Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Jasmina Beriša, Zlatna savjetnica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kandidovana je za ovogodišnju dodjelu svjetske dječje nagrade za mir, Pisprajz (Peaceprice), koju dodjeljuje organizacija Dječja prava  (KidsRights) fondacija.

Ova nagrada dodjeljuje se svake godine djetetu koje se aktivno i inovativno zalaže  za dječja prava i ideale.

Ova fondacija smatra da je važno prepoznati posvećenu djecu, nagraditi ih i motivisati u njihovim nastojanjima da poboljšaju situaciju djece u svom okruženju, pa čak i svijetu. Zaštitnik je i prethodne dvije godine kandidovao djecu za ovu nagradu i njihovi predlozi bili su prihvaćeni i uvršteni na svjetsku listu nominacija, pa vjeruju da će tako biti i ovog puta.

Jasmina je, već tri godine, Zlatna savjetnica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i u toj ulozi promoviše važnost poštovanja ali i unapređenja ostvarivanja prava djeteta u Crnoj Gori. U ovoj ulozi učestvovala je u kampanji promocije Lanzarot Konvencije Savjeta Evrope o zabrani seksualnog zlostavljanja djece Ne smije niko da te dira, na različitim skupovima ali i među svojim vršnjacima i romskom zajednicom. Bila je promoterka u kampanji Pristupa pravdi djece u Crnoj Gori u saradnji s UNICEF-om i jedna od kreatora brošure Ja se zovem dijete u kojoj su na djeci prilagođenom jeziku predstavljeni načini pristupa pravdi i mehanizmi zaštite djetetu u različitim sitacijama. Jasmina je vršnjačka edukatorka na ovu temu u okviru romske zajednice.

Učestvovala je u aktivnostima koje su realizovane u Skupštini Crne Gore kao i s Predsjednikom Crne Gore.

U redovnim okolnostima romska djeca često imaju izazove u praćenju i savladavanju nastave, upravo jer nemaju podršku sredine, roditelja ali ni sistema. Jasmina je prepoznata kao neko ko pomaže romskoj djeci kako u svom naselju tako i u cijelom svom gradu, tj. Podgorici, u savladavanju školskih obaveza, obezbjeđivanju knjiga i drugog pribora za učenje, opismenjavanju i sl. Nakon pojave virusa COVID-19 u Crnoj Gori u martu 2020. ona se istakla u pomaganju romskoj djeci koja nisu imala uslova za učenje na daljinu. Bila je glavni edukator u korištenju aplikacija Tims, Gugl Klasrum (Teams, Google Classroom) i drugih onlajn platformi predviđenih za praćenje nastave.

Jasmina učestvuje i u preventivnim mjerama protiv prosjačenja, a ujedno se trudi da djeci koja žive i rade na ulici pomaže dajući im informacije o tome kome mogu da se obrate za pomoć, na koji način da se vrate u školu, prijave nasilje i zloupotrebu.

Ona je veliko ohrabrenje poslala svojim vršnjacima na Međunarodni dan ljudskih prava kada je pred Ambasadorkom Evropske unije i Predsjednikom Skupštine svojim govorom u parlamentu motivisala mnoge mlade Romkinje da se obrazuju. Državi je skrenula pažnju na obavezu zaštite i očuvanja ljudskih prava romske zajednice.

Na njen prijedlog pokrenut je prvi romski portal u Crnoj Gori, na kojem se nalazi i podkast posvećen promovisanju mladih, obrazovanih, talentovanih pripadnika romske populacije u Crnoj Gori, pod nazivom RomaNet. Jasmina je, po prvi put u istoriji Crne Gore, Romkinja koja se kao mlada novinarka pojavljuje u javnosti s ciljem da osvjetli put mladima iz njene zajednice.

Takođe je angažovana u realizaciji projekata unutar škole Eko škola i Škola bez nasilja.

Jasmina je dobitnik državne nagrade Za odličan 5 koju Ministarstvo prosvjete Crne Gore dodjeljuje najboljim, naujspješnijim i najtalentovanijim učenicima i nastavnicima u Crnoj Gori. Ona je prvo dijete iz romske zajednice u Crnoj Gori koje je dobilo ovu nagradu i želja joj je da njen primjer utiče na mnoge roditelje da svoju djecu, posebno žensku, isprate njenim putem obrazovanja.

Izvor: sajt Zastitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore - Ombudsman

Priredio: Ivan Čović

 

Veličina fonta