Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Da bi izgradili mlado biće koje je samostalno i vrijedno, potrebno je da mu pomognete da razvije dobre radne navike od najranijeg uzrasta. U ovom tekstu možete da se upoznate s nekoliko načina koji bi mogli da ublaže ili spriječe probleme oko domaćih zadataka i školskih obaveza.

Ne zaboravite, prvi i najvredniji način kako da izađete na kraj sa problemima koji se javljaju u toku razvoja, je da se dijete ugleda na vas.

Izgradite samopouzdanje
Kada djeca ne razumiju nešto odmah, često momentalno postaju frustrirani i nezainteresovani. Prekidanje ili umanjivanje negativnog razmišljanja može lako da se riješi tako što sjednemo i riješimo zadatak zajedno, bez frke i trke. Rješavanje problema uvek vodi ka lakšem rješavanju nekog sledećeg.

Ima još jedna dobra strategija u rješavanju problema: navedite dijete da vam pokaže i druge knjige ili radne listove onoga što je rađeno u školi. Dogodiće se da se dijete samo prisjeti i riješi problem, a za vas će to biti idealan pokazatelj kako vaše dijete napreduje. Ako dođe do ovoga, ne zaboravite da nagradite dijete podstrekom.

Sve je stvar dobrog tajminga
Ujutro ili popodne uvedite stalan termin za rad na zadacima. Recimo, neka to bude između 15h i 17h – vrijeme za bacanje na posao. Ovo djetetu daje uvid i kontrolu nad organizacijom vremena. Ne zaboravite, doživljaj vremena je djetetu nešto nepoznato što tek treba da se nauči i razumije. 

Ako je djetetu potrebno vrijeme da odmori posle škole, to je razumljivo, ali ne ostavljajte da prođe vrijeme do večere i odlaska u krevet. Napravite uslov da start na domaćem treba da počne najkasnije do 17h. Na ovaj način ćete i vi kao roditelj imati vremena za sebe posle radnog dana, ali ćete učestvovati u provjeri onoga što je urađeno i/ili u razjašnjavanju nedoumica.

Promijenite okruženje
Ponekad se dijete nauči na svoj radni prostor toliko da se osjeća super konforno u njemu pa mu se otme da sanjari više nego da se koncentriše na rad. Dozvolite mu da radi u nekom drugom dijelu vašeg doma, možda bliže vama gdje može da se ugleda na vas.

Često se dogodi da dijete ima veću potreba da se pokaže i dokaže kada nešto radi simultano s odraslom osobom.

Prepolovite zadatak
U slučaju da je zadatak nerešiv i za vas i za vaše dijete, prosto ga preskočite.

Ovo bi moglo da dođe u obzir samo u onim slučajevima kada ste sigurni da su svi segmenti organizacije rada i vremena ispoštovani, ali:

  • Dijete zaista ne može da riješi zadatak (i ovo nije izgovor za nešto drugo),
  • Dijete nije spremno za kompleksnost koju zadatak nosi,
  • Dijete je preumorno posle dugog školskog dana, vanškolskih aktivnosti ili se dogodilo nešto nestandardno zbog čega dijete reaguje emotivno.

U ovakvim slučajevima vi kao roditelj imate odgovornost i moć da donesete odluku da nešto „ostavite za sjutra“. Ali, nemojte zaboraviti da o ovome informišete i nastavnika; napišite poruku zbog čega ste donijeli odluku da dijete ne završi domaći, potpišite je i pošaljite po djetetu. U narednom periodu pratite da li je dijete napredovalo i da li je u stanju da rješava probleme u kojima je blokiralo (a naročito tip zadatka koji niste umjeli da riješite).

Kreirajte adresar
Djeca često zaborave šta i kako da urade za domaći zadatak. U ovom slučaju, poželjno je imati kontakt listu djece i roditelja koji mogu da vas podsjete ili pomognu. A možete i vi njima. Nema ljepšeg nego kada se vježba saradnja sa drugarima i održavaju dobri međuljudski odnosi.

„200 na sat“ sa pozitivnošću i ohrabrenjem
Mlađoj djeci je potrebna instant povratna informacija, pa je u redu za roditelja da ima češći uvid u djetetov rad i da ga redovno pohvali i nagradi.

Izbjegavajte izgovore
Neka djeca znaju da imaju previše izgovora. Opravdanja da ne mogu, ne žele ili da će nešto uraditi kasnije su prečesti i ne treba ih tolerisati. Tako često i lako upadaju u lijenjost, a loše navike je moguće i lako ih je preoblikovati kada su djeca mlađa.

U slučaju da imate dijete koje se opire da obavlja svoje obavze možete da:

  • Ignorišete izgovore i držite se jasnog stava da zadatak mora da se obavi.
  • Budite bliže djetetu dok radi zadatak ali se ne miješajte u njegov posao. 

Glumiti policajca u životu djeteta je rijetko uspješna metoda – kontrolisanje i zvocanje često djecu frustriraju i čine da se osjećaju manje vrijednim. Možda je za roditelja bolja opcija da ima ulogu trenera ili navijača.

Biti trener i navijač, ili učitelj u vlastitom domu je vaša odgovornost. Na kraju krajeva, radi se o vašoj deci i njhovom napretku.

Izvor: portal Porodični centar 

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta