Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Zadržavanje djece zauzetim može biti posao sa punim vremenom, pa je uvijek korisno imati pri ruci zanimljive aktivnosti koje možete zajednički raditi.

Najbolji način za učenje djece, bez obzira na njihove mogućnosti, je kroz igru. Igra je bazirana na istraživanju i zabavi.

U nastavku je deset stimulišućih aktivnosti koje možete raditi u kući sa djecom. Budite strpljivi, slušajte i uživajte da provodite vrijeme i učite zajedno.

1. Postavite različite igračake na stazu ili ravnu površinu u stanu kako bi stimulisali vašu djecu. Isprobajte senzorne igračke ili igračke sa vakumskim dnom koje se lijepe na ravnim površinama. Takođe možete koristiti sunđere i šolje. 

2. Napravite igru koristeći loptu - takođe možete i sami napraviti jednu koristeći tkanine. Izaberite najbolji način za igru koristeći ruke i noge u zavisnosti od mogućnosti Vašeg djeteta. 

3. Napravite video od snimaka vašeg djetata dok se igra i pustite mu. Ovo možete uradiiti i samo s audio snimkom reprodukovanjem njihovog pjevanja ili smijeha. 

4. Povedite dijete da vam pomogne u spramanju hrane u kuhinji. U zavisnosti od toga šta radite i koliko je vaše dijete zainteresovano, možete im dozvoliti da vam pomognu ili im dajte plastičnu činiju i kašiku kako bi oponašali vaše radnje. 

5. Iskoristite njihovu kreativnost i dajte im da boje ili crtaju. Postoje četkice i alati za crtanje koji imaju velike oblike za lako korišćenje, pa ih djeca koja imaju slabiju mobilnost mogu lako koristiti. Crtanje prstima je takođe zanimljiva opcija.

6. Čitajte zajedno knjige u udobnom položaju sjedeći ili stojeći (u zavisnosti od mogućnosti vašeg djeteta). Takođe možete izvući porodični album i pokazivati poznata lica. Nalazeći najbolju poziciju, što može biti učinjeno koristeći jastuk ili zakrivljenu zaštitu na stolu, će pomoći vašem djetetu da se osjeća prijatnije i podstknuće ga da drži glavu uspravno.

7. Napravite posudu sa  vodom ili pijeskom za vaše dijete kako bi se igralo sa različitim teksturama. Takođe možete dodati i igračke.

8. Igrajte se sa tijestom, glinenim ili domaćim.  Koristite kalupe i i zabavite se pravljenjem različitih oblika. Kalupi za kolačiće i velike šolje sa velikim držačima mogu biti lakše za korišćenje.

9. Provedite malo mirnog vremena igrajući se sa puzlama praveći oblike, bojati, igrati se sa kartama sa riječima ili brojevima. Koristite ravne, glatke površine poput stola ili poslužaonika što će olakšati ovu aktivnost.

10. Pjevajte, plešite i proizvodite zvukove sa svojom djecom. vaše dijete može koristiti šerpu i kućne instrumente kako bi održalo ritam sa vama.

Izvor: UNICEF

Prevela: Marija Lasica

Veličina fonta