Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Voditi razgovor na temu loših ocjena, a da pritom ne narušite samopoštovanje, vrlo je težak zadatak s kojim se neki roditelji suočavaju. Svako dijete povremeno dobije neku ocjenu s kojom ni ono, a ni njegovi roditelji nisu zadovoljni. Ponekad sam njihov osjećaj sramote ih može povesti na pravi put.

U ostalim slučajevima, roditelj treba da se pobrine da to ne postane obrazac ponašanja.

Vjerovatno se pitate kada je pravi trenutak da se popriča o tome i šta treba da kažete
Na vrijeme porazgovarajte o tome zašto su dobre ocjene važne. Period obrazovanja zna da bude stresan sam po sebi, ali ove godine, kada se uglavnom radi onlajn, izuzetno je važno da budete upućeni u ocjene svog djeteta prije nego što nastane problem.

To znači da ne bi trebalo prvi put da vidite ocjene djeteta na tromesečju. Ne dopustite da vam loše ocjene na tromjesječju budu motiv za prvi razgovor o vašim očekivanjima. Razgovarajte o tome redovno s djetetom i budite upućeni kako im ide, prije nego što dobijete izveštaj s ocjenama. Tako ćete biti svjesni oblasti ili predmeta s kojima se vaše dijete bori i pomoći mu da na kraju godine nema lošu ocjenu.

Ne poistovjećujte dijete s ocjenama
Loše ocjene mogu izazvati osjećaj sramote i vjerovatno nije nešto o čemu vam dijete želi odmah reći. Budite sigurni da vaše djete zna da ga, iako vam se ne sviđaju ocjene, vi i dalje jednako volite. Istaknite druge oblasti u kojima je odlično i pohvalite ga zbog toga. Uvjerite ga da niko nije savršen i da to što ima neke loše ocjene ne znači da je ono kao dijete neuspjeh. Radeći kao tim, oboje ćete pronaći rješenje koje će ga pripremiti za budući uspjeh u školi. Ne zaboravite da iako su ocjene važne, one su samo jedan od mjerila uspjeha.

Pristupite problemu s brigom, ne s bijesom
Iako želite da reagujete čim vaše dijete dobije lošu ocenu, dajte sebi vremena da se ohladite ako se naljutite. Vaše dijete već zna da ima loše ocjene.

Sjetite se da je važno ono što se dešava od ovog trenutka nadalje, kao i da ne možete promijeniti prošlost. Doći do korjena problema je najvažniji zadatak koji je pred vama, u trenutku kada dobijete izveštaj sa ocenama. Postavljanje pitanja i puštanje deteta da razgovara dovešće vas oboje na put da shvatite šta se može učiniti kako bi se postigle bolje ocene.

Postavljajte pitanja
Željeli biste da znate zašto je vaše dijete dobilo lošu ocjenu ili ukor. Da li se nešto dešava u školi? Kod kuće? Da li jednostavno nije učilo? Da li ima problema sa pronalaženjem tačnih linkova za zadatke ili praćenjem svojih časova na Gugl Mitu ili Zumu?

Vodite računa da ne pričate previše tokom razgovora o lošim ocjenama. Pustite dijete da vam objasni šta se dogodilo i šta će u budućnosti raditi drugačije. Slušajući, daćete im prostor da vas usmjere do korijena problema i zajedno ćete naći rješenje.

Razgovarajte s nastavnikom/icom
Nastavnik/ca može biti najvredniji resurs u usmjeravanju djeteta ka uspjehu. On/a će vam dati informacije o svom stilu podučavanja i sistemu ocjenjivanja kako biste znali šta se očekuje na času. Pored toga, moći će da vam da dodatne materijale i savjete kako da pomognete djetetu da bolje savlada gradivo. Zapamtite da je to timski rad i da je nastavnik/ca tu da vam pomogne.

Znajte da nagrade i kazne ne funkcionišu ako želite da vaše dijete zavoli učenje. Budite zagovornici škole i obrazovanja, bez obzira na vaš nivo obrazovanja. Ako učenje učinite ugodnim i lijepim, djeca će se potruditi jer vole da uče. To je mnogo bolji dugoročni motivator od straha od kazne.

Pazite se pritiska i tenzije
Dobro je biti zabrinut, uključen roditelj, ali ne treba podsticati nadmetanje s drugom djecom oko ocjena. Djeca treba da se takmiče i da budu takmičarski nastrojena, ali ne prema drugarima u odeljenju, već sami sa sobom. Pritisak da vaše dijete bude bolje od najboljeg djeteta u odeljenju može dovesti do depresije, problema sa spavanjem i drugih značajnih problema.

Ponekad su najbolji rezultati plod najjednostavnijih koraka. Ne komplikujte stvari. Umjesto toga možete da isprobate neku od tehnika:

1. Provjerite organizacione sposobnosti svog djeteta.
2. Ako uče na daljinu pobrinite se da imaju sve potrebne materijale i sav pribor i da znaju kako da ih koriste. Za mlađu djecu je jako važno da im pripremite sav školski pribor kako biste spriječili nerviranje i stres ukoliko im nešto zafali.
3. Ograničite vrijeme gledanja televizije i korišćenja telefona.
4. Obezbjedite im miran i tih prostor za učenje.
5. Pazite da ne preopteretite dijete sa vannastavnim aktivnostima.
6. Odredite vrijeme kada se radi domaći kako bi to postala rutina.
7. Sklonite sa stola sve što može da odvlači pažnju.
8. Postavite kratkoročne i dugoročne realne ciljeve.
9. Pratite napredak djeteta.
10. Proslavite svako dostignuće, čak i ako je malo.

Izvor: Moj pedijatar

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta