Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Roditelji su odgovorni (i prema zakonu a i prema sopstvenoj volji) da brinu da njihova djeca imaju hranu na stolu i krov nad glavom. Većina njih se zaista svim silama trudi da djetetu pruži sve neophodno, pa i malo preko toga.

Ali, sigurno poznajete najmanje jednog roditelja koji očekuje da mu dijete jednog dana za taj njegov trud na neki način – vrati. A nisu rijetki ni oni koji od malena djeca nabijaju osjećaj krivice za sve što za njih čine.

Djeca kojoj roditelji od malena stvaraju pritisak i osjećaj krivice uvijek kada nešto zatraže, počinju da se osećaju odgovorno zbog ovih materijalnih teškoća koje porodica eventualno ima. To su djeca koja neprestano žive sa podsjećanjem da svojim roditeljima imaju da zahvale što su živi i da će jednog dana i oni o njima morati da brinu. Jer, to im je dužnost.

Slažete se, ovo je nepošteno. Da, djeca bi trebalo da imaju kućne poslove. Pomoć oko kuvanja, čišćenja itd. Ali to je neophodno kako bi naučili odgovornost, a ne da bi time vratili nekakav dug.

Posljedice
Mnogi tinejdžeri su bježali od kuće kako bi osjetili slobodu ili pobjegli od svega. Bilo da su to djeca koja su imala cilj i upisivala škole daleko od kuće ili djevojke koje su stupale u bračne zajednice prerano kako bi pobjegle od loših porodičnih odnosa.

Djeca zbog ovog načina vaspitanja gube i samopouzdanje. Čini im se da ih njihovi roditelji ne vole zbog onoga što jesu. A da bi ih voljeli, moraju da urade nešto – da otplate dug.

Znamo da je osjećaj krivice simptom depresije kod odraslih. Ali dinamika počinje već u djetinjstvu, a prekomjerna krivica dovodi do fizičkih promjena u mozgu. Prema dvanaestogodišnjoj studiji Univerziteta u Vašingtonu, stalni osjećaj krivice izaziva:

  • Promjene raspoloženja;
  • Anksiozne poremećaje,
  • Povećani rizik od šizofrenije.

Osjećaj dužnosti i krivice oduzima puno od djeteta. A tu prazninu ne mogu popuniti ni hrana, ni igračke, ni odjeća.

Mentalitet savremenih ljudi
Zapadni individualizam doveo je do mentaliteta “oko za oko”. Savremeni ljudi čine dobra djela, a zatim se pozivaju na njih i traže nešto u zamjenu. Ali djeca ne bi trebalo da otplaćuju dug. Oni nisu odgovorni za činjenicu da ste postali roditelji.

To je bila vaša odluka i izbor.

Izvor: Zelena učionica

Pripremila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta