Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Žana Erdeljan, psiholog, međunarodno sertifikovani edukator za roditelje u oblasti pozitivne discipline, objasniće šta je to disciplina u vaspitanju.

Ključ uspješne discipline, kako kaže, krije se u uspostavljanju kvalitetnog, čvrstog odnosa s figurom autoriteta. To je mjesto s kog počinje roditeljstvo.

„Kada deca ponašaju kako ne treba, roditelji često hoće da znaju šta da urade. Okreću se knjigama, prijateljima, člancima i kursevima u potrazi za novim oruđem koje će učiniti da neprihvatljivo ponašanje što pre prestane. Svi žele da učine nešto povodom toga-traže jasan plan delovanja koji menja postojeću problem-situaciju“, objašnjava Erdeljan.

Kaže da je potrebno da roditelji shvate je da su alatke od drugorazrednog značaja za odnos s djetetom.

„Građenje kvalitetnog odnosa s detetom osnova je dobrog ponašanja. Deca žele dobro da se ponašaju u odnosu na osobu sa kojom su emocionalno povezana.“

Bez snažne privrženosti, kako objašnjava, ne postoji ni želja za ugledanjem, prihvatanjem smjernica, niti na bilo koji drugi način, prihvatanjem roditeljskog vođstva.

„Ono što je u tom konstekstu važno da roditelji shvate je da je pre nego što posegnu za alatkama koje ih „spašavaju’’ u problem-situacijama vezanim za dečije, najblaže rečeno, izazovno ponašanje, neophodno da svu svoju pažnju i energiju usmere na građenje bliskog, snažnog odnosa s detetom, na povezivanje s detetom.“

Zato savjetuje da prije nego što se zapitate: „Kako da odreagujem u ovoj situaciji?’’, postavite sljedeća pitanja: „Kakav je moj odnos s djetetom?’’ , „Da li sam emocionalno dostupan?’’, „Da li moje dijete osjeća da je povezano samnom?’’. Kaže da kada se prvo usmjerimo na odnos s djetetom, sve „disciplinske strategije’’ daju bolje rezultate.

„Odgovor na neprihvatljivo ponašanje disciplinom zasnovanom isključivo na „čvrstoj ruci’’ je kako kada bismo streptokoknu upalu grla lečili septoletama. Ono što je neophodno je prodreti do srži problema- antibiotici leče teške upale, uspostavljanje emocionalne veza prethodi disciplini“, objašnjava ona.

Dodaje da je ljepota roditeljskih alatki, koje ne podrazumevaju kaznu, to što samom primjenom istih jačate vezu između vas i djeteta. Upravo zato one imaju efekta.

„Zasnovane su na empatiji, poštovanju i komunikaciji kojom decu približavamo sebi. Naša privrženost postaje snažnija, a deca naše postupke razumeju i doživljavaju kao ljubav i prisutnost za njih. I vraćaju nam istom merom. Svaka disciplinska problem situacija rešena pozitivnim alatkama roditeljstva za razliku od alata koje podrazumevaju kaznu, kao što su: vikanje, pretnja, batine, ukidanje privilegija, manipulisanje i kruta kontola, ima mnogo veće šanse da uspe.“

„Odnos roditelj-dete zasnovan na bliskosti, ljubavi, saradnji i uzajamnom poštovanju pre nego na distanci, strahu, kontroli i dominaciji, omogućava zdrav emocionalni razvoj deteta“, objašnjava Erdeljan.

Kako kaže ovakav odnos je ključan jer on kasnije djeci omogućava doživotnu garanciju uspjeha i zadovoljstva u relacijama s drugim ljudima, kao i mudre odluke koje kao odrasli donose.

Izvor: portal Zelena učionica

Pripremio: Ivan Čović

Veličina fonta