Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Zbog nedostatka fizičke aktivnosti i neredovne ishrane, sve više se javlja gojaznost kao posledica pandemije COVID-19.

Evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorila je da bi pandemija COVID-19 mogla imati nepredvidive posledice koje bi mogle rezultirati povećanom gojaznošću među djecom.

U izveštaju regionalne kancelarije SZO, objavljenom u utorak, stoji da bi zatvaranje škola moglo negativno uticati na prehranu i fizičku aktivnost djece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

“COVID-19 bi mogao uticati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u evropskom području SZO, a to je pojava sve češće gojaznosti među dJecom”, rekao je Hans Kludž, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Na temelju istraživanja sprovedenog u 36 zemalja, ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u evropskoj regiji uzrasta između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u poslednje vrijeme postupno popravlja, na primjer u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španiji.

Izvor: Moj pedijatar

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta