Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Vakcine poboljšavaju kvalitet života, produžuju životni vijek i doprinose globalnom zdravlju. Zbog njih djeca više ne obolijevaju i ne umiru od mnogih zaraznih bolesti za koje postoji vakcina. 

Prije sprovođenja preporučenih vakcinacija kod djece, zarazne bolesti bile su vodeći uzrok smrti u svijetu u djetinjstvu. Sada su dostupne nove, poboljšane vakcine za zaštitu ne samo djece, nego i odraslih. Primaoci vakcine mogu poboljšati kvalitet života, održati produktivnost i finansijsku sigurnost. U mnogim se zemljama starijima omogućuju vakcine za sprečavanje infekcija, kao što je grip, pneumokokna bolest, herpes zoster i vakcine protiv velikog kašlja, kako bi se spriječio razvoj upale pluća i s tim povezani rizik smrti od otkazivanja srca. Prepoznato je da su osobe u trećoj životnoj dobi sklonije tome i imaju težu sliku zaraznih bolesti.

Zbog nedostatka znanja o vakcinaciji, neke odrasle osobe svjesno odlučuju da ne vakcinišu ni sebe, ni svoju djecu.

Spašava milione života
Iako vakcinacija svake godine spašava milione života i široko je priznata kao jedna od najuspešnijih svjetskih zdravstvenih intervencija, ipak na svijetu gotovo 20 miliona djece ne dobija vakcine koje su im potrebne, a mnogi propuštaju vakcine u toku adolescencije, zrelog doba i starosti.

Već nekoliko godina zaredom krajem aprila obilježava se Evropska i Svjetska nedelja vakcinacije, koja nas podsjeća da je vakcinacija osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta.

Ove godine Evropska nedelja vakcinacije  bila je fokusirana na doživotnu imunizaciju i ističe prednosti doživotne vakcinacije, od ranog djetinjstva do starosti. Pod motom Vakcine nas približavaju, Svjetska nedelja imunizacije 2021. podstakla je veće angažovanje oko vakcinacije na globalnom nivou, kako bi se promovisao njen značaj.

Svjetska zdravstvena organizacija i pojedinci širom svijeta udružiće se kako bi:

* povećali povjerenje u vakcine

* povećali ulaganja u vakcine, uključujući rutinsku imunizaciju, kako bi se uklonile prepreke pristupu vakcinama

* osigurali nastavak rutinske vakcinacije. Iako se svijet fokusira na kritično važne nove vakcine za zaštitu od COVID-19, još uvijek postoji potreba da se osigura da rutinske vakcinacije ne izostanu. 

Vakcinacija štiti od bolesti poput difterije, tetanusa, pertusisa, morbila, rubeole, boginja, meningokoknih i pneumokoknih infekcija, poliomijelitisa, gastroenteritisa od rotavirusa, hepatitisa A i B, HPV infekcija i gripa. Primjena vakcinacije je opšteprihvaćena i ključni prioritet za održavanje javnog zdravlja i pokazala se isplativom

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je Smjernice o rutinskoj imunizaciji tokom pandemije COVID-19 u evropskoj regiji SZO, upozoravajući da takođe treba obratiti pažnju na smanjenje prekomernog rizika od morbiditeta i mortaliteta od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom, a koje bi mogle uslediti ukoliko bi došlo do prekida imunizacije.

Bilo koji poremećaj imunizacije, čak i na kratko, dovešće do povećanja broja osjetljivih pojedinaca i veće šanse za izbijanje bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom. Takve epidemije mogu izazvati smrt i povećani pritisak na zdravstvene sisteme koji su već opterećeni izbijanjem epidemije COVID-19“, rekli su.

Zbog pandemije COVID-19 i kašnjenja u vakcinaciji mogu se javiti novi napadi. Takođe raste potencijal za zajedničku cirkulaciju gripa.

Stoga se od nacionalnih politika i vlada traži da slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i ulože napore da bezbjedno nastave s rutinom imunizacije i da što prije nadoknade redovnu vakcinaciju, ali davanjem prioriteta najugroženijim grupama (uključujući djecu, adolescente, starije odrasle osobe, zdravstvene radnike i trudnice).

Takođe, skreću pažnju na ulogu vakcinacije u zaštiti zdravlja i blagostanja svih ljudi, a vakcinaciju su istakli kao jednu od prioritetnih zdravstvenih usluga tokom pandemije COVID-19.

Izvor: portal Moj pedijatar

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta