Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Vjerovali ili ne, uzgajanje biljaka i poslovi u zemlji imaju nevjerovatne koristi za vašu djecu.

Baštovanstvo ima mnoštvo pozitivnih učinaka za odrasle, ali i za djecu. Neka djeca kopaju po zemlji pored vas kako biste poboljšali njihove prehrambene navike, mentalno zdravlje i smanjili rizik od gojaznosti.

Kad izađete u vrt, povedite djecu sa sobom, jer će oni imati višestruku korist od toga.

1. Djeca će vjerovatnije jesti voće i povrće ukoliko učestvuju u uzgajanju
Ukoliko vaše dijete nije ljubitelj voća i povrća, pokušajte da ga pustite da uzgaja biljku u dvorištu. Istraživanje je pokazalo da će djeca vjerovatno pojesti povrće kad učestvuju u uzgajanju. Istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Florida 2016., pokazalo je da se efekti baštovanstva s djecom nastavljaju i u odraslom uzrastu, jer su studenti jeli više voća i povrća ako su uzgajivači.

2. Baštovanstvo je vježba i zabava
Neka vaša djeca odlože tablet i pruže vam pomoć u vrtu. Iako se čini da sadnja, zalivanje i berba povrća vjerovatno neće izazvati znoj, kada je Američko društvo za hortikulturne nauke u stvari izmjerilo te i druge baštovanstvnske zadatke, utvrdili su da uzgajanje vrta predstavlja umjereni do visoki intenzitet fizičke aktivnosti za djecu. Kopanje i grabuljanje bili su najzahtjevniji zadaci. Ako se vašem djetetu to ne sviđa, pošaljite ih trčeći tamo-vamo po vaše rukavice, kantu za polivanje i druge alate i sigurno će se umoriti.

3. Pomaže u gradnji imunog sistema
Pokušajte da ne brinete zbog činjenice da je vaše dijete, od glave do pete, u blatu. Sva ta zemlja izlaže djecu klicama koje im pomažu u izgradnji jakog imunog sistema. Istraživači su primijetili da djeca koja dolaze u kontakt s više mikroba, recimo, tokom odrastanja na farmi imaju manje alergija. Čini se da je posljedica propuštanja ranog baštovanstva da kasnije u životu imuni sistem može previše žestoko reagovati na ove bezopasne mikrobe.

4. Uči ih lekcijama o okolini
Ako vaša djeca misle da su svi crvi napravljeni od gumenih bombona, vrijeme je da im od početka pokažete kako život započinje. Pružati djeci praktično iskustvo u kojem njeguju biljke koje rastu, uče važnost zdravog tla i vode i otkrivaju odakle im hrana dolazi, pruža razumijevanje koje im je potrebno da cijene sredinu oko sebe. Neke škole su počele da uključuju ​​baštovanske programe u svoj nastavni plan i program zbog važnih lekcija o zdravlju i održivosti koje pružaju djeci, ali to je jednako lako učiniti i kod kuće.

5. Jačanje mentalnog zdravlja
Možda ste primijetili da se ljepše osjećate na otvorenom prostoru. I djeca se osjećaju isto. Baštovanstvo je zapravo toliko široko prihvaćeno da je dobro za vaše mentalno zdravlje i zato postoji naziv: hortikulturna terapija. Vrtovi su uvedeni u bolnicama i rehabilitacionim centrima kako bi pružili psihološku korist pacijentima. Istraživanja sugerišu da baštovanstvo s djecom ima koristi za ublažavanje stresa. U stvari, samo provođenje vremena u prljavštini, igrajući se u prirodnom staništu, umjesto na asfaltnom igralištu, pokazalo se da smanjuje dječji stres i nepažnju. Neka istraživanja takođe sugerišu da određena bakterija koja se nalazi u tlu može imati učinke na poboljšanje raspoloženja i pozitivan učinak na ponašanje i učenje.

Izvor: portal Yumama

Priredio: Ivan Čović

Veličina fonta