Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Jutra s djecom mogu biti vrlo haotična. Buđenje, žurba, doručak, odjeća pogledajte kako da stvorite mirniju jutarnju rutinu s djecom.

Dan započinjete s beskrajnom borbom za vlašću, pri čemu vam se čini da vam ništa ne polazi za rukom. I dok vi pokušavate sebe, dijete i kuću da dovedete u red prije odlaska na posao i vrtić, čini se da vaše dijete ima drugačije planove. Sve što vam treba je samo malo saradnje od strane vaše djece, a ovi trikovi učiniće da vam jutra budu mirnija.

Ključ mirnog jutra ogleda se u pružanju prilike djeci da odvoje malo vremena u toku jutra radeći ono što vole. Kada to postane rutina, oni će biti znatno voljnija da vam se pridruže u spremanju i izlasku iz kuće. Bilo da je to gledanje crtaća dok se oblače ili nešto drugo, važno je da dijete zna da će to što vole dobiti svakog jutra bar na kratko.

1. Pripremite što više stvari uveče
Ovaj prisutp će vam u velikoj mjeri jutro učiniti manje stresnim. Pripremite svoju i djetetovu odjeću noć prije, kao i plan za doručka. Takođe spakujte stvari u djetetov ranac i sve vaše važne stvari za posao u torbu koju nosite.

2. Recite djetetu pred spavanje šta ga očekuje ujutru
Ako iz nekog razloga ranije ustajete jer imate dodatnih obaveza, naglasite to svom djetetu na vrijeme. Važno je da zna šta ga ujutru očekuje. Ako je moguće dodajte neku zanimljivu aktivnosti, kako bi dijete lakše prihvatilo promjenu.

3. Pobrinite se da se dijete dovoljno naspava
Dijete koje je dovoljno spavalo lakše će se probuditi i brže će se spremiti za izlazak iz kuće. Predškolska djeca kao i sva ona mlađeg školskog uzrasta bi morala da idu na spavanje ranije, odnosno u periodu između 19.00h i 20.00h, kako bi se do sedam narednog jutra dovoljno naspavala.

4. Probudite se prije djeteta
Možda je i vama teško da se ujutro rasanite i ustanete iz kreveta, ali ako ustanete prije djeteta bićete u velikoj prednosti. Ovo vrijeme možete da iskoristite da popijete kafu i pripremite doručak kako biste manje posla imali kada se dijete probudi.

5. Probudite dijete zagrljajima i poljupcima
Vojnički princip buđenja nikom ne prija, a najmanje djeci. Zato odvojte nekoliko minuta za maženje i ljubljenje u krevetu, kako biste probudili svoje dijete.

Izvor: portal Yumama

Priredio: Ivan Čović

 

 

Veličina fonta