Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Igra je važan segment u odrastanju svakog djeteta. Dijete kroz igru uči, razvija svoje kapacitete, stiče razne vještine i njeguje takmičarski duh.

Sve ovo je jako važno za zdrav razvoj jednog mališana. Kao i većina stvari u odrastanju djece, naučiti dijete da prihvati poraz se ne savladava u okviru jedne situacije već je to proces koji zahtijeva duži vremenski period u kome je dijete izloženo kako pobjedama tako i porazima u nekoj aktivnosti, odnosno igri.

Često su roditelji iz najboljih namjera i u cilju da njihova djeca osjete samo prijatna osjećanja poput sreće, spremni da urade neke stvari kao što je npr. stalno popuštanje djetetu da pobijedi u igri. Naravno da nije cilj da roditelj igra neku igru uvijek sa punim svojim kapacitetima, koji su zasigurno veći od djetetovih i tako ne dozvoli djetetu da pobijedi.

U većini stvari odgovor je negdje u sredini i rijetko uključuje jednu ili drugu krajnost, pa je i ovdje isti.

To znači da je povremeno izlaganje djeteta porazu dobro za dijete, jer će to biti prostor za njega da nauči nositi se s frustracijom, nositi se s ishodom koji mu se ne sviđa, a prije svega da prepozna, razumije i upravlja svojim emocijama.

Ako naučimo dijete da prihvati poraz, vjerovatnije je da će kasnije u životu biti lakše pronaći način za suočavanje s porazima u životu.

Ako dijete naučimo prihvatati poraz u igri, vjerovatnije je da će kasnije pronaći način da se lakše nosi s porazima.

Zašto je važno naučiti dijete kako prihvatiti poraz?
Jer poraz je sastavni dio života. Kada odu u vrtić ili školu, izgubiće u igri od svojih vršnjaka, kad porastu malo više, možda se neće upisati u školu koju su željeli ili neće dobiti posao kojem su se nadali i doživjeće ga kao veliki poraz i tragično iskustvo. S druge strane, ako djetetu pomognemo da razvije i njeguje ovu vještinu, vjerovatnije je da će kasnije u životu biti lakše pronaći način za suočavanje s porazima u životu.

Kako roditelj može pomoći djetetu da savlada ovu važnu lekciju?

1. Pokažite strpljenje
Učenje je proces, pa ne biste trebali očekivati ​​da će vaše dijete isprva prevladati ovaj izazov. Potrebno je puno malih koraka i situacija koje će djetetu predstavljati izazov, ali u kojima će ono postepeno savladati ovu vještinu.

2. Razumijevanje je ljekovito
Naravno da je dijete željelo pobijediti, budimo realni - i volimo pobijediti u igri, ko ne? Zbog toga je dobro reći svom djetetu: Vjerujem da ste imali veliku želju za pobjedom.

3. Izloženost
Igrajte igre u kojima možete pobijediti ili izgubiti. Dopustite djetetu da se igra s vršnjacima takve igre, naravno sve u skladu s uzrastom djeteta. Sportske igre takođe su dobar izbor, što takođe utiče na pravilan fizički razvoj prehrane.

Kroz igru ​​dijete uči, razvija svoje sposobnosti, stiče različite vještine i njeguje takmičarski duh.

4. Podrška i prisustvo
Biti tu za dijete bez obzira na ishod može mu pomoći da nauči najviše da prihvati poraz. Ako je pobijedilo da se zajedno raduju i ako izgubi da pomogne djetetu da se nosi sa osjećajima koje osjeća.

5. Učenje pravila igre i poštene igre
Kada su pravila jasna prije početka igre, rijeđe će se dogoditi nesporazumi tokom same igre. Mogućnost učenja je i kada gledate zajedno s djetetom, npr. neki sportski meč. Dobro je razgovarati o pravilima poštene igre i ukazati na nekoga ko se ponašao fer, a ko se nije, te pitati dijete kako mu se čini.

6. Budite primjer
Djeca posmatraju i prate kako se drugi oko njih ponašaju u različitim situacijama. Djetetu je vrlo važno kako se ponašate kad gubite. Pokažite i razgovarajte o emocijama npr. recite da ste razočarani. Čestitajte protivniku na pobjedama i fer igri. Nakon toga bilo bi dobro istaknuti šta ćete sljedeći put raditi drugačije. Posljednji dio je vrlo važan, jer djecu uči da se trudom svaka vještina može poboljšati i na taj način djeca će imati želju da je razvijaju, a ne odustaju od aktivnosti.

7. Razgovarajte sa djetetom
Pitajte dijete kako mu je bilo, šta mu se svidjelo u igri, a šta nije, kako razumije određeni ishod igre i kako se osjeća. Aktivno slušajte šta vam dijete ima za reći, jer se na taj način gradi prisan odnos s djetetom, što je vjerujem i naš cilj. Djetetu je igra važna, a činjenicu da je poraženo dijete može doživjeti kao najveći izazov s kojim se do sada suočavalo.

8. Pohvalite ono što je bilo dobro
Čak i kada dijete izgubi i ako možda nije pokazalo neke zavidne vještine npr. igrajući fudbal, pronađite nešto što je bilo dobro. Na primjer: Zaista mi se svidjelo kada ste pružili ruku svim protivničkim igračima i čestitali im na pobjedi, možete biti primjećeni kao fer plej igrači.

Uz to, kad god ima prostora za nešto takvo, može se poslati poruka o vrijednostima koje bismo željeli da naše dijete usvoji: „Vrlo lijep gest je bio kad su pružili ruku protivničkom igraču i pomogli mu da ustane nakon što ste se sudarili“.

9. Ne umanjujte važnost igre
Djetetu je igra važna i činjenicu da je sada pretrpjelo poraz, dijete može shvatiti kao nešto vrlo teško, možda najveći izazov s kojim se do sada suočavalo.
Komentari poput „To je samo glupa igra; „Nije vas briga šta ste izgubilineće biti korisni djetetu i neće mu pomoći da nauči nositi se s porazom u sljedećim situacijama.

10. Ne umanjujte djetetove emocije
Najvažnije za kraj. Ono što dijete osjeća zbog poraza je stvarno i važno. Ako mu kažemo „Zbog čega plačeš, nije kraj svijeta, kažemo mu da ono što osjeća nije u redu osjećati i dijete će na kraju naučiti potiskivati ​​ili negirati svoje emocije, što nije konstruktivna strategija i može dovesti do različitih psiholoških poteškoća kasnije u životu. Umjesto toga, pitamo dijete kako se osjeća i pomažemo mu da imenuje emocije i ohrabrujemo dijete da neko vrijeme bude u kontaktu sa svojom emocijom, a zatim će proći.

Sve u svemu, naoružajte se strpljenjem i razmislite o osnaživanju svoje djece sa što više različitih vještina koje će vam dobro doći kasnije u životu. S druge strane, ako propustite priliku da vježbate ili čak i ako ponekad pogriješite, ne budite strogi prema sebi, svi pomalo gubimo. Sjutra je novi dan sa nizom novih situacija za učenje i vježbanje vještina. Sjutra je nova prilika da budete bolji nego danas.

Izvor: Novak Djokovic foundation

Priredila: Dragana Đokić

Veličina fonta