Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Smirena mama uvijek nađe vremena za sebe i ono što je čini srećnom. Ponekad je teško priznati, ali svim majkama se s vremena na vrijeme desi da se pogube u vremenu provedenom s djecom i njihovom vaspitanju. To je sasvim normalno i događa se svima.

Mislili ste da vama neće desiti i da ćete uspjeti uvijek ostati ona smirena mama kojoj se toliko divite. Ali eto, ljubičasto ljutito čudovište zvano bijes vas zaskoči tu i tamo i onda vas izbaci iz takta.

Voljeli biste biti smirena, kul mama, i što je najbolje – možete to postati. I ostati nije nemoguća misija. Samo je bitno naučiti upute, što je lakši dio posla. Teži dio je, pridržavati ih se.

Brinite o sebi
Sigurno ste nekada, od iskusnijih mama ili prijateljica čuli izreku: zadovoljna mama – zadovoljna djeca. To je potpuno tačno. Nemojte zapustiti sebe, niti zanemariti svoj izgled. Napravite nešto za sebe i potrudite se da se to ne dešava rijetko. Odmah ćete biti zadovoljniji i spremniji na borbu s svakodnevnim stresom.

Ne pretrpavajte dijete obavezama
Djeca se s novim iskustvima i obavezama dodatno zabavljaju i stiču nova znanja. Međutim, djeci je isto kao i odraslima potreban odmor i slobodno vrijeme da se njegov organizam jednostavno odmori i da mu se primljeno znanje slegne. Kada su djeca stalno pretrpana svim i svačim budu umorna, ne drži ih pažnja i nemaju mira. A taj nemir se onda lako prenese i na mamu.

Postavite jasne granice
Možda ste mama kojoj je popustljivija u vaspitanju. Jedan njihov nježni pogled vas rastopi. Ali, granice moraju postojati jer dijete se neće samo od sebe predomisliti i poslušati vas, a konstantno ignorisanje vaših naredbi samo će vas izložiti stresu. Postavite jasne granice do kada nešto možete tolerisati a kada je stvarno kraj i naravno koje su posljedice. One moraju slijediti uvijek i bez izuzetka. Nakon nekoliko opomena i sankcija, djeca će uskoro početi obraćati pažnju na vaše upute i zadatke.

Odvojite se kada postanete osjetljivi
Ponekada dodje vrijeme da sebe isključite. Tajm aut (time out) metoda možda nije dobra za djecu, ali može spasiti mamine živce. Kada osjetite da će vaš „lonac prekipjeti“ i da ćete izgubiti strpljenje i oličenje kul mame udaljite se i, ako je moguće, osamite se na par minuta. Kada najgori bijes i nervoza prođu, moći ćete bolje da riješite svaku spornu situaciju.

Uzmite pauzu – za mozak
Niko se ne može posvetiti nekome zadatku u trajanju od više sati, a da ne postane frustriran. Ni djeca, ni vi. Zato, potrudite se i sebi i djeci priuštiti odmor za mozak nakon napornih aktivnosti- posla, škole, projekata. Svi će nakon toga biti bolje raspoloženi.

Odmarajte
Kako se osjećate nakon neprospavane noći ili lošeg sna? Umor bi mogao biti okidač za loše raspoloženje. Zato, odmarajte kada god možete i idite u krevet na vrijeme.

Napravite nešto baš za sebe
Kada napravi nešto za sebe, mama se odmah osjeća kao da je napunila baterije do vrha. Nevjerovatno je ponekad kako nešto malo može značiti puno. Zato, uživajte u knjizi koju odavno želite da pročitate, opustite se uz večernji film, zaputite se napokon na novu frizuru, uživajte u poslijepodnevnoj šetnji. Ne brinite, stvari će se obaviti i kada vi ne budete stalno sve nadgledali.

Uključite se
Slušajte ih, provodite vrijeme s njima, naučite što vole i što im se sviđa. Razgovarajte svaki dan. Povezanost koja će se pri razgovoru stvoriti pomoći će vam da riješite nesuglasice i probleme.

Postavite realna očekivanja
Previsoka očekivanja vode u razočarenje i povećanu napetost. Zato, budite realni, što se tiče djece ali i vas. Oni možda nijesu dovoljno stari i emotivno zreli da urade ono što vi od njih očekujete u tom trenutku.

Vi takođe niste nadčovjek koji može raditi i biti u punoj snazi 24 sata na dan. Ukoliko želite ostati smireni i staloženi morate imati realna očekivanja od sebe i svoje okoline.

Naučite djecu da čiste i pomažu u kući
Već u ranom uzrastu možete dijete naučiti da obavljaju jednostavne kućne poslove. Roditelji često štede djecu da im ne bi uskraćivali igru, neznajući da djeca ustvari vole red i strukturu. Vole da pomažu roditeljima i provode vrijeme s njima. Pronađite popis kućnih poslova koje vaša djeca mogu izvršiti i zadajte im zadatke.

Izvor: Dječja posla

Priredio: Ivan Čović

 

Veličina fonta