Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kvalitetan san i dobar odmor izuzetno su važni za pravilan rast i razvoj svakog djeteta, a posebno kada su u pitanju prevremeno rođene bebe i djeca s cerebralnom paralizom.

Ipak, dobar noćni san je često još jedan problem u nizu sa kojim se bore djeca s cerebralnom paralizom. Nepravilan i nedovoljan odmor često rezultira pogoršanjem psihičkog i fizičkog stanja djeteta što opet prouzrokuje lošije spavanje, čime se ulazi u začarani krug iz koga je teško izaći. Umor i nervoza najčešća su posljedica s kojom se bore ne samo djeca, već i njihovi roditelji, pa je od velike važnosti pronaći načine za uspostavljanje pravilnog ritma spavanja, kako bi dijete moglo da se pravilno razvija, a roditelji da se odmore.

Zbog čega je značajan kvalitetan san za djecu s cerebralnom paralizom?
Kada govorimo o problemima sa snom prije svega se misli na poteškoće pri iniciranju spavanja i na česta buđenja tokom noći i san sa prekidima, kao i prerano buđenje nakon čega je nemoguće nastaviti san. Ono što je dodatni problem za djecu s cerebralnom paralizom je što njihova stanja ponekad otežavaju spavanje i uzrokuju buđenja u toku noći. Veliki broj ove djece ima probleme s disanjem, a nerijetko pate i od nesanice koja im noću može uzrokovati probleme. Problemi s disanjem veoma često su propraćeni problemima s gutanjem što takođe može ometati san. Drugi problem je što je djeci s cerebralnom paralizom često teško da pronađu pozu za spavanje u kojoj će im biti prijatno, a kada u tome i uspiju, ukoliko se slučajno u toku sna pomjere ili okrenu mogu se javiti bolovi jer su mišići spazma i umanjene mogućnosti pokreta nažalost česti simptomi cerebralne paralize. Akutni i hronični bolovi od kojih mnoga djeca pate u velikoj mjeri će otežati kvalitetan san, a nažalost kod neke djece postoji potreba i za upotrebom određenih ortopedskih pomagala koja mogu izazivati dodatne neugodosti. Pored toga, tu su i problemi sa digestivnim traktom, kao i mnoge druge posljedice ovog stanja koje odlazak na spavanje mogu učiniti mučnim i stresnim. Alergije i česte prehlade takođe mogu nepovoljno uticati na san vašeg djeteta, a jedan od čestih problema sa kojim se bore neka od djece koja imaju cerebralnu paralizu, a koji u velikoj meri utiče na san jeste i epilepsija.

Kako poboljšati kvalitet sna djeci sa cerebralnom paralizom?
Budući da su uzroci lošeg kvaliteta sna kod djece s cerebralnom paralizom veoma brojni i kompleksni i rešenje ovog problema je teško naći, jer se istovremeno mora obuhvatiti više faktora koji ometaju dobar i miran san. Nažalost i dalje nije dovoljno poznato kako se boriti s ovim problemom, ali postoji puno malih stvari koje možete da učinite za svoje dijete, a koje mogu dati velike rezultate.

