivnosti poput sjeckanja, savijanja papira, igranja plastelinom, različitih modelovanja, crtanja i igre bojama djeci su uvijek zanimljive. Takve aktivnosti možete naći jednostavnim guglanjem a djeca se obično oduševe najednostavnijim aktivnostima.
  • Bojanke, slagalice, igre kockama odlične su aktivnosti kako za igru tako i za razvijanje različitih vještina (za finu motoriku, grafomotoriku, razvoj mišljenja kroz kombinaciju različitih elemenata, uočavanja djelova i cjeline…)
  • U kući se možete igrati različitih igara od „potrage za blagom“ do „poligona“ od namještaja, i drugih igara.
  • Pomaganje u kući i uključivanje djeteta u kućne aktivnosti korisno će biti kako Vama tako i djetetu.
  • Gledanje filmova uz zajedničko prepričavanje kasnije, analizu ili ilustrovanje scena korisna je i zanimljiva aktivnost.
  • Možete zajedno potražiti različite edukativne programe, kreativne radionice, ljetnje kolonije, sportske programe za djecu.
  • Možete zajedno izaći u prirodu i igrati se različitih igara sa loptom, konopcem ili drugim rekvizitima.
    Mnoge aktivnosti ne zahtijevaju mnogo vremena te se nemojte pravdati da ga nemate dovoljno. Kvalitet provedenog vremena je za djecu mnogo važniji nego kvantitet. Kada organizujete neku aktivnost za dijete korisno je zapitati se:

Da li je djetetu zabavno? Da li ova aktivnost uči dijete nečemu novom? Da li ova aktivnost utiče pozitivno na zdravlje mog djeteta?

Neka Vam to budu najbolji kriterijumi za odabir aktivnosti.

Izvor: Centar Čabarkapa – logopedsko edukativni 

Pripremila: Dragana Đokić

Veličina fonta