Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

  • Zakažite dolazak telefonom ili on-line;
  • Prije odlaska veterinaru, pozovite za savjet;
  • Posjetite veterinara samo za hitne slučajeve, a nakon telefonskog poziva;
  • Samo jedna zdrava odrasla osoba može dolaziti kao pratnja kućnog ljubimca;
  • Nakon dolaska, sačekajte svoj red ispred i pratite savjete zaposlenih;
  • Dezinfikujte ruke pri ulasku ukoliko vam je dostupno dezinfekciono sredstvo;
  • Izbjegavajte kontakt (bez rukovanja) i držite odstojanje od ostalih ljudi u svako vrijeme;
  • Pokušajte da ne dodirujete površine u čekaonici i prostoriji za pregled;
  • Preporučuje se beskontaktno plaćanje;
  • Ne zaboravite da perete ruke često i ispravno.

Odlazak kod veterinara u ovakvim situacijama se ne preporučuje, ukoliko je stanje kućnog ljubimca stabilno Dakle, ako ne iziskuje hitan pregled, obavezno treba prvo pozvati veterinara, kako bi dobili preporuke za dalje postupanje. To se navodi u preporukama koje su u skladu s mjerama koje se preduzimaju zbog pandemije koronavirusa za vlasnike životinja pripremili Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Veterinarska komora Crne Gore. Kako je saopšteno, preporuke treba primjenjivati preventivno, kako bi zaštitili zdravlje i dobrobit životinja, poštujući istovremeno mjere i preporuke za zaštitu javnog zdravlja. 
Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su pripremljene i preporuke za veterinarske ambulante u dijelu organizacije obavljanja posla u vrijeme pandemije, a sve s ciljem poštovanja preporuka Nacionalnog korodinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT). 
Osnovna preporuka za vlasnike i držaoce životinja je da izbjegavaju odlazak kod veterinara ukoliko je stanje životinje takvo da posjeta veterinaru može da sačeka. U svim slučajevima, obavezno treba da prvo pozovu svog veterinara, kako bi dobili preporuke za dalje postupanje“, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede. Kako su naveli, veterinar će pomoći u određivanju najpogodnijeg načina zaštite zdravlja životinje u konkretnoj situaciji. 
Životinje koje su pod terapijom treba da nastave da je primaju, a ukoliko je neophodna stručna pomoć, nakon dogovora sa veterinarom zakazati dolazak u ambulantu. Životinje treba redovno tretirati protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita. Ako je u pitanju vakcinacija štenaca (bjesnilo i zarazne bolesti), vakcinacija pasa do dvije godine protiv zaraznih bolesti, ili redovna vakcinacija odraslih pasa zbog održavanja titra antitijela na bjesnilo, prethodno ugovoriti dolazak u ambulantu.
Ukoliko se radi o nekom drugom razlogu, treba pozvati veterinarsku ambulantu i objasniti stanje životinje. Ako se veterinar usaglasi sa hitnošću situacije, zakazaće pregled u dogovoreno vrijeme. U tom slučaju životinju u ambulantu treba da dovede jedna osoba, poštujući sve neophodne mjere higijene i preventive za sprječavanje širenja koronavirusa.
Iz Ministarstva su kazali da vlasnici kućnih ljubimaca, u slučajevima da su bolesni od koronavirusa nalaze se u samoizolaciji ili karantinu, u skladu sa nalozima nadležne epidemiološke službe, treba da odlože sve zakazane ili planirane veterinarske preglede, do isteka propisanih mjera, ukoliko nijesu hitni. Ukoliko je vlasnik životinje zaražen COVID-19 i misli da njegovoj životinji treba veterinarska pomoć, potrebno je da kontaktira nadležnog veterinara koji će odrediti najbolji način da životinja dobije odgovarajući veterinarski tretman.
Iz Ministarstva poljoprivrede su apelovali na poljoprivredne proizvođače, držaoce životinja i osobe koje izvode kućne ljubimce, da aktivnosti završe u vremenskim terminima kada je dozvoljeno kretanje, osim u situacijama kad imaju stvarnu potrebu.

Dostupno na
linku.

Veličina fonta