Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Na samo spominjanje puberteta, veliki broj roditelja osjeti paniku i strah od promjena kroz koje će njihov tinejdžer proći i koje će se najviše odraziti na ponašanje prema roditeljima. Uobičajeno je mišljenje da su svi tinejdžeri problematični, da bezobzirno i neprikladno odgovaraju, da ih karakteriše nepoštovanje i kršenja pravila, da su skloni pogrešnim i neispravnim odlukama i dr.

Međutim, da li je zaista tako ili, možda čak bolje pitanje, mogu li se takve situacije ipak predvidjeti i izbeći u određenoj mjeri?

Otkrijte šta je dovelo do takvog ponašanja
Svako ružno ponašanje ima posljedice, ali i razlog šta je zapravo dovelo do pogoršanja u djetetovom ponašanju prema vama. Ponekad roditelji budu i više nego iznenađeni kada čuju od drugih kako je njihovo dijete pristojno, vrijedno i kako ispunjava sve svoje obaveze, a oni sami nisu svjedoci takvog ponašanja. Upravo suprotno. Zato je važno otkriti šta dovodi do djetetovog negativnog stava prema vama.

Provjerite s kim se druži vaše dijete
U tinejdžerskim danima, djeca su podložna oponašanju ponašanja druge djece, pogotovo one koje se nalaze u popularnim društvima. U želji da im se približe ili budu kao oni, podložni su ponašanju poput njihovog jer smatraju da je upravo to jedan od glavnih činioca koji će im pomoći da postanu popularniji i prihvaćeniji. Nerijetko takav oblik ponašanja obuhvata i nepoštovanje autoriteta, odgovaranje nastavnicima, ali i roditeljima. Zato, ako primjetite da je vaše dijete počelo ovako da se ponaša, provjerite s kim se druži ili šta ga eventualno muči u društvu u kom se nalazi. Iskreno razgovarajte i pokušajte da ga usmjerite na pravi put. Objasnite mu šta znači oponašati druge i koliko je važno bez obzira na sve imati svoj stav i zauzeti se za sebe, makar to značilo da možda neće biti dio popularnog društva.

Ostanite smireni
U trenutku svađe, djeca mogu da izgovore riječi koje niste mislili da ćete od njih da čujete, možda čak i psovke ili uvrede. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i potrebno je odmah reagovati. Ako je vaša reakcija ljutnja ili odgovor na istom nivou, najvjerovatnije će situacija postati još komplikovanija i gora. Zato je jako važno da ostanete smireni i objasnite djetetu kako sa vama na takav način ne može i ne smije da komunicira. Iako je vrlo teško zadržati smirenost, upravo su ljutnja i gubitak kontrole ono što vaše dijete želi da dobije od vas i tome i služe takve vrste provokacija.

Ne dozvoljavajte bezobrazno ponašanje
Stalno ste na ivici svađe sa svojim djetetom, odgovara vam gotovo na sve što kažete, predložite ili komentarišete, pogotovo kada su u pitanje ocjene, izlasci, džeparac i školski uspjeh ili neuspjeh. Potrebno je ispitati razloge takvog ponašanja. Ponekad djeca imaju negativan stav prema roditeljima zbog roditelja. Možda su ljuti na vas, ali ih njihove godine i nemogućnost savladavanja emocija spriječavaju da tačno kažu u čemu je problem. Analizirajte od kada ste primijetili promjene u djetetovom ponašanju, da li postoji određena situacija koja je možda podstakla ponašanje koje nije prihvatljivo? Koji uzroci sve mogu biti? Promjena mjesta stanovanja i škole zbog posla roditelja, razvod, smrt ili teška bolest člana porodice, vidljiv pad školskog uspjeha i dr. Trudite se da ostanete smireni i obzirni prema djetetovim osjećanjima, ali u isto vrijeme nastojte da mu ne dozvoljavate da se bezobrazno ponaša prema vama.

Nemojte da odgovarate istom mjerom
Na loše ponašanje nemojte odgovarati istom mjerom kako je već navedeno u početnom dijelu teksta. Izrazite svoja osjećanja i objasnite djetetu kako na vas utiču njegove riječi i ponašanje. Djeca ponekad posmatraju roditelje i nastavnike iz pogrešne perspektive. Smatraju da imate odgovore i rešenja za njihova pitanja i probleme i da sve možete da podnesete, što naravno nije tako. Djeca u određenom dijelu svog odrastanja moraju da shvate da njihovi postupci i odluke, pogotovo one za koje znaju da nisu ispravne, imaju stvarne posljedice, ali i posljedice koje se direktno vide na drugima. Budući da oni sami ne žele da budu povrijeđeni niti da se tako osjećaju, objasnite im da to ne žele ni drugi prema kojima se oni tako ponašaju. Kada se prvi put dogodi da je dijete neprijatno ili bezobrazno prema vama, možete ga upozoriti da je to bio posljednji put jer će sledeći sa sobom donijeti određenu posljedicu (zabrana izlazaka, oduzimanje telefona itd.). Ako se ponašanje ponovi, jako je važno da stojite iza prvobitne odluke koju ste donijeli i da sprovedete posljedicu za neprihvatljivo ponašanje.

Podstaknite dijete na razgovor
Pohvalite dijete kada primjetite da se njegovo ponašanje popravilo i podstaknite ga da nastavi u istom smjeru. Podstaknite ga da otvoreno govori i razgovara o svemu što ga muči, bez obzira o čemu se radi. Veliki broj djece ne želi da razgovara sa roditeljima jer se boje njihove reakcije. Potrudite se da izbjegnete takvu vrstu (ne)komunikacije i umjesto toga poslušajte šta dijete ima da vam kaže. Možda vam neće biti drago, možda se nećete složiti sa određenim postupcima i razmišljanjima, možda će vam se mišljenja u potpunosti razilaziti, ali važno je da zbog toga ne dolazi do verbalnog sukoba ni s jedne ni s druge strane.

Izvor: Najbolja mama na svetu

Pripremila: Dragana Đokić

Veličina fonta