Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Sigurno vam se nekada dogodilo da se naljutite na svoje dijete zbog lošeg ponašanja, ali kad ste malo bolje razmislili, ono nije ništa pogriješilo, već je to bila prirodna reakcija na određenu situaciju.

Roditelji vrlo često smatraju da su im djeca neposlušna, da su oni loši roditelji i da su pojedina ponašanja djeteta nedopustiva. Nekad roditelji ni ne znaju da je stvarnost zapravo drugačija i da je nestašluk kod djece (u pojedinim situacijama) zapravo njihova prirodna reakcija.

Ovo su sedam najčešćih situacija zbog kojih roditelji smatraju da su im djeca neposlušna.

1. Nemogućnost kontrolisanja impulsivnog ponašanja
Kažete mu: „Prestani da se brecaš!", a dijete nastavi s takvim ponašanjem. Psiholozi tvrde da impulsivno ponašanje djeca mogu da kontrolišu tek pred kraj puberteta. Sve dok djeca ne dođu do tog uzrasta morate da razumijete da ono, možda, želi da vas posluša, ali mu treba vremena da se sabere i iskontroliše.

Na primjer, 56 posto roditelja misle da djeca mlađa od 3 godine mogu da se obuzdaju i da ne rade nešto što je zabranjeno, ali u stvarnosti se ova vještina stiče tek oko četvrte godine.

2. Senzori preopterećenja
Ako ste danas dijete vodili u park, pa na slavu, pa posle u šetnju do kuće i onda ste ga pustili da „divlja" po kući, morate da shvatite da je dijete umorno ili da reaguje loše na okolinu. 

Dosada, umor, nervoza su samo neki od uzroka zbog kojih je vaše dijete stalno nervozno i zbog čega bi stalno plakalo i brecalo se. Možda dijete nije „bezobrazno", možda mu se samo spava

3. Povećana emocionalnost
Dijete ne može da kontroliše svoje emocije, posebno kada je umorno, nervozno ili kada ga nešto boli. Kada je gladno dijete „ne zna kuda udara". Ako se probudi usred noći, ono ne zna da kaže da se boji ili da ga nešto boli, ono plače, vrtišti, skače. Imajte to na umu sljedeći put kada vam dijete napravi „scenu".

4. Beskrajno trčanje okolo
Dijete ima neprestanu potrebu da se kreće, trči, skače, vrišti. Umjesto da ga smirujete, vi ga izvedite napolje da se prošeta, da se igra s loptom, da preskače vijaču i slično. Dijete mora da se kreće.

5. Borba za svoje mišljenje
„Ali ja želim da danas budem Elza!". Koliko ste puta ovo čuli od svoje kćerke koja je za odlazak u vrtić obukla haljinu za maskenbal? „Ne želim da nosim duge rukave, hoću kratke!!". Vrištaće vaš dječak, spreman da izađe na 10 stepeni obučen u ljetnju odjeću. Ovo je način da se izbore za sebe, da razviju svoju ličnost. Ne sputavajte ih, samo im se prilagodite.

6. Želja za stalnim igranjem
Umjesto da se obuče, dijete golišavo juri po kući bježeći od vas. Umjesto da opere zube, pastom je isprljalo pola lavaboa. Psiholozi kažu da to nije bezobrazluk, to je normalno ponašanje djece. Osim da se kreću, djeca imaju i veliku potrebu da se igraju. Neprestana igra i pronalaženje inspiracije za istu u svakoj aktivnosti su njihove osnovne potrebe.

7. Oponašaju vaše ponašanje
Djeca preslikavaju vaše ponašanje. Bijes, tugu, nezadovoljstvo, čitaju sa vas kao skeneri i preslikavaju je na sebe. Ako je dijete nezadovoljno, zapitajte se šta nije u redu unutar vaše porodice. Razgovarajte s djetetom, pomozite mu, a zatim istražite uzrok i riješite probleme zajedno s partnerom.

Izvor: portal Yumama

Priredio: Ivan Čović

 

Veličina fonta