Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Broj korisnika društvenih mreža iz godine u godinu drastično raste, i to vjerovatno znamo svi.

Međutim, podatak koji je naročito važan za roditelje je da se najveći rast bilježi među korisnicima tinejdžerima. Fejsbuk, koji je nekada bio neprikosnoven, počeo je da gubi primat u odnosu na druge društvene medije kao što su Jutjub (You Tube), Instagram ili Snepčet (Snapchat). Mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati na Instagram i govoriti o tome kako roditelji mogu da pomognu svom tinejdžeru da bude bezbjedniji na ovoj društvenoj mreži.

Pitate se zašto baš Instagram
Zato što Instagram ima više od 500 miliona aktivnih korisnika na dnevnom nivou i na platformi se svakog dana aplouduje preko 100 miliona fotografija i video zapisa. Aktuelni statistički podaci pokazuju da oko 72% tinejdžera aktivno koristi ovu društvenu mrežu, dok je za 17% tinejdžera Instagram omiljena društvena platforma. A tamo gdje su surferi, dolaze i kompanije koje investiraju u reklamiranje, pa sve dobija još kompleksniju notu.

Bezbjednost djece na internetu
Zaštita i bezbjednost djece na internetu mogu biti veliki izazov za svakog roditelja. Iako ne žele da ograničavaju svoje dijete, roditelji svakako imaju potrebu da ga na bilo koji način zaštite dok je na mreži. Pronaći takvu ravnotežu nije nimalo lako, ali nije ni nemoguće. Ovdje je prije svega bitno da sa svojim djetetom razgovarate otvoreno o tome kako koristi internet, da ga često upozoravate i podsjećate na moguće internet zloupotrebe i na sajber nasilje. Na taj način pomoći ćete svom tinejdžeru da razvije svijest o svim opasnostima koje vrebaju na globalnoj mreži. Isto tako, važno je i da roditelji budu edukovani, da znaju odakle djetetu preti najveća opasnost i kako da zaštite nalog djeteta na određenoj društvenoj mreži.

Šta je Instagram i koliko je opasan za djecu korisnike
Instagram je društvena mreža i aplikacija za iPhone i Android uređaje na kojoj korisnici dijele fotografije i video zapise. To je veb lokacija koja pruža odlične mogućnosti za uspostavljanje veza, ali takođe i mjesto pogodno za zloupotrebe, gdje može doći do neprimjerenog ponašanja korisnika i sajber nasilja. Prema nekim izvorima, Instagram spada u najopasnije društvene mreže kada je u pitanju bezbjednost djece na internetu. Važno je naučiti dijete da se odgovorno ponaša na društvenim mrežama. Jedan od najvećih izazova jeste da naučimo dijete kako da se odgovorno ponaša na internetu i odgovorno koristi Instagram i druge društvene mreže. Treba imati na umu da tinejdžeri još uvijek ne mogu potpuno da razumiju trajne i buduće posljedice svojih trenutnih postupaka. Upravo zato i jeste važno da sa djetetom stalno razgovaramo o bezbjednosti na društvenim mrežama i o odgovornom korišćenju istih. Ono što svaki roditelj obavezno treba da uradi jeste da zajedno sa svojim tinejdžerom prođe kroz sve bezbjednosne funkcije u bilo kojoj aplikaciji koju dijete koristi.

Ograničenja i pravila moraju da postoje
Htjeli to ili ne, neka ograničenja moramo da postavimo. Iako ne možemo kontrolisati ono šta drugi ljudi dijele na Instagramu, svakako trebamo djetetu skrenuti pažnju šta je nepoželjno, nekad čak  i nedozvoljeno pratiti. Obavezno provjerite koga vaše dijete prati na Instagramu. Danas ima na hiljade viralnih jutjubera, snepčetera, influensera, i, na žalost, mnoge od ovih internet poznatih ličnosti često dijele sadržaj koji je neprimjeren dječijem i tinejdžerskom uzrastu.

Isto tako, važno je i da provjerite ko sve prati profil vašeg djeteta. Ako ima vama nepoznatih pratilaca porazgovarajte sa svojim djetetom o njima i ukoliko ih i dijete ne poznaje, obavezno ih blokirajte. Ono što je izuzetno važno naglasiti, kada primjenjujete ovakva pravila, morate da budete sigurni da je dijete svjesno razloga zbog kojih mu postavljate ograničenja, jer je vjerovatnije da će ih poštovati ako razumije logiku koja stoji iza vaših smjernica.

Neka od pravila koja bi trebalo da postavite uključuju:

  • Pravilo sadržaja – jasno razgraničite koje fotografije i video zapise dijete smije da prati a koje ne (npr. zabrana praćenja sadržaja za odrasle).
  • Vremensko pravilo – ograničite vrijeme koje dijete provodi na društvenim mrežama, na primjer, tako što ćete napraviti dogovor sa njim da sat vremena prije spavanja obavezno odloži svoj pametni telefon.
  • Pravilo mjesta – odredite mjesta gdje dijete može ili ne može da koristi svoj telefon. Recimo, dozvoljeno mu je korišćenje dok se sa vama vozi u automobilu, ali mu zato nije dozvoljeno da koristi telefon za vrijeme zajedničkog porodičnog ručka.


Roditeljski monitoring Instagram naloga
Iako se Vašem tinejdžeru to sigurno neće svidjeti, roditeljsko nadgledanje njegovih aktivnosti na Instagramu je, bar u početku korišćenja ove društvene platforme, od velikog značaja. Obavljajte redovne sigurnosne provjere i razgovarajte sa svojim djetetom o svim problemima koje ono ima kao korisnik Instagrama.

I za sam kraj, imajte na umu i ovo: prije nego što podijelite slike vaše djece, ali i prije nego što svojoj djeci dozvolite korišćenje društvenih mreža, razmislite dobro o zamkama virtuelnog svijeta. Uzmite u obzir činjenicu da mnogi funkcioneri koji rade u kompanijama osnivačima raznih društvenih medija imaju negativno mišljenje o tome da li djeca treba da koriste socijalne mreže.

Izvor: Moje dete

Pripremila: Dragana Đokić

Veličina fonta