  • Uspostavite redovnu rutinu spavanja djetetu. Iako ovo djeluje veoma jednostavno, ukoliko istrajete i redovno budete primjenjivali istu rutinu pred odlazak u krevet, to će uticati na poboljšanje kvaliteta sna vašeg djeteta. Pokušajte da vaše dijete odlazi u krevet svako veče u isto vrijeme, prateći istu umirujuću rutinu prije svakog odlaska na spavanje. Previše aktivnosti i uzbuđenja pred spavanje otežaće san vašem djetetu. Pronađite koja je to aktivnost koja umiruje vaše dijete i sprovodite je svako veče u istom terminu i u istom trajanju. Pored ustaljenog vremena odlaska u krevet, bitno je da imate i ustaljeno vrijeme buđenja, jer će duže ostajanje u krevetu tokom vikenda poremetiti rutinu spavanja vašeg djeteta.
  • Izbjegavajte da dajete djetetu tešku hranu i puno tečnosti neposredno prije odlaska u krevet i potrudite se da ishrana vašeg djeteta bude zdrava i raznovrsna. Pravilna ishrana, puna voća, povrća i proteina poboljšaće kvalitet sna vašeg djeteta, a savjetuje se da pred spavanje izbjegavate unos šećera ili čajeva koji bi mogli da sadrže kofein.
  • Pokušajte da odviknete dijete od upotrebe računara, tableta i telefona bar sat vremena prije odlaska u krevet. Ovo je izuzetno važno jer svjetlost, a pogotovo kada je u pitanju svjetlost ekrana, negativno utiče na proizvodnju melatonina, prirodnog hormona koji ima ogromnu ulogu u regulaciji sna.
  • Pokušajte da svakodnevno provodite određeno vrijeme napolju jer će svjež vazduh i sunčeva svjetlost doprinijeti regulisanju unutrašnjeg sata djetetovog organizma, a pozitivno će uticati i na raspoloženje i psihičku stabilnost.
  • Svakodnevno vježbanje, koliko god da je to u mogućnosti vašeg djeteta, doprinijeće njegovom boljem snu, ali naravno ove aktivnosti ostavite za prijepodnevne ili popodnevne termine.
  • Potrudite se da krevet i posteljina budu što udobniji jer djeca s cerebralnom paralizom često imaju problem da se namjeste u udoban položaj i da izbjegnu bolove, pa se savjetuje da se raspitate i nabavite posebne jastuke i dušeke specijalizovane baš za ovakve probleme kako bi dijete moglo što udobnije da se namjesti.
  • Smanjite nivo buke u sobi u kojoj dijete spava. Buka je takođe jedan od razloga koji može ometati san, a pogotovo kod djece koja su inače podložna lakšem buđenju. Zvukovi imaju uticaj na centralni nervni sistem i podstiču rast nivoa kortizola, hormona stresa, što direktno izaziva ubrzan srčani rad, napetost mišića, otežano disanje i promjene pritiska. Ovo možete riješiti upotrebom čepića za uši koji omogućavaju djetetu da lakše zaspi.
  • Temperatura sobe u kojoj dijete spava je takođe bitna za kvalitetan i dobar san djeteta. Uobičajeno, pri padanju u san dolazi do blagog pada tjelesne temperature i ona se tokom sna postepeno snižava, posebno u rem fazi, međutim ukoliko je temeratura u prostoriji visoka to je otežano, pa će i san teže doći na oči djetetu. Zbog toga se preporučuje da spavaća soba ne bude pretopla i da bude provjetrena kako bi u njoj bilo dovoljno svježeg vazduha. Rem faza najčešće se dešava dva do tri sata prije buđenja, a kada su u pitanju djeca s cerebralnom paralizom u ovom periodu bi trebalo blago povećati temperaturu prostorije, jer su termoregulacioni odgovori u vidu drhtanja i pokreta tijela potisnuti tokom REM faze sna.
  • Veoma značajne efekte u poboljšanju kvaliteta sna dala je upotreba melatonina u vidu suplementa. Dokazano je da melatonin smanjuje vrijeme potrebno za početak sna, ali i da utiče na njegovu dužinu povećavajući ukupno vrijeme spavanja. Budući da su stanja koja prate cerebralnu paralizu nerijetko veoma kompleksna, posavetujte se sa vašim ljekarom prije upotrebe melatonina, kada je u pitanju njegova doza i trajanje uzimanja.


Kod djece koja imaju problema sa snom sasvim je uobičajeno očekivati preosjetljivost, hiperaktivnost, porast agresije i nervoze, kao i impulsivne reakcije, pa čak i češće vrištanje. Ovakva premorenost, pogotovo ako je u pitanju problem koji dugo traje, uticaće na djetetova postignuća tokom dana, ali isto tako i na njegove roditelje koji će morati da se nose sa umornim i nervoznim djetetom, pri čemu najvjerovatnije ni sami nisu dobili dovoljno sna ako im dijete nije spavalo. Ipak, vrlo je važno poboljšati san djeteta koliko god je to moguće, kako bi mu se pružila mogućnost razvijanja do maksimuma njegovog potencijala. Pokušajte da vodite dnevnik spavanja, gdje ćete zapisivati sve što se događa jedan period vremena, kako biste utvrdili koji su to negativni obrasci koje bi trebalo da izbacite, a šta je to što vam daje dobre rezultate. Ukoliko ne možete sami da se izborite s ovim problemom posavjetujte se sa vašim ljekarom, koji će vam dati smjernice i savjete kako da vama i vašem djetetu omogućite kvalitetan san i učinite dan lakšim.

Izvor: sajt Humanitarne Fondacije Prvi korak 

Pripremila: Anđela Miličić

 

Veličina fonta