Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U ovom trenutku kada imamo situaciju poput ove s virusom COVID – 19 treba da olakšamo pripremu nastavnika za prilagođvanje individualizovanog materijala za učenje kod kuće. Za učenike s invaliditetom treba da prilagode i obavezno pripreme individualizovani nastavni materijal u skladu s Individualnim razvojno-obrazovnim programom koji je prethodno urađen.

Materijal treba da učine dostupnim roditeljima na dogovoreni i način komunikacije koji odgovara djetetu, mogućnostima roditelja. Osim instrukcija koje slijede, koristiti i školski portal, stranicu za inkluzivno obrazovanje. Na njoj se nalaze aktuelna, konkretna uputstva koja mogu olakšati prilagođavanje u ovim okolnostima, kao i materijal postavljen u prethodnom periodu. 
Važno je da dajete napomenu koja se odnosi na to da se obezbijedi adekvatno okruženje za rad: lični prostor u kući. Da redukuju sve što može da ometa čula i nepotrebno skreće pažnju (buka, neprijatni mirisi, svijetlo). Svi materijali moraju da se prilagode u skladu s razvojnim potrebama djeteta. Važno je da sadržaj bude jasan, nedvosmislen, jednostavan za razumijevanje. Da bude propraćen slikama koje podržavaju sadržaj.

Djeca koja imaju poteškoće prilikom učenja (preporuke u lako čitljivom formatu)

  1. Koristite očiglednost, predočavanje gradiva u logičkome poretku, često ponavljanje, itd. 
  2. Birajte sadržaj s malo teksta i više ilustracija koje ne smiju da obiluju detaljima. Radite nabrajanjem. 
  3. U materijalu promijenite više aktivnosti. Neka zadaci budu primjereni i pravilno dozirani. 
  4. Koristite uvećan i boldovan font slova, veći razmak između redova. Vršite prilogađovanje teksta (skraćivanje teksta ili dijeljenje na više smisaonih cjelina). 
  5. Omogućiti audio snimanje, pričanje po sličicama, ilustracijama; izražavanje gestovnim govorom, jednom riječju ili prostom rečenicom.

Djeca s intelektualnim invaliditetom

  1. Za učenje i rad treba skoristite očigledna nastavna sredstva, nabrajanje, odgovore da/ne, izbor više ponuđenih konkretnih opcija i sl. 
  2. Potencirati ključne pojmove i informacije, sažetke gradiva u funkciji primjene i povezivanja s ličnim životom. Podijelite aktivnost na manje djelove. 
  3. Veličina slova treba biti minimalno 14 pt. Tekst razdijeliti u manje cjeline i organizovati ga pomoću numeričkoga/znakovnoga nabrajanja u odvojenim redovima. Ne treba koristiti podebljana (bold), istaknuta (highlighted), kosa slova (italic) i potcrtani (underline) tekst. 
  4. Koristite slikovni materijal, jednostavan, jarkih boja i sl. Svaka tematska cjelina neka bude predstavljena slikom. Slikama predstavite situacije iz teksta. 
  5. Ključne riječi istaknite bojom, uvećanjem i sl. Jasnim uputstvima navoditi dijete što, đe, kako da odradi. 
  6. Postarajte se da znanja i vještine budu primjenljive, povezujte znanja i vještine s đetetovim iskustvom, realnim životnim potrebama, kontekstom.

Djeca s oštećenjem vida

  1. Dostupni su udžbenici prenešeni na audio zapis, tzv. Dejzi program (čitanke i za predmetni program Istorija). 
  2. Koristite izražen kontrast figura pozadina, odgovarajući font slova Tajms Nju Roman (Times New Roman 14–20). 
  3. Koristite realne predmete, jednostavne i jasne slike, precizne opisne verbalne informacije, izražen kontrast figure i pozadine (crno-bijeli) i zasićene boje (crvena, žuta, zelena i plava). 
  4. Tokom nastave nove objekte povezati s poznatim objektima i okolinom. 
  5. Koristite slike bez suvišnih detalja koje su kontrastno urađene ili taktilno preko reljefnih linija – optimalna veličina slike je 9–12cm. Opisujte cjelinu slike, a onda djelove. 

Djeca s oštećenjem sluha 

  1. Koristiti što više vizuelnih sredstava (grafički prikaz/slike, predmeti, modeli) koji olakšavaju razumijevanje, naglašavanje ključnih riječi. 
  2. Pojasniti nepoznate riječi sinonimom. Sva uputstva dati u pisanoj formi. Izbjegavajte dvostruka značenja. 
  3. U nižim razredima koristiti se vrlo konkretnim materijalom i objašnjenjima. 
  4. U višim razredima polako ići ka složenijim tj. apstraktnijim pojmovima, sadržajima, oblastima. 
  5. Pripremiti dodatna pojašnjenja, slike, vizuelni i multimedijalni materijal. 
  6. Isticati ključne riječi, pomoću poznatih pojmova objašnjavati nova, od jednostavnih ka složenijim. Objasniti svaku riječ, rečenicu jednostavnim, poznatim pojmovima, koristiti vizuelne prikaze. 
  7. Razdvojiti cjelinu na više manjih djelova, ali da sadržaj ostane isti.

Djeca s autizmom 

  1. U radu s djecom s autizmom dominiraju vizuelni pristupi, komunikacija uz pomoć simbola, strukturisano podučavanje, modifikovanje ponašanja i dr. 
  2. Primjenjuju se pristupi zasnovani na organizovanosti, strukturi, rutinama, usmjerenosti, funkcionalnosti. 
  3. Djeca s autizmom „razmišljaju u slikama“ i samim tim lakše uče i pamte informacije koje su prikazane vizuelno. Cio čas predstaviti vizuelnim rasporedom, izdijeliti slikovno i uz pomoć simbola što će se raditi, a satom vizuelno predstavite vrijeme trajanja. 
  4. Predmete, objekte ili njegove djelove, igre, postupke, oblasti „fascinacije“ i sl. koristite kao sredstvo ili samu oblast u kojoj ćete ojačavati dijete. Istovremeno ovo može biti moguća tehnika, sredstvo ili metod učenja: na primjer memorisanje činjenica. Povezivati sa simbolima. 
  5. Znanje treba da ima „bukvalno“ značenje i konkretnu (bukvalnu) primjenu u životu. 
  6. Nastavu u okviru oblasti društvenih i prirodnih nauka fokusirati ka funkcionalnoj i iskustvenoj primjeni - uz vizuelni i strukturisani pristup. 
  7. Slagalice, društvene priče, slike završenih proizvoda možete koristiti kako bi pokazali učeniku što se očekuje, što se uči. 
  8. Značajnu pomoć pružaju piktogrami koji prenosi svoje značenje kroz slikovni, tj. simoblički prikaz pojave (shematske sličice ljudi, životinja, predmeta i sl). 
  9. Kažite roditeljima da odrede miran kutak za rad, stvari uvijek treba da se nalaze na istom mjestu, a da treba da obezbije samo onaj materijal koji je potreban za konkretne zadatke. 

VAŽNO: Za sve - Svaki dan predstavite jednim poljem. Pokažite djetetu da kada nešto dobro uradi će dobiti zasluženi bod. Bod dobija ulogu nagrade. Postaju vrijedni, važni i korisni. Kada se skupi određeni broj bodova dajte mu nešto što mu je važno i što voli.

Izvor: rckotor

Veličina fonta