Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Mladi govore u skraćenicama, a umjesto da riječima izraze osjećanja, upotrebljavaju emotikone (smajlije). Više od tri četvrtine adolescenata koristi pametne telefone svakog dana, a svaki četvrti tinejdžer je na društvenoj mreži gotovo neprestano, dok 56 odsto njih internetom “surfuje” više puta dnevno, pogotovo pred spavanje.

To je pokazala studija američkog istraživačkog centra Pju.

Ovakve navike su sve opasnije, pa se, pokazuju studije, negativno odražavaju na pažnju tinejdžera, koji ne uspijevaju da održe fokus, imaju problem sa samopouzdanjem jer se stalno mjere s vršnjacima s društvenih mreža, a pritom ne umiju da razgovaraju i da se verbalno izraze, nego u očima starijih to izgleda kao nemušti jezik.

Skraćenice i smajliji
Osnovni problem je u tome što, izražavanjem u skraćenicama i smajlijima, ne razgovaraju suštinski, pa kada ih druga strana povrijedi, razočara ili uvrijedi, ne znaju ni kako to da joj saopšte, što važi i za odsustvo povratne reakcije

Ne umiju da razgovaraju i da se izraze
Oni istovremeno u tome ne vide nikakav problem, već misle da se sasvim ispravno i zdravo ponašaju. Istraživanje je pokazalo da u takvoj konstelaciji snaga, mladi ne uspijevaju da uspostave ili održe kvalitetan odnos, kako prijateljski, tako i partnerski.

Tako nastaje vakum u odnosu koji se uglavnom završava bez potrebe za udubljivanjem u stvari i rješenjem problema.

Kako su mladi po prirodi stvari zatvoreni u tom uzrastu, boravak u virtuelnom svijetu ih čini dodatno introvertnim, što će se tek negativno odraziti u kasnijem dobu.

Izvor: portal Moj pedijatar

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta