Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kako biste bolje razumjeli nevjerovatan potencijal djeteta uzrasta između tri i pet godina, kao i „šta vas čeka“ u ovom periodu, izdvojili smo za vas najvažnije razvojne karakteristike.

Znaćete tačno šta da očekujete kao i šta možete da počnete da učite vaše dijete. Uz napomenu da uvijek ostanete „hladne glave“ i iskoristite svaku priliku da bolje upoznate i nešto naučite vašeg mališana. 

Razum i veselje
Oko treće godine će vam izgledati kao da se vaše dijete odjednom urazumilo. Djeca u ovom uzrastu postaju druželjubiva i nezavisnija. Sve više će vam se sviđati njihovo društvo. Ovi „mali ljudi“ su veoma zabavni i veseli. Vole da trče, skaču i pentraju se kako po kući tako i napolju. Svašta im može biti smiješno, naročito kreveljenje. Klovnovi ih zbog toga jednostavno fasciniraju.

Jaki na riječima
Dijete vam sada može reći šta želi, čak i ako ne izgovara tačno sve riječi i ne sklapa najrazumljivije rečenice. Kako mu je rečnik dosta proširen ono može da iskaže i svoja osjećanja. Ova mogućnost je od velike pomoći u svakodnevnim borbama sa braćom i sestrama, drugarima iz vrtića ili komšiluka i, naravno, roditeljima. Oni takođe mogu jasno da kažu i šta žele da jedu.

Sloboda roditelja
Ove nove sposobnosti roditeljima daju veću slobodu ali ne smanjuju potrebu za nadzorom. Tako kada dijete savlada upotrebu noše, ono će vas s jedne strane osloboditi mijenjanja pelena ali ćete dobiti novi zadatak da provjeravate da svaki put dobro opere ruke. U ovom uzrastu dijete zna i da se samo hrani tako da ćete moći da se posvetite učenju lijepih manira i razgovarate tokom obroka.

Nova otkrića
U četvrtoj i petoj godini života djeca s velikim entuzijazmom i maštom uče i otkrivaju nove stvari. Zanimaju ih brojevi i slova i mogu da nauče da napišu svoje ime oko petog rođendana. Primjetićete da dijete voli da uči na spontan, zabavan i kreativan način. Ovo je dobar trenutak da se igrate zajedno u kuhinji i naučite ga više o raznovrsnosti hrane i prostoj matematici. Možete zajedno da izbrojite broj potrebnih jaja i naučite ga koordinaciji pokreta pri mjerenju ili mješanju. Postavljanje stola podrazumijeva brojanje, od broja osoba do broja kašika i viljušaka.

Udahnite duboko
Koliko god vam se činilo da je dijete sada razumnije i da je moguć dogovor nemojte se iznenaditi njegovom testiranju i „ispitivanju granica“. Sve češće će svađe izbijati oko jela i moraćete da dokažete vašu čvrstinu. Ne dajte se i ne gubite živce, samo se držite jasnih pravila kao što su: ono što je na stolu je sve što ima za jelo ili mora da se proba pre dobro poznatog „ne sviđa mi se“.

Ostanite smireni i ludo ćete se zabavljati! Roditeljstvo nije lak zadatak, ali niko nije ni rekao da će biti lako. Imajte na umu da će vaše dijete jednog dana odrasti i da ga neće zanimati sve stvari koje ga sada zanimaju. Iskoristite vaše zajedničke trenutke na najbolji mogući način, jer vrijeme je prolazno. Njega jedino ne možemo zaustaviti.

Izvor: Najbolja mama na svetu

Pripremila: Dragana Đokić

Veličina fonta