Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Iako postoji mnogo sličnosti između japanskog obrazovnog sistema i onog koji postoji u drugim zemljama, nekoliko je aspekata koji ga čine jednim od najjefikasnijih u svijetu. 

Japanci školovanje smatraju vrlo važnom odskočnom daskom. Zato je u toj zemlji 210 školskih dana. Na primjer, u SAD-u ih je 180, a u Hrvatskoj 175, odnosno 160 za maturante. Ovih šest stavki u japanskom obrazovnom sistemu čine ga posebnim:

1. Djeca u Japanu ne pišu ispite do 4. razreda
Možda se čini neobično, ali japanske škole manire stavljaju ispred znanja. Njihov cilj je da u prve tri godine uspostave dobre manire i navike kod djece, a ne da ocjenjuju njihovo znanje. Uče djecu kako da budu velikodušna, empatična i saosjećajna. Takođe, važno im je da ih nauče kako da poštuju druge i razviju nježnu vezu s prirodom i životinjama.

2. Djeca sama održavaju prostor čistim
Iako škole u ostatku svijeta zapošljavaju domare i spremačice, u Japanu to nije slučaj. Tamo su učenici odgovorni za čistoću učionica, trpezarije, pa čak i toaleta. Japanski obrazovni sistem vjeruje da zajedničko čišćenje podstiče učenike da se međusobno pomažu i rade u timovima. Provodeći vrijeme dok brišu stolove i čiste podove, djeca na taj način uče da poštuju svoj i tuđi rad.

3. Učenici se podstiču da jedu s učiteljima
U Japanu se smatra da zajedničko vrijeme učenika i učitelja doprinosi izgradnji pozitivne veze. Tokom zajedničkog obroka vode se razgovori koji pomažu da se izgradi toplija, porodična atmosfera.

Takođe, japanski obrazovni sistem osigurava djeci zdrave i uravnotežene obroke. U javnim osnovnim i srednjim školama ručak se kuva prema standardizovanom jelovniku koji su razvili zdravstveni radnici i kvalifikovani kuvari.

4. Učenici nakon nastave pohađaju radionice
Radionice su vrlo popularne u Japanu, a održavaju se nakon završetka škole. Na njima učenici uče nove vještine, a nije čudno ni da ih djeca pohađaju tokom vikenda i praznika.

5. Japanski učenici uče poeziju i japansku kaligrafiju
Japanska kaligrafija, koja se naziva i Shodo, oblik je umjetnosti u kojem ljudi ispisuju znakove. S druge strane, haiku je oblik poezije u kojem se jednostavnim frazama čitateljima prenose duboke emocije.

Smatra se da ovaj oblik poezije ima intelektualne, terapeutske i estetske učinke. Obje tehnike uče djecu da poštuju svoju tradiciju i cijene svoju kulturu.

6. Gotovo svi učenici nose školske uniforme
Jedinstvena politika u gotovo svim srednjim školama u Japanu cilja na uklanjanje prepreka i pomaganje učenicima u građenju osjećaja zajedništva. Kodeks oblačenja omogućava usmjeravanje pažnje prema učenju, a djecu podstiče na samoizražavanje drugim metodama, a ne samo kroz stil odijevanja.

Izvor: Detinjarije

Pripremila: Dragana Đokić

Veličina fonta