Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Odbijanjem nekih djetetovih hirova roditelji ga uče važnim stvarima u životu. Nemojte se ustručavati da kažete ne, ukoliko mislite da je to u tom trenutku neophodno.

Mnogi roditelji se nađu u problemu kada djetetu treba da kažu ne. To je razumljivo. Živimo u svijetu gdje smo svi zauzeti, gdje želimo tako da stvari brže i efikasnije završimo.
Ipak, važno je da dijete čuje ne za neke stvari, kako bismo mu pomogli da se razvije na pravi način i izraste u bolju osobu, svjesnu da se ne dobija sve na gotovo.
Zašto je dobro da djetetu u nekim momentima kažete ne?

1. Naučićete ih disciplini
„Ne“ je pravi način da postavite ograničenja djetetu. Ono tako uči da treba da se drži ograničenja i da će imati posljedice ukoliko ih prekrši. Tako oni postaju odgovorni za svoje postupke.

Ipak, morate znati jedno. Nije poenta samo govoriti „Ne, ne, ne“, važno je da date djetetu razlog zbog čega je to tako.

Naučiće da ne može dobiti istog momenta ono što poželi. Kada odraste biće mu jasno da stvari ne padaju s neba.

2. To im pomaže u izgradnji samopouzdanja
Samopouzdanje je važno u svim segmentma života. Ono se ne gradi tako što djetetu svo vrijeme govorimo da je dobro u svemu. Potrebno je da ga ohrabrujete da samo radi stvari i postiže željene ciljeve. Zato je nekad bolje reći ne, ali ga ohrabriti da na tome rade sam.

„Ne mogu da ti kupim tu igračku, ali hajde počni polako da štediš da je kupiš sam".

Možda će na početku biti razočarano i tužno, ali ćete vidjeti tu sreću i ponos kada samo uspije da ostvari to što je željelo.

3. Naučiće da naprave razliku između onog što žele i onog što im je potrebno
Djeca su nekada toliko uzbuđena zbog nove igračke, naročito ukoliko je imaju i drugari. Vi kao roditelji imate zadatak da pojasnite djetetu da već ima takvog meda ili biciklo i da mu nije potrebna još jedna ista stvar.

4. Naučiće da budu srpljivi
Mnogi naučnici smatraju da je strpljenje zapravo ključni korak ka uspjehu. Ovo djecu možemo naučiti od malih nogu. Ukoliko dobiju baš sve što požele u trenu, neće imati osjećaj da kasnije u životu neće sve biti servirano na gotovo.

Vrlo često će imati prevelika očekivanja od svega, pa će kasnije biti razočarani kada shvate da stvari ne funkcionišu baš tako jednostavno kao s mamom i tatom.

5. Ne smijete odustati od svoje odluke ako dijete plače i vrišti
Djeca obično počnu da plaču ili vrište ako im ne date ono što su tražila. Nemojte odustati. Ukoliko to uradite, vi ćete im pokazati da disciplina ne postoji i da je potrebno malo „bijesa“ da bi ostvarili cilj.

Bilo bi dobro da s djetetom popričate, saslušate zbog čega želi to što želi. Možda je to nešto zapravo vrlo razumno, i sasvim je u redu ukoliko nakon razgovora i kvalitetnih objašnjenja ipak promijenite odluku.

6. Postoji mnogo načina da kažete „ne“, a da to ne zvuči tako
Djeca će postati rezistentna na riječ „Ne“. Neće je čuti. Probajte da je zamenite nekom drugom frazom i objasnite zašto sada ne može dobiti to što želi. Ukoliko traži da jede bombone, nemojte reći samo „ne“, nego mu ponudite neki zdraviji desert, uz objašnjenje da će mu uz to biti lijepi zubići, zdrav stomačić.

Psiholozi uvijek upozoravaju da prilikom odbijanja djeteta nikad ne koristite ljutit ton. Djeca će radije poslušati nekog ko im se pristojno obrati, nego kada dobiju komandu.

Izvor: portal Yumama

Priredio: Ivan Čović

 

Veličina fonta