Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Da bi se dijete razvijalo zdravo treba mu stvarati prilike za igru u prirodi.

Istraživanje, igra i direktan kontakt s prirodom, pravi su podsticaj za zdravo odrastanje.

U vaspitanju djece izuzetno je važno podsticanje pravilnog psihofizičkog i socijalnog razvoja. Roditelji ovdje mogu da odigraju veliku ulogu, jer su oni ti koji osmišljavaju i organizuju aktivnosti slobodnog porodičnog vremena.

Priroda na djecu djeluje pozitivno na više načina:

  • pomaže opštem psihofizičkom razvoju
  • razvoju mozga i stvaranju neuronskih veza
  • omogućava djeci da vježbaju pažnju i misle jasnije
  • omogućava odmor i oporavak svakog organizma
  • stvara bolji odnos dijete prema riješavanju problema


Naravno, kada se priča o odrastanju u prirodi, roditelji djece koja odrastaju u seoskim sredinama su u velikom plusu. Njihova djeca od najranijeg uzrasta imaju mnogo veće mogućnosti da se slobodno kreću, da čim završe domaći zadatak izlete u dvorište ili na druženje s drugarima iz ulice.

Djeca koja žive u gradskoj sredini sve manje imaju prilike da se igraju na ovaj način, nestrukturisano i nesputano, po neuređenom terenu. Najčešća mogućnost je komšijsko uređeno igralište, ili ukoliko imate sreće da živite u blizini, gradski park. Ipak, gotovo da ne postoji grad kod nas koji nema šetalište, obližnju šumu, rijeku ili planinu, pa ne postoji ni razlog da ne svratite tamo barem jednom nedeljno.

Dovoljno je da samo jednom nedeljno odete na neki izlet. Mnogi roditelji vrijedno osmišljavaju slobodno vrijeme svoje porodice i spremni su za akciju. Svjesni su koliko je blagotvorno dejstvo prirode i koliko doprinosi razvoju njihove djece, ali i njima.

Boravkom u prirodi stvara se osnova za usvajanje aktivnog, zdravog i kreativnog načina života i provođenje slobodnog vremena. Djeca obogaćuju postojeća i stiču nova znanja i iskustva, a takođe formiraju i pozitivan stav o prirodi i njenoj zaštiti.

Pomozite vašoj djeci da nauče koliko je lijep ovaj svijet.

Izvor: portal Porodični centar

Priredio: Ivan Čović

Veličina fonta